Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν πλανήτη πιο μεγάλο από την Γη κατά 35% που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα κόκκινο νάνο, μόνο 11 έτη φωτός μακριά μας. Ο πλανήτης που έχει το όνομα Ross 128 b, είναι αρκετά πιθανό να βρίσκεται στην πολύ μικρή κατοικήσιμη ζώνη του άστρου, αν και βρίσκεται 20 φορές πιο κοντά στο άστρο απ’ ότι η Γη στον Ήλιο.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο journal Astronomy & Astrophysics μας αποκαλύπτει ότι οι καλύτερες εκτιμήσεις για την θερμοκρασία στην επιφάνεια του είναι μεταξύ των -60 και των 20 βαθμών Κελσίου (Celcius).
Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι ο κοντινότερος πλανήτης που έχει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια του είναι ο Proxima Centauri b, που βρίσκεται μόνο 4.3 έτη φωτός μακριά και βρίσκεται στο αστρικό σύστημα που είναι κοντινότερο στον Ήλιο. Παρόλα αυτά, ο Ross 128 b βρίσκεται στην τέταρτη θέση της λίστας με τους πιθανότατα κατοικήσιμους εξώπλανήτες, με δείκτη ομοιότητας με την Γη 0.86.
Στην νέα αυτή έρευνα οι αστρονόμοι αναλύουν και έναν ακόμα λόγο που τους κάνει να πιστεύουν ότι θα μπορούσε να υποστηρίξει την ύπαρξη ζωής ο πλανήτης αυτός. Το πατρικό άστρο Ross 128 είναι ένας αρκετά “ήσυχος” κόκκινος νάνος με λιγότερες εκλάμψεις (flares) από ότι οι περισσότεροι όμοιοι του, όπως ο Proxima Centauri, που έχουν παρόμοιο μέγεθος. Τέτοιες εκλάμψεις μπορούν να εξαλείψουν κάθε μορφή ζωής που θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε ένα τέτοιο περιβάλλον.
Σαφέστατα, στην ερώτηση για το αν είναι κατοικήσιμοι αυτοί οι πλανήτες, θα μπορέσουν να μας δώσουν μια καλύτερη απάντηση πιο δυνατά τηλεσκόπια, που σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρις ότου να τεθούν σε λειτουργία.
Για πλανήτες όπως ο Trappist-1 d, το James Webb Space Telescope έχει τις δυνατότητες να μελετήσει την σύνθεση του και της ατμόσφαιρας του με μερικές ώρες παρατηρήσεων, διότι περνά μπροστά από το άστρο του.
Για άλλους πλανήτες όμως που δεν βρίσκονται σε τέτοια τροχιά, όπως και ο Ross 128 b, θα πρέπει να καταφύγουν σε άλλες μεθόδους. Η επόμενη γενιά των μεγάλων τηλεσκοπίων που θα βρίσκονται στη Γη, όπως το European Extremely Large Telescope, θα είναι ικανό να μπορεί να διακρίνει τέτοια χαρακτηριστικά, όπως αν έχει οξυγόνο στην ατμόσφαιρα τους τέτοιοι πλανήτες. Και φυσικά, αν μπορέσουν να πάρουν απάντηση σε κάτι τέτοιο, τότε θα ανεβούν πολύ και οι πιθανότητες να υπάρχει ζωή, όπως την γνωρίζουμε, στην επιφάνεια τους.
Πηγές
Εικόνα: ESO/M. Kornmesser
agathan
Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών
του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην
τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το
μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.
"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien
Latest posts by agathan (see all)
- Αφιλόξενος πλανήτης Αφροδίτη: θα μπορούσε να υπάρχει ζωή; - 1 Οκτωβρίου 2020
- Τα ιπτάμενα αυτοκίνητα αρχίζουν να γίνονται πραγματικότητα - 13 Σεπτεμβρίου 2020
- Η ιστορική εκτόξευση της SpaceX που θα μεταφέρει αστροναύτες στον ISS - 26 Μαΐου 2020
Αφήστε ένα σχόλιο