Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Ένα βήμα πιο κοντά στην αποκρυπτογράφηση του αυτισμού;

Ένα βήμα πιο κοντά στην αποκρυπτογράφηση του αυτισμού;

Μια νέα μελέτη από τους ερευνητές της Roche στη Βασιλεία της Ελβετίας εντόπισε μια βασική περιοχή του νευρικού κυκλώματος του εγκεφάλου που ελέγχει την κοινωνική συμπεριφορά.

Διαπιστώθηκε ότι η αύξηση της δραστηριότητας αυτής της περιοχής, που ονομάζεται “habenula”, οδήγησε σε κοινωνικά προβλήματα στα τρωκτικά, ενώ η μείωση της δραστηριότητας της περιοχής εμπόδισε την παρουσίαση κοινωνικών προβλημάτων.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Biological Psychiatry, υποδηλώνει ότι οι κοινωνικές διαταραχές που συνδέονται με  τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού μπορεί να προέρχονται από αλλοίωση της δραστηριότητας σε αυτό το κύκλωμα και ότι ο συντονισμός του μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της διαταραχής αυτών των κοινωνικών ελλειμμάτων.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτή τη μελέτη καθώς αναγνωρίζει ένα κύκλωμα εγκεφάλου που μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στο τι είναι αυτό που επηρεάζει την κοινωνική συμπεριφορά και οδηγεί στον αυτισμό, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Anirvan Ghosh και επικεφαλής της έρευνας για τη νευροεπιστήμη στη Roche.

Τα ευρήματα παρέχουν ενδείξεις ως προς το τι μπορεί να μεταβληθεί στον εγκέφαλο για να οδηγήσει σε νευροαναπτυξιακές καταστάσεις όπως η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.

Προηγούμενη έρευνα είχε συνδέσει την κοινωνική λειτουργία με την προμετωπιαία περιοχή του εγκεφάλου, ωστόσο τα κυκλώματα που επηρεάζουν τον προμετωπιαίο έλεγχο της κοινωνικής συμπεριφοράς ήταν άγνωστα.

Ο κύριος συγγραφέας Δρ. Madhurima Benekareddy και οι συνεργάτες του ενεργοποίησαν την προμετωπική περιοχή σε ποντίκια και αρουραίους και  και πραγματοποίησαν μια μελέτη με τον εγκέφαλο συνδεδεμένο σε οθόνη  ώστε να εντοπίσουν ποιες περιοχές ανταποκρίνονται.

Παρατήρησαν αλλαγές στη δραστηριότητα σε περιοχές που σχετίζονται με τη συναισθηματική συμπεριφορά, ιδιαίτερα στην περιοχή habenula.

Έπειτα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό διαφορετικών τεχνικών για να χαρτογραφήσουν τις συνδέσεις από το habenula στην μετωπική περιοχή του εγκεφάλου και έλεγξαν με ακρίβεια τη δραστηριότητα των νευρώνων στις περιοχές αυτές.

Η μετατροπή της δραστηριότητας των νευρώνων στη habenula μείωσε τα επίπεδα κοινωνικοποίησης των αρουραίων και των ποντικών. Η αποδυνάμωση της δραστηριότητας της  περιοχής habenula εμπόδισε τα κοινωνικά ελλείμματα που θα μπορούσαν να προκληθούν ενεργοποιώντας την μετωπική περιοχή.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, η αλλοίωση της κανονικής δραστηριότητας της περιοχής στην οποία βρίσκεται αυτό το κύκλωμα μπορεί να προκαλέσει διαταραχές συμπεριφοράς, όπως η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. «Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η τροποποιημένη λειτουργία του εγκεφάλου οδηγεί σε κοινωνικά ελλείμματα θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων στοχευμένων θεραπειών για τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού», αναφέρει ο Ghosh.

Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι το κύκλωμα ενσωματώνει περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην ανταμοιβή και την ευχαρίστηση. “Είναι ενδιαφέρον ότι το κύκλωμα που εμπλέκεται στην κοινωνική συμπεριφορά σε αυτή τη μελέτη είναι επίσης ένα κύκλωμα που εμπλέκεται στη βιολογία της κατάθλιψης”, δήλωσε ο Δρ. John Krystal, εκδότης της Biological Psychiatry. “Ίσως αυτό το κύκλωμα να αποτελεί ένα μονοπάτι μέσω του οποίου οι διαταραχές της κατάστασης στις κοινωνικές σχέσεις συμβάλλουν σε αρνητικές καταστάσεις διάθεσης και στην εμφάνιση της κατάθλιψης”, προσθέτει.

 

Πηγή

sciencedaily.com – Autism: Brain circuit controls social behavior identified

Εικόνα: fsnursing.com

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.
Γιώτα Ζώτου

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο