Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Επιστήμονες θα προσπαθήσουν να βρουν την Nessie

Παλιά φωτογραφία της Nessie

Λίγο πολύ, όλοι γνωρίζουμε για τον περίφημο μύθο του τέρατος του Λοχ Νες (Loch Ness). Άλλοι πιστεύουν ότι είναι ένα κατασκεύασμα της φαντασίας και δεν υπάρχει ούτε υπήρξε τέτοιο πλάσμα μέσα στην λίμνη, και άλλοι είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει κάποια αλήθεια σε όλα αυτά και ένα περίεργο πλάσμα κρύβεται στο βυθό του Λοχ Νες.

Η πρώτη αναφορά που έχουμε για το εν λόγω πλάσμα, χρονολογείται στον 6ο αιώνα, όπου ένας Ιρλανδός μοναχός “εξόρκισε” ένα πλάσμα του νερού και το έστειλε στα βάθη του ποταμού Ness.

Η πιο γνωστή φωτογραφία της Nessie είναι γνωστή ως η φωτογραφία του χειρουργού (“surgeon’s photo”). Η συγκεκριμένη τραβήχτηκε το 1934, και φαινόταν το κεφάλι και ο μακρύς λαιμός ενός πλάσματος μέσα στο νερό. Βέβαια, μετά από 60 χρόνια, αποκαλύφθηκε ότι ήταν μία απάτη, αφού μάθαμε ότι είχαν χρησιμοποιήσει κάποια παιχνίδια.

Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει για να εντοπίσουν την Nessie, ενέργειες που απέβησαν άκαρπες.

Σίγουρα είναι ένα άλυτο μυστήριο που εδώ και δεκαετίες αφήνει πολλούς να αναρωτιούνται τι ακριβώς συμβαίνει.

Μία απάντηση στο μυστήριο θα προσπαθήσει να δώσει μία διεθνής ομάδα επιστημόνων, χρησιμοποιώντας την τεχνική δειγματοληψίας eDNA (Environmental DNA sampling) για να βρει τα ίχνη του πλάσματος.

Η ομάδα αποτελείται από επιστήμονες από την Βρετανία, την Δανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και την Γαλλία.

Έτσι λοιπόν, η ομάδα του Neil Gemmell, του πανεπιστημίου του Otago στην Νέα Ζηλανδία, θα χρησιμοποιήσει την παραπάνω τεχνική και θα προσπαθήσει να “αιχμαλωτίσει” το DNA του πλάσματος, και έτσι να αποδείξει αν το υπάρχει, ή έστω αν υπήρξε ποτέ.

Η τεχνική της δειγματοληψίας eDNA είναι μία εδραιωμένη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται κυρίως για τον έλεγχο της θαλάσσιας ζωής. Για παράδειγμα, καθώς κινείται ένας καρχαρίας ή μία φάλαινα μέσα στο νερό, αφήνουν πίσω τους μικροσκοπικά κομμάτια του δέρματος τους, καθώς αλλάζουν δέρμα, ούρα και άλλα, που είναι αρκετά για να εντοπίσουμε το DNA τους.

Αυτό αφού συλλεχθεί και το αναλύσουν (sequencing), μπορούν να εντοπίσουν σε ποιο πλάσμα ανήκει συγκρίνοντας το με τα στοιχεία που υπάρχουν στις τεράστιες βάσεις δεδομένων γενετικού υλικού από εκατοντάδες χιλιάδες οργανισμούς.

Με την βοήθεια αυτής της τεχνικής, η ομάδα ελπίζει να ανιχνεύσει και να “αιχμαλωτίσει” το DNA του πλάσματος της λίμνης.

Αυτό που θα περιμένουμε όλοι είναι μία απάντηση για το πασίγνωστο μυστήριο, και αυτό το σημείο της προσπάθειας τους μας έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον, δεν είναι αυτός ο μοναδικός τους στόχος.

Κύριος στόχος τους είναι να καταγράψουν όλη την πανίδα που ζει σε αυτό τον βιότοπο.

Η ομάδα θα ξεκινήσει τις έρευνες της μέσα στον επόμενο μήνα και θα μας παρουσιάσουν τα αποτελέσματα τους τον επόμενο Ιανουάριο.

Αν θέλετε να βρίσκεστε σε άμεση επαφή με το τι συμβαίνει, ο Gemmell είναι αρκετά ενεργός στο Twitter και ήδη έχει κάνει μία αναφορά στην έρευνα:

 

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο