Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Άγχος: μήπως ο ένοχος κρύβεται… στο μυαλό μας;

Σε μια νέα μελέτη, νευροεπιστήμονες από το Columbia University Irving Medical Center (CUIMC) και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας του Σαν Φρανσίσκο (UCSF), προσδιόρισαν τα εγκεφαλικά κύτταρα που φαίνεται να ελέγχουν το άγχος.

Οι ερευνητές εντόπισαν κάποια «κύτταρα άγχους» στους εγκεφάλους των ποντικών (ειδικά στον ιππόκαμπο), όμως ο Rene Hen, PhD και ένας από τους κύριους ερευνητές της μελέτης, πιστεύει ότι τα κύτταρα αυτά είναι πιθανόν να υπάρχουν και στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Όταν αυτά τα “αγχώδη κύτταρα” πυροδοτούνται, στέλνουν ένα μήνυμα στις περιοχές του εγκεφάλου που με τη σειρά τους προκαλούν μια ανήσυχη συμπεριφορά.

Για τα ποντίκια στη μελέτη, αυτές οι αγχώδεις συμπεριφορές περιλάμβαναν την αποφυγή μιας περιοχής που τα έκανε να αισθάνονται ανασφαλή.

Στο δελτίο τύπου της μελέτης, ο Hen εξήγησε ότι τα κύτταρα πυροδοτούνται μόνο όταν τα ζώα βρίσκονται σε μέρη που είναι τρομακτικά γι ‘αυτά. “Για τα ποντίκια, αυτό μπορεί να είναι μια ανοιχτή περιοχή όπου είναι πιο εκτεθειμένα σε αρπακτικά ζώα.”

Προηγούμενες έρευνες είχαν συσχετίσει το άγχος με διάφορα κύτταρα, όμως οι συγκεκριμένοι επιστήμονες είναι οι πρώτοι που διαπίστωσαν ότι τα εν λόγω κύτταρα σχετίζονται με την πραγματική κατάσταση άγχους σε ένα ζώο – ανεξάρτητα από το περιβάλλον τους.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Neuron, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική γνωστή ως οπτογενετική, για τον έλεγχο της σηματοδότησης των νευρώνων.

Όταν διέγειραν τη δραστηριότητα των κυττάρων στον εγκέφαλο, τα ποντίκια παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα ανήσυχης συμπεριφοράς και δεν κινήθηκαν στο χώρο ώστε να διερευνήσουν το περιβάλλον τους.

Διαχείριση του άγχους 

Το άγχος έχει έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό: βοηθάει ένα ζώο να αισθανθεί κίνδυνο, ώστε να αποφύγει πιθανώς επικίνδυνα περιβάλλοντα.

Το άγχος είναι ένα φυσικό, χρήσιμο μέρος της ζωής – μέχρι να γίνει ανεξέλεγκτο. Στο σημείο αυτό, παύει να είναι απλώς χρήσιμο και καταλήγει να είναι δυσάρεστο. Ακόμη και επιβλαβές.

Η αντιμετώπιση τού άγχους στους ανθρώπους μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς πολλές από τις τρέχουσες μεθόδους για τη θεραπεία του έχουν σημαντικά μειονεκτήματα.

Μεταξύ των πιο συχνά συνταγογραφούμενων φαρμάκων, μερικά συνοδεύονται από ένα πλήθος παρενεργειών. Ακόμη και για ασθενείς που χρησιμοποιούν συνδυασμό θεραπείας και φαρμάκων,  είναι δύσκολο να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία.

Τώρα που βρήκαμε αυτά τα κύτταρα στον ιππόκαμπο, ανοίγει ο δρόμος για να εξερευνήσουμε ιδέες θεραπείας που δεν είχαμε σκεφτεί ως τώρα», δήλωσε η Jessica Jimenez, PhD φοιτήτρια  στο Columbia University’s Vagelos College of Physicians & Surgeons και κύρια συγγραφέας της μελέτης.

Τα ευρήματα από αυτή την έρευνα σίγουρα θα μπορούσαν κάποια μέρα να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για το άγχος ή στη βελτίωση των θεραπειών που έχουμε ήδη.

Ο Joshua Gordon, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ο οποίος βοήθησε στην χρηματοδότηση της έρευνας), δήλωσε στο NPR ότι «αν μπορέσουμε να μάθουμε αρκετά, θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε τα εργαλεία ώστε να ενεργοποιούμε και να απενεργοποιούμε τους ‘βασικούς παίκτες’ που ρυθμίζουν το άγχος στους ανθρώπους».

Ενώ η έρευνα είναι πολλά υποσχόμενη, ο Gordon ανέφερε ότι δεν πρόκειται να οδηγήσει άμεσα σε κάποια θεραπεία. “Μπορείτε να σκεφτείτε αυτό το paper ως ένα τούβλο σε έναν μεγάλο τοίχο“, δήλωσε.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Το geekd.gr παρέχει μέσα από την αρθρογραφία του πληροφορίες βασισμένες σε επιστημονικές πηγές. Δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Το παραπάνω άρθρο και όποιο αντίστοιχο περιεχόμενο, δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τις συμβουλές γιατρών ή άλλων επιστημόνων υγείας. Πάντα να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού σχετικά με την κατάσταση σας. Ποτέ μην παραβλέπετε την ιατρική συμβουλή ή να καθυστερήσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, με αφορμή κάτι που έχετε διαβάσει σε αυτή την ιστοσελίδα.

Πηγές

Εικόνα: wolfescape.com

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο