Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο σπήλαιο στον κόσμο

Ανακαλύφθηκε το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο σπήλαιο στον κόσμο

Αρχαιολόγοι και δύτες στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι βρήκαν ένα πέρασμα που συνδέει δύο υποβρύχια σπήλαια, δημιουργώντας αυτό που λένε ότι είναι η μακρύτερη συνεχής πλημμυρισμένη σπηλιά στον κόσμο.

Δύτες από το Great Maya Aquifer Project δήλωσαν ότι η ανακάλυψη αποκάλυψε ένα σπήλαιο μήκους περίπου 347 χιλιομέτρων. Το σπήλαιο Mammoth στο Κεντάκι παραμένει το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου, με μήκος πάνω από 400 μίλια (650 χιλιόμετρα).

Τα σπήλαια Sac Actun και Dos Ojos ήταν και τα δύο γνωστά από παλαιότερα και βρίσκονται κοντά στην ακτή της Καραϊβικής Tulum. Το σύστημα σπηλαίων θα λάβει την ονομασία ως το σύστημα Sac Actun, παίρνοντας το όνομα του μακρύτερου τμήματος.

Οι δύτες γνωρίζουν από καιρό ότι τα υπόγεια σπήλαια και τα ποτάμια του Γιουκατάν είναι συχνά συνδεδεμένα, αλλά η εύρεση αυτής της σύνδεσης ήταν ένα project που περιελάμβανε χρόνια αναζήτησης σε λαβυρινθικά περάσματα.

Στοιχεία πρώιμων κατοίκων και εξαφανισμένης πανίδας έχουν βρεθεί μέσα σε ορισμένα συστήματα σπηλαίων. Τα λείψανα της κουλτούρας των Μάγια, των οποίων οι απόγονοι εξακολουθούν να κατοικούν στην περιοχή, έχουν επίσης βρεθεί στα σπήλαια.

“Αυτό το τεράστιο σπήλαιο αντιπροσωπεύει τον σημαντικότερο υποθαλάσσιο αρχαιολογικό χώρο στον κόσμο”, δήλωσε ο Guillermo de Anda, αρχαιολόγος. “Σε αυτό το σύστημα, είχαμε αποδείξεις για τους πρώτους αποίκους της Αμερικής, καθώς και για την εξαφανισμένη πανίδα και φυσικά, για τον πολιτισμό των Μάγιας”.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο