Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Βλέποντας τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός βρέφους

Βλέποντας τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός βρέφους

Ανοίγοντας τα μάτια τους στον κόσμο, δεν βλέπουν τα πράγματα όπως εμείς. Μπορεί από την πλευρά μας να κάνουμε τα πάντα για να τους τραβήξουμε την προσοχή, ωστόσο σύμφωνα με έρευνες βλέπουν… άλλα από αυτά που εμείς νομίζουμε ότι βλέπουν.

Ο Romesh Angunawela. σύμβουλος χειρουργός οφθαλμίατρος του Moorfields Eye Hospital στο Λονδίνο, σε συνεργασία με την κλινική Clinic Compare,  μελέτησαν το πώς τα μωρά μαθαίνουν να βλέπουν τον κόσμο γύρω τους κάθε μήνα, κατά τον πρώτο χρόνο τους στη ζωή.

Μάλιστα, δημιούργησαν ένα GIF το οποίο δείχνει ότι τα παιδιά δεν μπορούν πραγματικά να επικεντρωθούν στα πρόσωπα των γονιών τους, ακόμα και από μικρή απόσταση, έως ότου φτάσουν περίπου στην ηλικία των τριών μηνών. Ακόμη και τότε όμως, η όραση ενός παιδιού δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως.

«Από τη στιγμή που ένα παιδί ανοίγει τα μάτια του για πρώτη φορά, ο οπτικός φλοιός του εγκεφάλου ξεκινά να μαθαίνει να επεξεργάζεται την πληθώρα των οπτικών πληροφοριών που συναντά», αναφέρει ο  Angunawela.

«Κατά τη γέννηση, ένα μωρό βλέπει τα πράγματα πιο ξεκάθαρα σε απόσταση οκτώ με δέκα εκατοστών, αλλά το φάσμα της όρασης του επεκτείνεται καθώς μεγαλώνει».

Μετά τους τρεις πρώτους μήνες, ένα παιδί μπορεί να αρχίσει να εστιάζει και να αναγνωρίζει τα πρόσωπα των γονέων. «Αυτό μπορεί να συμπέσει με το πρώτο τους χαμόγελο, καθώς ο συντονισμός των μυών του προσώπου αναπτύσσεται το ίδιο γρήγορα», δήλωσε ο Angunawela.

Η όραση εξακολουθεί να αναπτύσσεται σταθερά και στην ηλικία των δύο ετών είναι σχεδόν πλήρως ανεπτυγμένη. «Αυτό συμπίπτει με το αυξημένο ενδιαφέρον και την εξερεύνηση του κόσμου γύρω τους», προσθέτει ο Angunawela.

Το βίντεο εικονικής πραγματικότητας που ακολουθεί, δημιουργήθηκε βάσει των τελευταίων ερευνών σχετικά με την ανάπτυξη των νευρώνων και της έγχρωμης όρασης των βρεφών. Εδώ, σας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσετε και να επεξεργαστείτε τον κόσμο από την οπτική γωνία ενός νεογέννητου μωρού.

Αυτό το πρώτο διάστημα της ζωής είναι μια περίοδος που κανείς από εμάς δεν θυμάται, όμως αποτελεί το πιο κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξής μας.

(Τοποθετήστε τον κέρσορα πάνω στο βίντεο. Έπειτα, πατήστε κλικ και σύρετε ώστε να περιηγηθείτε στο χώρο.)

 

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο