Αναμείνατε ολίγον τι
ΕπιστήμεςΤεχνολογία

Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο

Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο

Στις 15 Σεπτεμβρίου, μετά από πάνω από 2 δισεκατομμύρια μίλια ταξιδιών και πάνω από 20 χρόνια πτήσης, ο Cassini εισήλθε στην ατμόσφαιρα του Κρόνου και εξαφανίστηκε δια παντός. Λίγες ώρες όμως πριν τη συντριβή του, ο δορυφόρος της NASA έστειλε την τελευταία παρτίδα φωτογραφιών στη Γη.

Η λήψη των τελευταίων φωτογραφιών του Cassini, διήρκησε περίπου 11 ώρες. Η Linda Spilker, επιστήμονας του προγράμματος Cassini και πλανητικός επιστήμονας στο εργαστήριο Jet Propulsion Laboratory της NASA, δήλωσε πως αυτές οι εικόνες ήταν “οι τελευταίες εικόνες του συστήματος του Κρόνου”.

Saturn – September 13 2017 / Credit: NASA/JPL-Caltech/SSI/Kevin M. Gill

Μπορεί να περάσουν δεκαετίες έως ότου η Γη λάβει ξανά φωτογραφίες τόσο εκπληκτικές όσο αυτές που μας χαρίζει ο Cassini. Ακόμη και αν η NASA χρηματοδοτούσε μια νέα αποστολή στον Κρόνο το 2019, το διαστημόπλοιο θα ξεκινούσε το 2024 – και θα χρειάζονταν χρόνια για να πραγματοποιήσει το ταξίδι. Ο Cassini ξεκίνησε από τη Γη το 1997 και έφτασε στον Κρόνο το 2004.

Cassini’s ‘Inside-Out’ Rings Movie / Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Από την πρώτη του τροχιά το 2004, ο Cassini έδωσε στους επιστήμονες μια άνευ προηγουμένου λεπτομερή ματιά σε έναν από τους πιο πολύπλοκους και φωτογενείς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Το 2007, ο Cassini τράβηξε, αναμφισβήτητα, την πιο εντυπωσιακή εικόνα του πλανήτη που έχει υπάρξει ποτέ.

On the Final Frontier / Credit: NASA/JPL/Space Science Institute

Το σκάφος κατέγραψε αυτή την πανοραμική διατομή των δακτυλίων του Κρόνου, που αποτελείται από τον συνδυασμό 45 διαφορετικών εικόνων.

Expanse of Ice / Credit: NASA/JPL/Space Science Institute

Αυτή η φωτογραφία του βόρειου ημισφαιρίου του πλανήτη, τραβήχτηκε το 2005 και απεικονίζει τον πλανήτη σε μπλε χρώμα – δηλαδή πιο κοντά στο χρώμα του Ουρανού ή του Ποσειδώνα.

Saturn’s Blue Cranium / Credit: NASA/JPL/Space Science Institute

Με την πάροδο του χρόνου, καθώς οι σκιές από δαχτυλίδια του Κρόνου μετακινούνταν προς τα νότια, το χρώμα του πλανήτη άλλαξε προς το πιο οικείο ελαφρύ χρυσό. Την ίδια χρονιά, ο Cassini φωτογράφησε μια τεράστια καταιγίδα στο νότιο ημισφαίριο του πλανήτη, που ονομάστηκε η καταιγίδα του δράκου (Dragon Storm).

PIA06197: The Dragon Storm / Credit: NASA/JPL/Space Science Institute

Εκπομπές ραδιο-ακτινοβολίας που εντοπίστηκαν από το σκάφος οδήγησαν τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι γίνονται μάρτυρες μιας γιγαντιαίας καταιγίδας που παράγει ηλεκτρισμό.

Πέντε χρόνια αργότερα, ο Cassini κατέγραψε εικόνες μιας ακόμη καταιγίδας – από τις πιο έντονες που καταγράφηκαν ποτέ στο ηλιακό σύστημα.

Catching its Tail / Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Οι καταιγίδες στον Κρόνο είναι τόσο σπάνιες όσο και ισχυρές. Καταιγίδες όπως αυτή του 2010 εμφανίζονται μόνο περίπου κάθε 30 χρόνια.

Ο Cassini κατέγραψε την κίνηση των νεφών μεθανίου στον Τιτάνα, υποδεικνύοντας ότι οι εποχές αλλάζουν στη μεγαλύτερη σελήνη του Κρόνου. 

Equatorial Titan Clouds / Credit: NASA/JPL/SSI

Κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεων του Τιτάνα από το 2007 έως το 2014, το σκάφος παρακολούθησε την εμφάνιση ενός “μαγικού νησιού” που επιπλέει σε μια θάλασσα με μεθάνιο και αιθάνιο στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Credit: NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell)

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διακύμανση του μεγέθους του νησιού θα μπορούσε να οφείλεται σε εποχιακές αλλαγές.

Για να ξεκινήσει το ταξίδι αποχαιρετισμού, αυτό που οι χειριστές του ονόμασαν το “μεγάλο του φινάλε”, ο Cassini έλαβε μια από τις καλύτερες φωτογραφίες του – μια εκπληκτική εικόνα της πολικής δίνης του Κρόνου που λούζεται στο ηλιακό φως.

Top of the World / Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Η φωτογραφία λήφθηκε λίγο πριν τη μεγαλύτερη μέρα του βόρειου ημισφαιρίου του Κρόνου- μετά την οποία, η περιοχή βυθίστηκε αργά στο σκοτάδι που θα διαρκέσει χρόνια. Όπως ο μυθολογικός συνονόματός του, ο Κρόνος καταβροχθίζει αναπόφευκτα τα παιδιά του – και, προφανώς, τους πιο αφοσιωμένους φωτογράφους του. Παρ’ όλα αυτά, ο Cassini μας αποχαιρέτησε έχοντας αλλάξει για πάντα την κατανόηση της ανθρωπότητας για την γαλαξιακή της γειτονιά.

Μάθετε περισσότερα για τον Cassini και την πορεία του εδώ.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο