Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Επιστήμονες ανέστρεψαν την προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια ποντικιών

Επιστήμονες ανέστρεψαν την προχωρημένη καρδιακή ανεπάρκεια ποντικιών

Ερευνητές κατάφεραν να αναστρέψουν τη σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια ποντικιών, «μειώνοντας» τη δραστηριότητα ενός μονοπατιού σηματοδότησης που ονομάζεται Hippo και είναι υπεύθυνο για την παρεμπόδιση της αναγέννησης του καρδιακού μυός. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature».

«Η καρδιακή ανεπάρκεια παραμένει η κύρια αιτία θνησιμότητας στους ασθενείς με καρδιακές παθήσεις. Η καλύτερη δυνατή θεραπεία για αυτή την πάθηση είναι η εμφύτευση μιας συσκευής κοιλιακής υποβοήθησης ή η μεταμόσχευση καρδιάς, όμως ο αριθμός των μοσχευμάτων καρδιάς που είναι διαθέσιμα είναι ιδιαίτερα περιορισμένος» αναφέρει ο Dr. James Martin, συν-συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Εργαστηρίου Ανανέωσης Καρδιομυοκυττάρων στο Texas Heart Institute.

Κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής, το αίμα σταματά να εισέρχεται στην καρδιά και μέρος του καρδιακού μυός πεθαίνει. Ο καρδιακός μυς δεν αναγεννάται. Αντιθέτως, ο νεκρός ιστός αντικαθίσταται με ουλές από κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες. Έτσι, η καρδιά εξασθενεί προοδευτικά: οι περισσότεροι άνθρωποι που υφίστανται κάποια σοβαρή καρδιακή προσβολή, μελλοντικά αναπτύσσουν καρδιακή ανεπάρκεια.

«Ένας από τους στόχους του εργαστηρίου μου είναι να αναπτύξω τρόπους για να θεραπεύσω τον καρδιακό μυ, μελετώντας μονοπάτια που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και αναγέννηση της καρδιάς», δήλωσε ο Martin.

«Όταν οι ασθενείς βρίσκονται στο στάδιο της καρδιακής ανεπάρκειας, υπάρχει αύξηση της δραστηριότητας του μονοπατιού Hippo», δήλωσε ο βασικός συγγραφέας John Leach, πτυχιούχος μοριακής φυσιολογίας και βιοφυσικής στο εργαστήριο του Martin. «Αυτό μας οδήγησε στο να σκεφτούμε ότι εάν καταφέρναμε να απενεργοποιήσουμε το μονοπάτι Hippo, τότε θα μπορούσαμε να επιφέρουμε βελτίωση στη λειτουργία της καρδιάς».

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα

«Σχεδιάσαμε ένα μοντέλο ποντικιών για να μιμηθούμε την ανθρώπινη κατάσταση της προχωρημένης καρδιακής ανεπάρκειας», δήλωσε ο Leach. «Μόλις αναπαράγαμε ένα σοβαρό στάδιο τραυματισμού στην καρδιά των ποντικών, παρεμποδίσαμε τη διαδρομή Hippo. Μετά από έξι εβδομάδες, παρατηρήσαμε ότι οι καρδιές που τραυματίστηκαν είχαν ανακτήσει τη λειτουργία άντλησης σε επίπεδο ελέγχου, δηλαδή όπως συμβαίνει και σε μια υγιή καρδιά».

Αν και τα νέα ευρήματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, θα απαιτηθούν περαιτέρω μελέτες για την καλύτερη κατανόηση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Το geekd.gr παρέχει μέσα από την αρθρογραφία του πληροφορίες βασισμένες σε επιστημονικές πηγές. Δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Το παραπάνω άρθρο και όποιο αντίστοιχο περιεχόμενο, δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τις συμβουλές γιατρών ή άλλων επιστημόνων υγείας. Πάντα να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού σχετικά με την κατάσταση σας. Ποτέ μην παραβλέπετε την ιατρική συμβουλή ή να καθυστερήσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, με αφορμή κάτι που έχετε διαβάσει σε αυτή την ιστοσελίδα.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο