Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Ήταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν μια φανταστική ιδιοφυΐα;

Ήταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν μια φανταστική ιδιοφυΐα;

Λίγο – πολύ όλοι έχουμε μια εικόνα για τον  Άλμπερτ Αϊνστάιν, όπως η παραπάνω. Έτσι δεν είναι;

Υπάρχουν πολλοί μύθοι  γύρω από τον Αϊνστάιν: από την ιδέα ότι η σύζυγός του βρισκόταν πίσω από τη διάσημη δουλειά του (δεν βρισκόταν), μέχρι το ότι ήταν απλώς κάποιος που χωρίς να έχει ολοκληρώσει τα υποχρεωτικά χρόνια σπουδών, έδειξε ότι όλα όσα πίστευαν οι φυσικοί του 20ού αιώνα ήταν λάθος.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι ακριβώς η αλήθεια. Στην πραγματικότητα, απέχει σημαντικά από την αλήθεια.

Μία σύντομη ματιά στο εκπαιδευτικό ιστορικό του Άλμπερτ Αϊνστάιν, θα μας βοηθήσει να εξηγήσουμε το γιατί:

  • Γεννήθηκε το 1879
  • 1884-1887, παρακολούθησε Καθολικό Δημοτικό Σχολείο στο Μόναχο
  • 1887-1894, παρακολούθησε το Γυμνάσιο Luitpold
  • 1895-1896, παρακολούθησε την Argovian Cantonal Σχολή στην Ελβετία
  • 1896 – 1900, παρακολούθησε το ETH Zurich για πτυχίο φυσικής
  • 1900-1905, παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης για διδακτορικό δίπλωμα
  • Στα μέσα του 1905 του απονεμήθηκε το διδακτορικό του στη φυσική.

Μέχρι το τέλος του 1905, είχε δημοσιεύσει τέσσερα papers (τα οποία αργότερα θα ήταν γνωστά ως annus mirabilis papers), τα οποία καθιέρωσαν την ειδική σχετικότητα, την ύπαρξη ατόμων και το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο.

Έτσι, καθιέρωσε το όνομά του στο πεδίο της φυσικής (και τα βιβλία ιστορίας) και μέχρι το 1908 ήταν αρκετά διάσημος στον κύκλο των φυσικών.

Από τότε, πέρασαν πάνω από επτά χρόνια ώσπου το 1915, δημοσίευσε τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας, με μεγάλη βοήθεια από τον Marcel Grossmann και άλλους.

Συνεπώς, ο Αϊνστάιν ακολούθησε σπουδές σχεδόν συνεχώς από την ηλικία των πέντε έως είκοσι έξι ετών, με ένα μικρό κενό το 1894/1895 (στην ηλικία των δεκαπέντε / δεκαέξι) όταν η οικογένειά του μετακόμισε στην Ευρώπη.

Από τα είκοσι ένα χρόνια της εκπαίδευσης, εννέα από αυτά ήταν σε πανεπιστημιακό  επίπεδο με αντικείμενο τη φυσική. Αυτό το διάστημα είναι λίγο μεγαλύτερο από το αντίστοιχο σημερινό.

Ο Αϊνστάιν άρχισε να εργάζεται για το Ελβετικό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας το 1902, όταν βρισκόταν στα μισά του διδακτορικού του. Το έκανε αυτό επειδή δεν μπορούσε να βρει μια ικανοποιητική θέση καθηγητή η οποία να του επέτρεπε να στηρίξει οικονομικά τον εαυτό του και ως εκ τούτου χρειαζόταν άλλη πηγή εισοδήματος.

Δεν ήταν ένας τυχαίος απόφοιτος που απλά βολεύτηκε πίσω από ένα γραφείο σε ένα γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Ήταν υποψήφιος για διδακτορικό δίπλωμα, ο οποίος είχε ήδη έξι χρόνια πανεπιστημιακής εκπαίδευσης πίσω του και ο οποίος ασχολούνταν ενεργά με σπουδές για διδακτορικό στη φυσική.

Ο Αϊνστάιν είχε μία από τις καλύτερες μορφές εκπαίδευσης που ήταν διαθέσιμες εκείνη την εποχή.

Είναι πράγματι ενοχλητικό όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να υποβαθμίσουν την εκπαίδευση του Αϊνστάιν και προσπαθούν να τον παρουσιάσουν ως παρεξηγημένη ιδιοφυΐα (συχνά και η ιδέα ότι απέτυχε στα μαθηματικά στο σχολείο χρησιμοποιείται ως επιχείρημα υπέρ αυτού).

Ο Αϊνστάιν ήταν άριστα μορφωμένος και κατέκτησε τα μαθηματικά και τη φυσική από νεαρή ηλικία. Άλλωστε η φυσική αλλάζει μόνο από αυτούς που γνωρίζουν σε βάθος τις υπάρχουσες θεωρίες, καθώς μόνο αυτοί είναι σε θέση να γνωρίζουν τα κενά που αυτές αφήνουν.

Ενημέρωση 19/4/2020

Στο κανάλι Tibees παρουσίασε πρόσφατα η Toby, τις βαθμολογίες που είχε πάρει ο Einstein κατά την τελευταία σχολική χρονιά και κατά την δειάρκεια της φοίτησης του στο πανεπιστήμιο ETH στην Ελβετία.

Πηγή

forbes.com – How Much Did Albert Einstein Study?

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο