Το 1971 ήταν η χρονιά που ο διάσημος ωκεανογράφος Ζακ-Υβ Κουστώ (Jacques-Yves Cousteau) σταμάτησε το πλοίο του στην μέση της θάλασσας της Καραϊβικής, στο κοραλλιογενές νησί (Ατόλη) Lighthouse Reef, και βούτηξε στο σημείο που θα γινόταν από τους πιο διάσημος προορισμούς καταδύσεων.
Φυσικά αναφερόμαστε στην Μεγάλη Μπλε Τρύπα (Great Blue Hole) που βρίσκεται 40 μίλια (~70 χιλιόμετρα) μακριά από τις ακτές της Μπελίζ (Belize), στην Κεντρική Αμερική.
47 χρόνια μετά, δηλαδή στις μέρες μας (τουλάχιστον στις μέρες που γράφονται αυτές οι γραμμές), ο Fabien Cousteau ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του και επιστρέφει στο ίδιο ακριβώς μέρος (μαζί με τον Sir Richard Branson), έχοντας μαζί του τον καλύτερο και πιο καινούριο εξοπλισμό που υπάρχει, για να εξερευνήσει τα μυστήρια της μεγαλύτερης υποθαλάσσιας τρύπας (καταβόθρας – sinkhole).
Η περιοχή που καταλαμβάνει η τρύπα, είναι αρκετά μεγάλη ώστε να χωρέσουν με άνεση 2 αεροπλάνα Boeing 747 και θα περισσέψει αρκετός ελεύθερος χώρος.
Όπως είναι φυσικό, η περιοχή έχει επίσης αναγνωριστεί και κατέχει μία θέση ανάμεσα στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.
Παρά όμως τα ξεχωριστά και μοναδικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το σημείο αυτό, δεν έχει εξερευνηθεί/ερευνηθεί πλήρως. Κάπου εδώ συνδέονται όσα αναφέραμε πιο πάνω για τους Cousteau και Branson. Μαζί με τους ανθρώπους του Aquatica Foundation θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν όλα τα μυστικά του μέρους αυτού.
Η ομάδα σχεδιάσει να ξεκινήσει μέσα στον Δεκέμβριο την αποστολή με το όνομα Blue Hole Belize 2018 Expedition, κατά την οποία θα εξερευνήσουν εξονυχιστικά την Μπλε Τρύπα με την βοήθεια επανδρωμένων υποβρυχίων.
Η αποστολή θα αποτελείται από μία σειρά καταδύσεων, για την συλλογή επιστημονικών δειγμάτων από τα βάθη της τρύπας και για την χαρτογράφηση της εσωτερικής δομής με την χρήση SONAR τελευταίας τεχνολογίας.
Οι σαρώσεις που θα γίνουν μέσω του SONAR θα είναι μόνο ένα κομμάτι της διαδικασίας συλλογής δεδομένων. Κατά την διάρκεια της κάθε κατάδυσης, τα υποβρύχια θα καταγράφουν μία σειρά από περιβαλλοντικούς δείκτες, συμπεριλαμβανομένου και της ποιότητας του νερού.
Ένας από τους δείκτες για τον οποίο θέλουν πολύ να μάθουν τι συμβαίνει, είναι τα επίπεδα του οξυγόνου στην περιοχή. Το ενδιαφέρον σε αυτό είναι ότι λέγεται ότι υπάρχει ένα ανοξικό στρώμα (απώλεια οξυγόνου) κοντά στον πυθμένα – κάτω από ένα στρώμα υδροθείου που δημιουργείται με φυσικό τρόπο.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι αδύνατο να επιβιώσουν πολλοί οργανισμοί, οπότε σταματά και η διάβρωση που προκαλούν σε ότι υπάρχει στο βυθό.
Η ερευνητική ομάδα όμως θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτική στις όποιες κινήσεις-παρεμβάσεις της, καθότι όπως είπαμε είναι ένα μέρος που προστατεύεται από την UNESCO.
Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι απλά θα παρατηρήσουν όσα συμβαίνουν στον πυθμένα και ότι υπάρχει εκεί (που όπως υπολογίζεται ο πυθμένας παραμένει ανέπαφος για 100.000 χρόνια), από μία ασφαλή απόσταση χωρίς να ακουμπήσουν ή παρενοχλήσουν τίποτα. Η πρότερη εμπειρία τους από τα ναυάγια που έχουν επισκεφθεί, στα οποία δεν πρέπει να ακουμπήσουν τίποτα, θα είναι πολύτιμη.
Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν θα αρχειοθετηθούν επί των σκαφών που θα βρίσκονται στην επιφάνεια για να υποστηρίξουν το έργο τους. Και στην συνέχεια θα τα μοιραστούν με την κυβέρνηση της Μπελίζ – κάτι που γίνεται σε όλες τις αντίστοιχες επιχειρήσεις ώστε να υπάρχει μία διαφάνεια για το τι συμβαίνει.
Τέλος, στην προσπάθεια τους αυτή έχουν και ως ένα από τους κύριους στόχους, να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο και να προωθήσουν την διατήρηση των ωκεανών.
Μία από τις ενέργειες σε αυτόν τον τομέα θα είναι η Livestream αναμετάδοση που θα κάνουν από τον πυθμένα της Μεγάλης Μπλε Τρύπας, και η αλληλεπίδραση τους με τον κόσμο που θα τους παρακολουθήσει.
Πηγές
- www.engadget.com – Take a trip to the depths of the world’s biggest underwater sinkhole
- aquaticasubmarines.com – BLUE HOLE BELIZE – A HISTORIC EXPEDITION
- aquaticasubmarines.com – Aquatica Submarines Announces Aquatica Foundation Launch Ahead of Historic Expedition to the Bottom of Belize’s Blue Hole

agathan
Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών
του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην
τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το
μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.
"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Latest posts by agathan (see all)
- Αφιλόξενος πλανήτης Αφροδίτη: θα μπορούσε να υπάρχει ζωή; - 1 Οκτωβρίου 2020
- Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα - 13 Σεπτεμβρίου 2020
- Η ιστορική εκτόξευση της SpaceX που θα μεταφέρει αστροναύτες στον ISS - 26 Μαΐου 2020
Αφήστε ένα σχόλιο