Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα: ο νέος σύμμαχος στη διάγνωση του αυτισμού σε βρέφη

Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα: ο νέος σύμμαχος στη διάγνωση του αυτισμού σε βρέφη

Η διάγνωση του αυτισμού αποτελεί πρόκληση για τους ειδικούς, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες της ζωής ενός παιδιού. Μια νέα μελέτη στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports δείχνει ότι το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ), το οποίο καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, μπορεί να προβλέψει ή να αποκλείσει με ακρίβεια, τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΑΦ) σε βρέφη – ακόμη και σε μωρά ηλικίας μόλις 3 μηνών.

“Τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα είναι χαμηλού κόστους, μη επεμβατικά και μπορούν να αποτελέσουν σχετικά εύκολα μέρος των εξετάσεων που λαμβάνουν τα βρέφη”, αναφέρει ο Charles Nelson, PhD, διευθυντής των εργαστηρίων της γνωστικής νευροεπιστήμης στο νοσοκομείο παιδιών της Βοστόνης και συν-συγγραφέας της μελέτης.

“Η αξιοπιστία τους στην πρόβλεψη τού αν ένα παιδί θα αναπτύξει αυτισμό αυξάνει τη δυνατότητα παρέμβασης πολύ νωρίς, πριν εμφανιστούν σαφή συμπεριφορικά συμπτώματα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα και ίσως ακόμη και να αποτρέψει κάποιες από τις συμπεριφορές που σχετίζονται με τον αυτισμό”.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από το Infant Sibling Project (που πλέον ονομάζεται Infant Screening Project), μια συνεργασία μεταξύ του Boston Children’s Hospital και του Πανεπιστημίου της Βοστόνης που επιδιώκει να χαρτογραφήσει την πρόωρη ανάπτυξη και να εντοπίσει τα βρέφη που κινδυνεύουν να αναπτύξουν ΔΑΦ ή / και γλωσσικές και επικοινωνιακές δυσκολίες.

Ο William Bosl, PhD, αναπληρωτής καθηγητής Πληροφορικής Υγείας και Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, συνεργαζόμενος με το Υπολογιστικό Πρόγραμμα Πληροφορικής για την Υγεία (CHIP) στο νοσοκομείο παιδιών της Βοστόνης, εργάζεται για σχεδόν μια δεκαετία με αλγόριθμους για την ερμηνεία ΗΕΓ σημάτων.

Η έρευνα του Bosl υποδεικνύει ότι ακόμη και ένα ΗΕΓ που εμφανίζεται κανονικό περιέχει “βαθιά” δεδομένα που αντικατοπτρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, τα μοτίβα συνδεσιμότητας και τη δομή που μπορούν να βρεθούν μόνο με υπολογιστικούς αλγορίθμους.

 EEG signals accurately predict autism as early as 3 months of age

Το Infant Screening Project παρείχε στον Bosl δεδομένα ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων από 99 βρέφη που θεωρούνται ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για ΔΑΦ (έχοντας έναν μεγαλύτερο αδελφό/αδελφή με διάγνωση αυτισμού) και από 89 χαμηλού κινδύνου (χωρίς αδελφό/αδελφή με κάποια διάγνωση). Τα ΗΕΓ λήφθηκαν σε ηλικία 3, 6, 9, 12, 18, 24 και 36 μηνών, τοποθετώντας ένα δίχτυ στο κεφάλι των μωρών με 128 αισθητήρες καθώς τα μωρά καθόταν στην αγκαλιά των μητέρων τους.

Όλα τα μωρά επίσης υποβλήθηκαν σε εκτεταμένες αξιολογήσεις συμπεριφοράς με το Πρόγραμμα Διαγνωστικής Παρατήρησης Αυτισμού (ADOS), ένα καθιερωμένο εργαλείο κλινικής διάγνωσης.

Οι υπολογιστικοί αλγόριθμοι του Bosl ανέλυσαν έξι διαφορετικά στοιχεία (συχνότητες) του ΗΕΓ (υψηλή γ, γ, βήτα, άλφα, θήτα, δέλτα), χρησιμοποιώντας μια ποικιλία μέτρων πολυπλοκότητας του σήματος. Αυτά τα μέτρα μπορούν να αντανακλούν διαφορές για τον τρόπο με τον οποίο  επεξεργάζεται και ενσωματώνει πληροφορίες ο εγκέφαλος, αναφέρει ο Bosl.

Οι αλγόριθμοι προέβλεψαν μια κλινική διάγνωση ΔΑΦ με υψηλή ακρίβεια, ευαισθησία και θετική προγνωστική αξία, που ξεπερνούσε το 95 τοις εκατό σε ορισμένες ηλικίες.

“Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά”, αναφέρει ο Bosl. “Η ακρίβεια της πρόγνωσής μας στην ηλικία των 9 μηνών ήταν σχεδόν 100%. Ήμασταν επίσης σε θέση να προβλέψουμε τη ΔΑΦ, όπως υποδεικνύεται από την βαθμολογία ADOS Calibrated Severity Score, με αρκετά υψηλή αξιοπιστία και σε βρέφη ηλικίας 9 μηνών”.

Ο Bosl πιστεύει ότι οι πρώιμες διαφορές στην πολυπλοκότητα του σήματος, που βασίζονται σε πολλαπλές πτυχές της εγκεφαλικής δραστηριότητας, συνάδουν με την άποψη ότι ο αυτισμός είναι μια διαταραχή που εμφανίζεται κατά την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου, αλλά μπορεί να πάρει διαφορετικά μονοπάτια. Με άλλα λόγια, μια πρόωρη προδιάθεση στον αυτισμό μπορεί να επηρεαστεί από άλλους παράγοντες στην πορεία.

“Πιστεύουμε ότι τα βρέφη που έχουν ένα μεγαλύτερο αδελφό/αδελφή με αυτισμό μπορούν να φέρουν γενετικούς παράγοντες για την ανάπτυξη αυτισμού”, αναφέρει ο Nelson. “Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος, ενδεχομένως αλληλεπιδρώντας με κάποιον άλλο γενετικό ή περιβαλλοντικό παράγοντα, οδηγεί ορισμένα βρέφη στο να αναπτύξουν αυτισμό – αν και σαφώς όχι όλα, αφού γνωρίζουμε ότι τέσσερα στα πέντε «βρέφη» δεν αναπτύσσουν αυτισμό».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Το geekd.gr παρέχει μέσα από την αρθρογραφία του πληροφορίες βασισμένες σε επιστημονικές πηγές. Δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Το παραπάνω άρθρο και όποιο αντίστοιχο περιεχόμενο, δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τις συμβουλές γιατρών ή άλλων επιστημόνων υγείας. Πάντα να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού σχετικά με την κατάσταση σας. Ποτέ μην παραβλέπετε την ιατρική συμβουλή ή να καθυστερήσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, με αφορμή κάτι που έχετε διαβάσει σε αυτή την ιστοσελίδα.

Πηγές

 

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο