Δυστυχώς η κατάθλιψη είναι μία πάθηση που βρίσκεται σε έξαρση στις μέρες μας. Η κατάθλιψη είναι μία (συνήθως) παροδική κατάσταση θλίψης και μελαγχολίας, και διαφέρει από την κλινική κατάθλιψη, η οποία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα τόσο σοβαρά ώστε να επεμβαίνουν στην καθημερινότητα ενός ατόμου.
Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, κάποιοι ερευνητές μελέτησαν τις εγκεφαλικές λειτουργίες των ανθρώπων με κατάθλιψη και κατάφεραν να εντοπίσουν μία περιοχή του εγκεφάλου που αν διεγερθεί ηλεκτρικά, σημειώνεται βελτίωση στην διάθεση τους.
Η συγκεκριμένη περιοχή ονομάζεται πλευρικός τροχιακός φλοιός (lateral orbitofrontal cortex – OFC). Η διέγερση της παράγει μία αξιόπιστη βελτίωση στην διάθεση των ασθενών – σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στους ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα.
Οι συγκεκριμένες επιδράσεις δεν παρατηρήθηκαν σε ασθενείς που δεν παρουσίαζαν κάποια συμπτώματα διαταραχής της διάθεσης, κάτι που υποδεικνύει ότι η εγκεφαλική διέγερση λειτουργεί και αποτελεσματική αποκλειστικά στις περιπτώσεις που έχουν εμφανίσει προβλήματα στην διάθεση τους, αφού δρα στα νευρικά κυκλώματα που σχετίζονται με την διάθεση.
Η ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου του Edward Chang, με επικεφαλείς τους Rao και Kristin Sellers, μελέτησαν 25 ανθρώπους με επιληψία που είχαν τοποθετημένα ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο τους για ιατρικούς λόγους – για τον εντοπισμό της πηγής των επιληπτικών κρίσεων τους.
Ο λόγος που κατέφυγαν στην χρήση της ομάδας τέτοιων ανθρώπων ήταν ότι αρκετοί από τους ανθρώπους με επιληψία εμφανίζουν επίσης και κατάθλιψη – πιο συγκεκριμένα, στην εν λόγω ομάδα ήταν αρκετά άτομα που παρουσίαζαν κατάθλιψη.
Λαμβάνοντας την συναίνεση αυτών των ανθρώπων, είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν τα ηλεκτρόδια που ήταν ήδη εγκατεστημένα και να μεταφέρουν μικρούς ηλεκτρικούς παλμούς σε περιοχές του εγκεφάλου που εικάζεται ότι σχετίζονται με την ρύθμιση της διάθεσης.
Παλιότερες μελέτες είχαν εξετάσει την αποτελεσματικότητα της εγκεφαλικής διέγερσης (deep brain stimulation – DBS), η οποία εξαρτάται αυστηρά από την επιλογή της στόχευσης. Η στόχευση σε περιοχές που σχετίζονται με την ρύθμιση της διάθεσης και που βρίσκονται πιο βαθιά στο εσωτερικό του εγκεφάλου, δεν έδωσαν τόσο αξιόπιστα αποτελέσματα.
Σε αυτή την περίπτωση όμως, εστίασαν στην διέγερση της περιοχής Orbitofrontal cortex (τοποθετείται στο εμπρόσθιο τμήμα του εγκεφάλου, πίσω από τα μάτια), η οποία έχει συνδεθεί με την λήψη αποφάσεων (decision making) και την ρύθμιση της διάθεσης. Βέβαια θεωρείται και από τις περιοχές του εγκεφάλου για την οποία γνωρίζουμε τα λιγότερα.
Η περιοχή αυτή συνδέεται με αρκετά περίπλοκο τρόπο με διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, γεγονός που την κάνει έναν αρκετά δελεαστικό στόχο για μία τέτοια έρευνα, παρά το μικρό μέγεθος της.
Οι ερευνητές υπέβαλαν τους ασθενείς σε διάφορες προφορικές εξετάσεις και στην απάντηση ερωτηματολογίων, κατά την διάρκεια των οποίων διέγειραν την περιοχή OFC και άλλες εγκεφαλικές περιοχές.
Τα συμπεράσματα αυτών των δοκιμών ήταν ότι η διέγερση της περιοχής αυτής προκάλεσε οξεία βελτίωση της κατάστασης των ατόμων που παρουσίαζαν μέτρια έως και σοβαρή κατάθλιψη κατά την έναρξη της μελέτης.
Οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν στην εγκεφαλική δραστηριότητα μετά την ηλεκτρική διέγερση, ήταν παρόμοια με αυτή των ανθρώπων που έχουν καλή διάθεση.
Στην παρούσα έρευνα, οι ερευνητές καταλήγουν ότι η ηλεκτρική διέγερση αυτής της μικρής περιοχής του εγκεφάλου μπορεί να βελτιώσει αισθητά την διάθεση των ανθρώπων. Εκτός αυτού, παραθέτουν και αποδεικτικά στοιχεία για την σύνδεση των διαταραχών της διάθεσης και την δυσλειτουργία κυκλωμάτων του εγκεφάλου.
Όπως αναφέρουν όμως, πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα πριν μεταφερθεί η συγκεκριμένη μέθοδος στο φάσμα των τακτικών κλινικών πρακτικών.
Η ερευνητική ομάδα συνεχίζει το έργο της και ερευνά αν η μέθοδος αυτή μπορεί να παράγει αποτελέσματα με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο χρόνο.
Η έρευνα με τίτλο “Direct Electrical Stimulation of Lateral Orbitofrontal Cortex Acutely Improves Mood in Individuals with Symptoms of Depression”, είχε δημοσιευθεί στο Current Biology, το 2018 και μπορείτε να την δείτε εδώ: 10.1016/j.cub.2018.10.026
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Το geekd.gr παρέχει μέσα από την αρθρογραφία του πληροφορίες βασισμένες σε επιστημονικές πηγές. Δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Το παραπάνω άρθρο και όποιο αντίστοιχο περιεχόμενο, δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τις συμβουλές γιατρών ή άλλων επιστημόνων υγείας. Πάντα να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού σχετικά με την κατάσταση σας. Ποτέ μην παραβλέπετε την ιατρική συμβουλή ή να καθυστερήσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, με αφορμή κάτι που έχετε διαβάσει σε αυτή την ιστοσελίδα.
Πηγή
Εικόνα: Cristian Palmer
agathan
Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών
του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην
τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το
μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.
"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien
Latest posts by agathan (see all)
- Αφιλόξενος πλανήτης Αφροδίτη: θα μπορούσε να υπάρχει ζωή; - 1 Οκτωβρίου 2020
- Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα - 13 Σεπτεμβρίου 2020
- Η ιστορική εκτόξευση της SpaceX που θα μεταφέρει αστροναύτες στον ISS - 26 Μαΐου 2020
Αφήστε ένα σχόλιο