Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Ένα νέο κριτήριο για τη διάγνωση του αυτισμού που βασίζεται στα επίπεδα ορμονών

Ένα νέο κριτήριο για τη διάγνωση του αυτισμού που βασίζεται στα επίπεδα ορμονών

Επιστήμονες  από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις πιστεύουν ότι τα επίπεδα της ορμόνης αργινίνη-βασοπρεσίνη (AVP), μπορεί να σχετίζονται με τα χαμηλά επίπεδα κοινωνικότητας των αυτιστικών παιδιών.

Σε δοκιμές σε μακάκους ρέζους, διαπίστωσαν ότι στα λιγότερα κοινωνικά ζώα τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης ήταν σχεδόν κατά ένα τρίτο χαμηλότερα, σε σχέση με των υπολοίπων μακάκων. Παρόμοια αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και σε 14 αγόρια με αυτισμό.

Αν και τα αποτελέσματα βρίσκονται σε πρωταρχικό επίπεδο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η AVP, μπορεί όχι μόνο να αποτελέσει εξέταση για τον αυτισμό αλλά και στόχο για την ανάπτυξη φαρμάκων για τη βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων.

“Δεδομένου ότι ο αυτισμός επηρεάζει τον εγκέφαλο, είναι πραγματικά δύσκολο να αποκτήσουμε πρόσβαση στη βιολογία της κατάστασης και να ανακαλύψουμε τι ακριβώς συμβαίνει”, δήλωσε ο κ. Karen Parker, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής και επιστημών συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης.

“Αυτή τη στιγμή, η διάγνωση βασίζεται στις αναφορές των γονέων για τα συμπτώματα των παιδιών τους και στους κλινικούς γιατρούς που παρακολουθούν τα παιδιά”.

Για τις δοκιμές, οι επιστήμονες έλαβαν μετρήσεις για τα επίπεδα δύο ορμονών, της ωκυτοκίνης και της βασοπρεσίνης, από το αίμα των πιθήκων και από το εγκεφαλονωτιαίο τους υγρό.

Και οι δύο ορμόνες είναι υπεύθυνες για διάφορες κοινωνικές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένης της γονικής φροντίδας και των δεσμών μεταξύ των συντρόφων. Ορισμένες προηγούμενες μελέτες έχουν υποδείξει ότι αυτές οι ορμόνες ενδέχεται να σχετίζονται και με τον αυτισμό.

Οι πίθηκοι στην λιγότερο κοινωνική ομάδα είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βασοπρεσίνης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό τους, σε αντίθεση με τους πιθήκους στην πιο κοινωνική ομάδα.

Αυτά τα επίπεδα βασοπρεσίνης προέβλεπαν με ακρίβεια τη συχνότητα με την οποία μεμονωμένοι πίθηκοι συμμετείχαν στην κοινωνική δραστηριότητα της περιποίησης – μια σημαντική κοινωνική δραστηριότητα για μακάκους ρέζους.

Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα τέσσερις φορές σε τέσσερις μήνες, τα οποία έδειξαν ότι τα επίπεδα βασοπρεσίνης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό παρέμεναν σταθερά με την πάροδο του χρόνου.

Επίσης, έλαβαν δείγματα βασοπρεσίνης από 14 αγόρια με αυτισμό και από 7 παιδιά χωρίς αυτισμό – όλα τα παιδιά ήταν συνομήλικα. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα παιδιά με αυτισμό είχαν χαμηλότερα επίπεδα βασοπρεσίνης σε σχέση με τα παιδιά χωρίς αυτισμό.

Ο κύριος συγγραφέας Δρ John Capitanio, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Ντέιβις, ανέφερε ότι με βάση τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, τα χαμηλά επίπεδα της  βασοπρεσίνης  μπορούν αποτελέσουν βιοδείκτη για την χαμηλή κοινωνικότητα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Science Translational Medicine.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Το geekd.gr παρέχει μέσα από την αρθρογραφία του πληροφορίες βασισμένες σε επιστημονικές πηγές. Δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Το παραπάνω άρθρο και όποιο αντίστοιχο περιεχόμενο, δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τις συμβουλές γιατρών ή άλλων επιστημόνων υγείας. Πάντα να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού σχετικά με την κατάσταση σας. Ποτέ μην παραβλέπετε την ιατρική συμβουλή ή να καθυστερήσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, με αφορμή κάτι που έχετε διαβάσει σε αυτή την ιστοσελίδα.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο