Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν “χαμένη πόλη” που φέρεται να είχε ιδρύσει ο Μέγας Αλέξανδρος

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν "χαμένη πόλη" που φέρεται να είχε ιδρύσει ο Μέγας Αλέξανδρος

O λόγος για την πόλη Qalatga Darband, η οποία βρίσκεται στο σημερινό ιρακινό Κουρδιστάν και φαίνεται να αποτελεί ένα σημαντικό σημείο συνάντησης μεταξύ του ανατολικού και δυτικού τμήματος της αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ίδρυσε την πόλη το 331 π.Χ. και αργότερα εγκαταστάθηκε σε αυτήν με 3.000 βετεράνους των εκστρατειών του.

Researchers first noticed apparently ancient remains in the Iraqi settlement, known as Qalatga Darband (pictured) after looking at declassified American spy footage from the 1960s. However, an archaeological dig was not possible when Saddam Hussein controlled Iraq

Η συγκεκριμένη τοποθεσία, αρχικά κέντρισε το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων όταν αποχαρακτηρίστηκαν κάποιες απόρρητες δορυφορικές εικόνες της CIA από τη δεκαετία του 1960, που απεικόνιζαν το περίγραμμα των ερειπίων της πόλης.

A graphic of what the 'lost city' would have looked like, with a temple, inner fort and wine press facilities. Farmers in the area had found remains of big buildings and a large fortified wall in the area

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη, αλλά πιστεύουμε ότι ήταν μια πολυσύχναστη πόλη. Μπορεί κανείς να φανταστεί τους ανθρώπους να δίνουν κρασί στους στρατιώτες που περνούσαν από εκεί», δήλωσε ο ο αρχαιολόγος John MacGinnis, επικεφαλής της έρευνας.

Archaeologists at the British Museum have found a number of statues and coins and have established there was a city during the first and second centuries BC which had strong Greek and Roman influences

Αρχαιολόγοι από το Βρετανικό Μουσείο σε συνεργασία με Ιρακινούς αρχαιολόγους, έφεραν στο φως άφθονα κεραμίδια από τερακότα και ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα. Μεταξύ των αγαλμάτων που βρέθηκαν, υπήρχε μια γυναικεία μορφή που πιστεύεται ότι είναι η Περσεφόνη, η ελληνική θεά της βλάστησης και ένα ακόμη άγαλμα στο οποίο φέρεται να απεικονίζεται ο Άδωνις. Από τις ανασκαφές ,εκτός από τα αγάλματα ήρθαν στην επιφάνεια και ελληνικά νομίσματα, τα οποία οδηγούν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι η πόλη που υπήρχε εκεί είχε έντονες ελληνικές και ρωμαϊκές επιρροές.

Ακόμη, οι αγρότες της περιοχής έχουν βρει διάφορα τμήματα μεγάλων κτιρίων, αλλά και ένα μεγάλο οχυρωμένο τοίχο. Βρέθηκαν επίσης αρκετά ασβεστολιθικά μπλοκ, που πιστεύεται ότι ήταν πιεστήρια κρασιού ή λαδιού. Επιπλέον, η ανασκαφή ενός αναχώματος στο νότιο άκρο του χώρου αποκάλυψε ένα μνημείο που φαίνεται ότι θα μπορούσε να ήταν ναός λατρείας. Τώρα, στόχος της αρχαιολογικής ομάδας είναι να βρει γλωσσικά στοιχεία για να επιβεβαιώσει τα ευρήματά της.

More recently improved security has allowed the British Museum to explore the site as a way of training Iraqis to rescue areas damaged by Islamic State. The findings suggest, Qalatga Darband, may be on the route Alexander the Great took to attack Darius III of Persia in 331 BC

Για την καλύτερη καταγραφή του χώρου -εκτός από την τοπογραφία- οι ερευνητές χρησιμοποίησαν drones για να τραβήξουν φωτογραφίες από ψηλά. Σύμφωνα με το Βρετανικό Μουσείο, μετά την ανάλυση των εικόνων που ελήφθησαν μέσω των drones, η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε ταφικά κτίρια στην περιοχή.

Οι αρχαιολόγοι αναπτύσσουν ολοένα και περισσότερα μέσα για τη διευκόλυνση των ερευνών τους. Τα drones είναι εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους εναέριας απεικόνισης (όπως είναι τα αεροπλάνα ή τα μπαλόνια) επειδή είναι συχνά φθηνότερα και επιτρέπουν σχεδόν άμεση επεξεργασία των δεδομένων.

Το προσωπικό του Βρετανικού Μουσείου εκπαιδεύει εμπειρογνώμονες της Ιρακινής κληρονομιάς σε ένα project που χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση και έχει ως στόχο να βοηθήσει τους αρχαιολόγους να προστατεύσουν ιστορικούς χώρους σε περιοχές της Μέσης Ανατολής που έχουν πληγεί.

Το Emergency Heritage Management Programme παρέχει εκπαίδευση στους εργαζομένους σε προηγμένες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων συστημάτων εντοπισμού θέσης, των δορυφορικών εικόνων και της γεωφυσικής.Το συγκεκριμένο project ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2016 και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι το 2020.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο