Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Επιστήμονες δημιούργησαν τους πρώτους κλώνους μαϊμούδων

πρώτοι κλώνοι μαϊμούδων

Από τότε που γεννήθηκε το πρόβατο Dolly (το 1996), επιστήμονες ανά τον κόσμο χρησιμοποίησαν την ίδια τεχνική για να κλωνοποιήσουν και άλλα ζώα, όπως: σκύλους, γάτες, αρουραίους και βοοειδή. Ωστόσο, οι μαϊμούδες αποτελούσαν εξαίρεση στη διαδικασία – μέχρι τώρα.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cell, μια ομάδα Κινέζων ερευνητών με επικεφαλής τον Qiang Sun του Chinese Academy of Sciences Institute of Neuroscience στη Σαγκάη, ισχυρίζεται ότι βρήκε έναν τρόπο να τροποποιήσει την τεχνική κλωνοποίησης Dolly και να την εφαρμόσει με επιτυχία σε πρωτεύοντα θηλαστικά. Οι προσπάθειές της ομάδας είχαν ως αποτέλεσμα τη γέννηση δύο κλωνοποιημένων θηλυκών μακάκων, με τα ονόματα: Zhong Zhong και Hua Hua.

Μέχρι πρόσφατα, στα πρωτεύοντα θηλαστικά η διαδικασία αποτύγχανε στο στάδιο της βλαστοκύστης της εμβρυϊκής ανάπτυξης. Για να ξεπεράσει αυτό το εμπόδιο η ομάδα του Sun, πρόσθεσε δύο νέα στοιχεία στη συνηθισμένη συλλογή θρεπτικών ουσιών και αυξητικών παραγόντων. Αυτά τα νέα στοιχεία, συνέβαλαν στο να αναπτυχθεί σωστά το DNA, προάγοντας έτσι εκατοντάδες γονίδια απαραίτητα για την επιτυχή εμβρυϊκή ανάπτυξη.

Στη συνέχεια, η ομάδα εξέτασε την τεχνική της χρησιμοποιώντας κύτταρα από ενήλικες και εμβρυϊκούς μακάκους. Στις προσπάθειες που χρησιμοποίησαν κύτταρα από ενήλικες μακάκους παρήγαγαν δύο ζωντανά ζώα. Ωστόσο, τα ζώα ούτε επέζησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη γέννηση, ούτε χαρακτηρίζονταν από σωστή σωματική ανάπτυξη. Έτσι οι ερευνητές αποφάσισαν να δοκιμάσουν τη χρήση κυττάρων από εμβρυϊκούς μακάκους, με αποτέλεσμα την επιτυχή κύηση και γέννηση των Zhong Zhong και Hua Hua.

Το μέλλον της έρευνας

Ενώ η κινεζική ομάδα δεν είναι η πρώτη που κλωνοποιεί ένα πρωτεύον θηλαστικό, είναι η πρώτη που το κάνει χρησιμοποιώντας μια τροποποιημένη έκδοση της μεθόδου Dolly. Αυτό αποτελούσε εδώ και χρόνια στόχο των ερευνητών, διότι προσφέρει ένα μεγάλο πλεονέκτημα σε σχέση με την προηγούμενη μέθοδο, η οποία περιελάμβανε τη διάσπαση ενός εμβρύου μετά τη γονιμοποίηση. Με τη χρήση της προηγούμενης τεχνικής θα μπορούσαν να παραχθούν το πολύ τέσσερις κλώνοι, σε αντίθεση με  τη μέθοδο Dolly που θα μπορούσε θεωρητικά να οδηγήσει σε έναν απεριόριστο αριθμό κλώνων.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ικανότητα δημιουργίας γενετικά πανομοιότυπων μακάκων μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά πολύτιμη για την ιατρική έρευνα και αυτό διότι γενετικά, οι μακάκες είναι πιο κοντά στον άνθρωπο από ότι τα ποντίκια. Έτσι τα στοιχεία που συλλέγονται από τις δοκιμές σε αυτούς είναι πολύ πιο πιθανό να μεταφραστούν και να εφαρμοστούν στους ανθρώπους. Η χρήση κλωνοποιημένων ζώων -αντί αυτών που απλά σχετίζονται με τον άνθρωπο- προσθέτει επίσης ένα επίπεδο ακρίβειας στις δοκιμές.

Ολόκληρες ομάδες μακάκων με γονίδια που συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, τη νόσο του Πάρκινσον ή τον καρκίνο θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στο εργαστήριο και οι γιατροί θα μπορούσαν να δοκιμάσουν διαφορετικές θεραπείες στα ζώα για να εξάγουν ακριβή συμπεράσματα για το πώς θα ανταποκρίνονταν. Θα μπορούσαν επίσης να κάνουν μικρές τροποποιήσεις στα γονίδια ενός ζώου για να δουν πώς θα εξελιχθεί σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Αν και σύμφωνα με τους επιστήμονες η κλωνοποίηση ενδεχομένως να αποτελεί την απάντηση σε μια σειρά σοβαρών ασθενειών, το μόνο βέβαιο είναι ότι η τελευταία εγείρει πλήθος ηθικών και άλλων ζητημάτων.

 

Πηγή

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο