Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

“Ηθικά” πολυδύναμα βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά για την θεραπεία του νωτιαίου μυελού

Μία νέα πειραματική αγωγή με βλαστοκύτταρα για την θεραπεία των τραυματισμών του νωτιαίου μυελού, βρίσκεται πλέον στο στάδιο για να δοκιμαστεί σε ανθρώπους.

Οι Ιάπωνες επιστήμονες που δημιούργησαν αυτήν την αγωγή, έλαβαν πρόσφατα την έγκριση για να προχωρήσουν στην χορήγηση μέσω έγχυσης των “αναπρογραμματισμένων” βλαστοκυττάρων σε ανθρώπους.

Η επερχόμενη δοκιμή θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή στον τομέα των θεραπειών με βλαστοκύτταρα, αφού θα είναι η πρώτη φορά όπου  “ηθικά” πολυδύναμα κύτταρα (induced pluripotent stem ή αλλιώς iPS) θα χρησιμοποιηθούν για την θεραπεία τέτοιων τραυματισμών.

 

Τα iPS κύτταρα έχουν σχεδόν τις ίδιες ιδιότητες με τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα, αλλά δεν προέρχονται από έμβρυα.

Για αυτό το λόγο αποφεύγονται τα όποια ηθικά διλήμματα δημιουργούνται με τη χρήση των εμβρυικών. Το μεγάλο πλεονέκτημα των iPS κυττάρων βρίσκεται στο γεγονός ότι κατασκευάζονται από τα ενήλικα κύτταρα του ίδιου του ασθενούς.

Με αυτό τον τρόπο, τα πολυδύναμα κύτταρα μπορούν να χορηγηθούν στον ίδιο τον ασθενή χωρίς να υπάρχει κίνδυνος απόρριψής τους από το ανοσοποιητικό του σύστημα.

 

Η έγκριση ήρθε στις 18 Φεβρουαρίου από την επιτροπή που είχε συσταθεί από το Υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας, επιτρέποντας στους ερευνητές να προχωρήσουν τις μελέτες τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές αυτοί βρίσκονται στο Keio University του Τόκυο, και επικεφαλής τους είναι ο Hideyuki Okano.

Η μέθοδος που έχουν αναπτύξει έχει παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα σε προγενέστερες δοκιμές σε θηλαστικά.  Αναγεννήθηκαν επιτυχώς οι νευρώνες των μαϊμούδων με τραυματισμό στον νωτιαίο μυελό, και βελτιώθηκε η κινητικότητα τους.

Στην επερχόμενη δοκιμή τους, θα χορηγήσουν 2 εκατομμύρια προδρομικά κύτταρα (precursor cells) σε κάθε ασθενή που θα συμμετέχει στην έρευνα, που θα έχει τραυματιστεί στον νωτιαίο μυελό 2-4 εβδομάδες νωρίτερα.

Τα νευρικά προδρομικά κύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε νευρωνικά κύτταρα και σε νευρογλοιακά κύτταρα (glial cells). Αυτά προέρχονται από τα “ηθικά” πολυδύναμα κύτταρα (iPS) που θα έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο τον συμμετέχοντα.

 

Η ομάδα των συμμετεχόντων θα αποτελείται από 4 άτομα, και οι ερευνητές θα παρακολουθούν την κατάστασή τους καθ’ όλη την διάρκεια της θεραπείας ώστε να είναι βέβαιοι για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της, πριν αποφασίσουν να προχωρήσουν στην σύσταση μίας μεγαλύτερης κλινικής δοκιμής.

Ο πρώτος ασθενής αναμένεται να υποβληθεί σε αυτή την διαδικασία μέσα στο δεύτερο μισό του τρέχοντος έτους.

Σε αντίστοιχη μελέτη αλλά με εμβρυικά βλαστοκύτταρα που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχαν παρουσιαστεί μικρές βελτιώσεις μόνο σε μερικούς από τους συμμετέχοντες.

 

Σίγουρα, θα πρέπει να περιμένουμε την ολοκλήρωση της Ιαπωνικής έρευνας και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των πορισμάτων τους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Το geekd.gr παρέχει μέσα από την αρθρογραφία του πληροφορίες βασισμένες σε επιστημονικές πηγές. Δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Το παραπάνω άρθρο και όποιο αντίστοιχο περιεχόμενο, δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τις συμβουλές γιατρών ή άλλων επιστημόνων υγείας. Πάντα να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού σχετικά με την κατάσταση σας. Ποτέ μην παραβλέπετε την ιατρική συμβουλή ή να καθυστερήσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, με αφορμή κάτι που έχετε διαβάσει σε αυτή την ιστοσελίδα.

Πηγή

www.nature.com – ‘Reprogrammed’ stem cells to treat spinal-cord injuries for the first time
Εικόνα: Shabu Anower

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο