Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Ακολουθώντας τα ίχνη του χαμένου νερού στον κόκκινο πλανήτη

Ακολουθώντας τα ίχνη του χαμένου νερού στον κόκκινο πλανήτη

Με το ήρεμο νερό, τους κυματισμούς και τα ανάλαφρα σύννεφα, η παραπάνω εικόνα θα μπορούσε να είναι μια φωτογραφία από κάποιο μέρος της Γης. Ωστόσο, η παραπάνω εικόνα δείχνει το πώς θα μπορούσε να μοιάζει ο πλανήτης Άρης πριν από περίπου 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι το νερό έρεε κάποτε ελεύθερα στον Κόκκινο Πλανήτη εξαιτίας των κοιλάδων στην επιφάνεια του πλανήτη, που θα μπορούσαν να έχουν χαραχθεί μόνο από τεράστιους ποταμούς, αλλά και από τα στρώματα ιζημάτων που φαίνεται να προέρχονται από τα βάθη αρχαίων λιμνών.

Όμως κανείς δεν γνωρίζει τι απέγινε όλη αυτή η ποσότητα νερού. Κάποιοι ερευνητές, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το νερό του Άρη εξατμίστηκε στο διάστημα μετά την κατάρρευση του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη πριν από χρόνια, γεγονός που οδήγησε στην καταστροφή της προστατευτικής του ατμόσφαιρας.

Τώρα, μία νέα θεωρία του  Oxford University  και του  Earth Observatory of Singapore δείχνει ότι το νερό δεν εξατμίστηκε αλλά παραμένει στον πλανήτη. Στην πραγματικότητα απορροφήθηκε από πετρώματα βασάλτη που παράγονται από ηφαίστεια, έπειτα από μια οξειδωτική αντίδραση που είχε ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό ορυκτών.

Ο Dr Jon Wade, επιστημονικός συνεργάτης της NERC στο Oxford’s Department of Earth Sciences, δήλωσε: “Καιρό τώρα οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τα αίτια εξαιτίας των οποίων δεν υπάρχει νερό στον Άρη, όμως ποτέ δεν έλεγξαν τη θεωρία που υποστηρίζει ότι το νερό απορροφάται ως αποτέλεσμα απλών αντιδράσεων με  πετρώματα. Ένας λόγος για τον οποίο ο Άρης έχασε όλο το νερό του, θα μπορούσε να οφείλεται στην ορυκτολογία του.”

Μια πρόσφατη μελέτη του Northern Illinois University έδειξε πόσο νερό ρέει στον Άρη με βάση τη σημερινή γεωγραφία και γεωλογία CREDIT: UNIVERSITY OF NORTHERN ILLINOIS

Χρησιμοποιώντας τη μοντελοποίηση μέσω υπολογιστή, η νέα μελέτη υπολόγισε πόσο νερό μπορεί να αφαιρεθεί από την επιφάνεια του Άρη μέσω αντιδράσεων με πετρώματα που έχουν δημιουργηθεί από ηφαίστεια.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τα πετρώματα στον Άρη μπορούν να συγκρατήσουν περίπου κατά 25% περισσότερο νερό από ό,τι στη Γη, γεγονός που εξηγεί πως το νερό από την επιφάνεια του Άρη θα μπορούσε να απορροφηθεί στο εσωτερικό του.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το φαινόμενο ενδεχομένως να ήταν τόσο ισχυρό, που η επιφάνεια του πλανήτη θα μπορούσε να έχει απορροφήσει έναν ωκεανό σε βάθος δύο μιλίων.

Η NASA έχει βρει στοιχεία για τις αρχαίες λίμνες και τα ποτάμια με τη βοήθεια του Curiosity CREDIT: NASA

“Στον Άρη, το νερό που έρχεται σε επαφή με τη φρέσκια λάβα δημιούργησε μια κρούστα που λειτούργησε σα σφουγγάρι”, πρόσθεσε ο Dr Wade.

“Το νερό του πλανήτη αντέδρασε έπειτα με τα πετρώματα σχηματίζοντας μια ποικιλία από μεταλλεύματα που συγκρατούν νερό. Αυτή η αντίδραση νερού-πετρωμάτων άλλαξε την ορυκτολογία του πλανήτη και προκάλεσε την ξηρότητα στην επιφάνειά του καθιστώντας τον αφιλόξενο για ζωή”.

Many organisations are now planning colonies on Mars, including Nasa, Elon Musk and Mars One (pictured)
Πολλοί οργανισμοί σχεδιάζουν τώρα αποικίες στον Άρη, συμπεριλαμβανομένων των Nasa, Elon Musk και Mars One (απεικονίζεται) CREDIT: MARS ONE

Ωστόσο, η ανακάλυψη ότι το νερό δεν άφησε ποτέ τον Άρη είναι απίθανο να βοηθήσει τους μελλοντικούς αποίκους. Οι ερευνητές λένε ότι η διαδικασία ανοργανοποίησης δεν είναι αναστρέψιμη, επομένως το νερό δεν θα μπορούσε ποτέ να εξαχθεί.

Αρκετές ομάδες σχεδιάζουν ήδη αστικές βάσεις, ακόμα και πόλεις στον Κόκκινο πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των Nasa, Elon Musk και Mars One.

Κλείνοντας, να σημειωθεί πως εξακολουθεί να υπάρχει νερό κάτω από την επιφάνεια του Άρη -με τη μορφή πάγου- που οι επιστήμονες πιστεύουν πως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από μελλοντικούς ταξιδιώτες.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature.

 

Πηγή

telegraph.co.uk

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο