Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Ακολουθώντας το ταξίδι της σκέψης στον εγκέφαλο

Ακολουθώντας το ταξίδι της σκέψης στον εγκέφαλο

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν ακούμε τη φωνή κάποιου ή κοιτάζουμε το πρόσωπό του;

Οι νευροεπιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ έχουν μερικές νέες απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση, έπειτα από την εξέταση των εγκέφαλων 16 ασθενών με επιληψία.

Ο στόχος των επιστημόνων ήταν να εντοπίσουν τι συμβαίνει καθώς μια σκέψη αναπτύσσεται μέσα στον εγκέφαλο.

Το αποτέλεσμα;

Μία σχεδόν τέλεια επίδειξη του πώς ο προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου δραστηριοποιείται καθώς η σκέψη εξελίσσεται από την αντίληψη στην πράξη.

Με βάση τα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Nature Human Behavior, όταν οι άνθρωποι ακούν τη λέξη “υγρό” και την επαναλαμβάνουν, η σκέψη μοιάζει με την παρακάτω εικόνα:

Για αυτό το ταξίδι στον εγκέφαλο, οι επιστήμονες έπρεπε κυριολεκτικά να εισχωρήσουν στα κρανία των συμμετεχόντων. Χρησιμοποίησαν μια διαδικασία που ονομάζεται “ηλεκτροκορτικογραφία” (ECoG), όπου αρκετές εκατοντάδες ηλεκτρόδια τοποθετούνται απευθείας στην επιφάνεια του εγκεφάλου. Οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη συμφώνησαν να συμμετάσχουν στο πείραμα, ενώ οι εγκέφαλοί τους είχαν ανοιχτεί για χειρουργική επέμβαση ούτως ή άλλως.

Η μέθοδος ECoG μπορεί να ανιχνεύσει με μεγαλύτερη ακρίβεια το πού και πώς δημιουργείται η σκέψη από τη συνηθέστερη μέθοδο ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (EEG), η οποία απαιτεί από τους ασθενείς να φορούν μόνο ηλεκτρόδια στο κρανίο τους.

Αφού οι ερευνητές εγκατέστησαν τα ηλεκτρόδια που έρχονται σε επαφή με τον εγκέφαλο, ζήτησαν από τους ασθενείς να εκτελέσουν κάποιες ενέργειες, τόσο απλές όσο και πολύπλοκες. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επαναλάβουν μια λέξη, να προσδιορίσουν το φύλο ενός προσώπου ή μιας φωνής, να βρουν ένα αντώνυμο μιας λέξης ή να αποφασίσουν αν ένα επίθετο περιγράφει σωστά μια συγκεκριμένη προσωπικότητα.

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τους ερευνητές αποκάλυψαν πως τα εξωτερικά στρώματα του εγκεφάλου, τα οποία αντιλαμβάνονται ερεθίσματα και αξιολογούν λέξεις, πυροδοτούν την επεξεργασία όσων βλέπουν ή ακούν. Στη συνέχεια, ο προμετωπιαίος φλοιός συνάγει νόημα και τελικά ο κινητικός φλοιός ενεργοποιείται για να προετοιμάσει μια απάντηση.

Όλα συμβαίνουν σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για απλά καθήκοντα, αλλά μπορούν να διαρκέσουν από δύο έως τρία δευτερόλεπτα για τις πιο περίπλοκες προτροπές.

Η Avgusta Shestyuk, κύρια συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι το πείραμα δείχνει πώς ο προμετωπιαίος φλοιός-τα εξωτερικά στρώματα της γκρίζας ουσίας στο εμπρόσθιο μέρος του εγκεφάλου- μπορεί να ενεργήσει σαν ένα είδος αγωγού για τον εγκέφαλο, να συντονίζει και να μεταβιβάζει καθήκοντα.

“Εδώ μπορούμε να δούμε ότι αυτό δεν οφείλεται στο γεγονός ότι οι νευρώνες λειτουργούν πραγματικά σκληρά και συνεχώς, αλλά μάλλον στο ότι προστίθενται περισσότερες περιοχές του φλοιού”, δήλωσε η Shestyuk.

Όταν οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων εργάζονταν σε κάτι εύκολο, οι περιοχές του κινητικού τους φλοιού, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ανταπόκριση, άρχισαν να φωτίζονται καθώς το αρχικό ερέθισμα εξακολουθούσε να παρουσιάζεται. Η Shestyuk πιστεύει ότι μπορεί να είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δίνουν μερικές φορές γρήγορες απαντήσεις φαινομενικά “πριν σκεφτούν”. (Αυτό είναι προφανές στο gif παραπάνω.)

Κλείνουμε με ένα παράδειγμα του πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται μια πιο περίπλοκη ιδέα:

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο