Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Ερευνητές δημιούργησαν μια καινούρια φόρμουλα σύντηξης που αυξάνει την παραγωγή ενέργειας

Inside a fusion reactor

Προσθέτοντας ένα επιπλέον ιόν στην φόρμουλα, κατάφεραν να αυξήσουν την ενεργειακή παραγωγή κατά δεκάδες φορές.

Η πυρηνική σύντηξη είναι ένας πολύ ελκυστικός τρόπος για να παράγουμε ενέργεια. Δεν αφήνει σχεδόν κανένα απόβλητο, δεν μολύνει το περιβάλλον και εκμεταλλεύεται χημικά στοιχεία που υπάρχουν σε αφθονία.

Αλλά η σύντηξη είναι ένα δύσκολο και περίπλοκο έργο και η ενέργεια που παράγεται δεν είναι ακόμα σε τέτοιο επίπεδο για να περάσει στην αγορά παραγωγής ενέργειας. Όμως ερευνητές του MIT ανέπτυξαν μια καινούρια μέθοδο που αυξάνει την παραγωγή κατά δεκάδες φορές.

Πρωτύτερα η ομάδα χρησιμοποιούσε μια μέθοδο που απαιτούσε δύο τύπους ιόντων, δευτέριο και υδρογόνο, με το δευτέριο να αποτελεί το 95% του μείγματος. Μέσα στον αντιδραστήρα σύντηξης, που ονομάζεται tokamak (ρωσικό ακρωνύμιο) βάζουν το παραπάνω μείγμα ιόντων και ραδιοκύματα που είναι συντονισμένα να στοχεύουν τα ιόντα υδρογόνου, που είναι πολύ λιγότερα, και να τα θερμαίνουν. Έχοντας όλη την ενέργεια των ραδιοκυμάτων να περνά στα ιόντα υδρογόνου, αυτά καταφέρνουν να περάσουν σε υψηλότερες ενεργειακές στάθμες, κάνοντας τα να προσκρούονται στα ιόντα δευτέριου και να παράγουν θερμότητα και ενέργεια μέσα από την αντίδραση σύντηξης που συμβαίνει.

Όμως, οι ερευνητές αποφάσισαν να δοκιμάσουν μια διαφορετική φόρμουλα, που περιέχει 3 διαφορετικά είδη ιόντων. Στο παραπάνω μείγμα πρόσθεσαν ιόντα ηλίου-3 (helium-3) σε πολύ μικρές ποσότητες. Όταν στόχευσαν τα ραδιοκύματα σε αυτή την μικρή ποσότητα ιόντων ηλίου-3, τότε το ιόντα κατάφεραν να φτάσουν σε ενεργειακές στάθμες που έχουν φτάσει μόνο πλήρως λειτουργικοί αντιδραστήρες σύντηξης, όχι μικροί πειραματικοί αντιδραστήρες όπως αυτός που χρησιμοποιούν στο MIT.
Τα αποτελέσματα ήταν τόσο ελπιδοφόρα που οι ερευνητές στο μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό αντιδραστήρα σύντηξης, the Joint European Torus στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποφάσισαν να δοκιμάσουν οι ίδιοι την μέθοδο αυτή.

Κατάφεραν να αναπαράγουν επιτυχώς τα αποτελέσματα και οι δύο ομάδες ήταν σε θέση να μετρήσουν δύο διαφορετικές ιδιότητες των σωματιδίων που λάμβαναν μέρος στην αντίδραση, στην ουσία μπόρεσαν να έχουν καλύτερη κατανόηση για πως λειτουργεί το πείραμα.

Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για το μέλλον της πυρηνικής σύντηξης και την χρήση της για την παραγωγή ενέργειας και από την άλλη η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα τις ηλιακές εκλάμψεις (solar flares), που είναι αποτέλεσμα μιας παρόμοιας διαδικασίας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Nature Physics.

Πηγή
www.engadget.com

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο