Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Η αποστολή που θα “αγγίξει” τον Ήλιο ξεκινάει

Η αποστολή που θα “αγγίξει” τον Ήλιο ξεκινάει

Είναι κάτι που το βλέπουμε καθημερινά και είναι τόσο στενά συνδεδεμένο με όλες τις δραστηριότητες μας. Στην ουσία αυτός καθορίζει το “καθημερινά” που χρησιμοποιούμε στις εκφράσεις μας. Φυσικά μιλάμε για το αστέρι που βρίσκεται στο κέντρο του πλανητικού συστήματος μας, τον Ήλιο.

Το ουράνιο αυτό σώμα μπορεί να παίζει σημαντικότατο ρόλο στις ζωές μας, αναρίθμητα όμως ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με το πως λειτουργεί.

Ανάμεσα σε αυτά που γνωρίζουμε αλλά συνεχίζουμε να μελετάμε είναι η έκλειψη Ηλίου. Πέρυσι το καλοκαίρι, εκατομμύρια κάτοικοι των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν την τύχη να δουν το φεγγάρι να μπαίνει μπροστά από τον Ήλιο, και οι επιστήμονες είχαν την τύχη να μελετήσουν τα εξώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του Ηλίου.

Οι απαντήσεις όμως που ψάχνουμε θα έρθουν (ευελπιστούμε) με την αποστολή του Parker Solar Probe (πήρε το όνομα του από τον Eugene Parker, που ήταν ο πρώτος που δημιούργησε την θεωρία ότι ο Ήλιος εκπέμπει συνεχώς σωματίδια και ενέργεια, τον ονομαζόμενο ηλιακό άνεμο), που θα “ακουμπήσει” τον Ήλιο μας.

Είχαμε δει τον περασμένο Οκτώβριο την πρώτη παρουσίαση του τεχνολογικού αυτού επιτεύγματος, και τα πρώτα στοιχεία σχετικά με την αποστολή του, τις δυνατότητες του και τι του επιφυλάσσει το επερχόμενο ταξίδι.

Τον Μάρτιο, η NASA, με την βοήθεια του William Shatner (Captain James Tiberius Kirk του αστρόπλοιου U.S.S. Enterprise, της σειράς Star Trek), κάλεσε το κοινό να λάβει μέρος στην αποστολή, και να αποκτήσει το όνομα του μία θέση πάνω στον δορυφόρο και να τον ακολουθήσει στο ταξίδι του στο διάστημα.

Πλέον φτάσαμε σε αυτή την πολυπόθητη στιγμή!

Το Σάββατο στις 11 Αυγούστου η NASA έχει προγραμματίσει την εκτόξευση του δορυφόρου PSP, και μαζί με αυτή θα ξεκινήσει και η πρώτη αποστολή στην ιστορία του ανθρώπου που θα φτάσει τόσο κοντά στον Ήλιο.

Ενημέρωση 11/08/2018:

Η NASA ανέβαλε την εκτόξευση του United Launch Alliance Delta IV Heavy rocket λόγω μίας τεχνικής ανωμαλίας που παρουσιάστηκε την τελευταία στιγμή.

Η αποστολή ήταν αρχικά προγραμματισμένη για εκτόξευση στις 08:28 GMT 11/08/2018, και μεταφέρθηκε στις 07¨31 GMT 12/08/2018.

 

Όπως έλεγαν και στον μονόλογο του Star Trek, “To boldly go where no one (no man) has gone before” (Just geeking out):

Η κοντινότερη απόσταση στην οποία θα βρεθεί το διαστημικό σκάφος θα είναι κάτι λιγότερο από 6 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από την επιφάνεια του Ήλιου. Απόσταση που θα το κάνει να περάσει μέσα από την “καυτή” ατμόσφαιρα του αστεριού.

Πολλά σκάφη έχουν μελετήσει την δραστηριότητα του Ήλιου μέχρι σήμερα, αλλά κανένα τους δεν είχε φτάσει στο σημείο που βρίσκεται/θα βρεθεί το PSP. Ούτε σε παρόμοια τροχιά -κοινώς να φτάσει τόσο κοντά- αλλά ούτε και να κουβαλά τέτοια όργανα τεχνολογίας αιχμής.

Με αυτό το εγχείρημα, σίγουρα γίνονται πραγματικότητα τα όνειρα της επιστημονικής κοινότητας των τελευταίων 60 χρόνων.

Η αποστολή θα διαρκέσει 7 χρόνια, οπότε θα συνεχιστεί μέχρι το 2025.

Ίσως το σκάφος να μην είναι μεγάλο και ογκώδες αφού έχει ύψος 3 μέτρα και πλάτος 1 μέτρο. Το μέγεθος του όμως δεν είναι ανάλογο με την αξία που θα έχει το έργο του.

Τα περισσότερα από τα όργανα βρίσκονται πίσω από την τεράστια θερμική ασπίδα. Αυτή η ασπίδα είναι το στοιχείο κλειδί που μεταφέρει αυτή την αποστολή από τον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας στην πραγματικότητα.

Παρά τις τεράστιες θερμοκρασίες που θα πρέπει να αντιμετωπίσει, τα επιστημονικά όργανα που βρίσκονται πίσω από την ασπίδα, θα βρίσκονται στην θερμοκρασία των 30 βαθμών Κελσίου.

Με αυτά τα όργανα θα δοθούν απαντήσεις σε 4 καίρια ερωτήματα:

  • Η υψηλής τεχνολογίας κάμερα που ονομάζεται Wide-Field Imager, θα απαθανατίσει όλα όσα θα δει το σκάφος. Αυτό θα επιτρέψει στους επιστήμονες να διασταυρώσουν τις μετρήσεις των άλλων οργάνων με το αντίστοιχο οπτικό υλικό, σχετικά με τα διάφορα φαινόμενα (όπως οι ηλιακές εκλάμψεις)
  • Το FIELDS, μετρά και χαρτογραφεί τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία μέσα στην ηλιακή ατμόσφαιρα. Αυτό θα βοηθήσει στην κατανόηση του πως αυτές οι δυνάμεις αλληλεπιδρούν με τα σωματίδια υψηλού φορτίου -το ονομαζόμενο πλάσμα- τα οποίο αποτελούν τον λεγόμενο ηλιακό άνεμο.
  • Το Solar Wind Electrons Alphas and Protons θα συλλέγει σωματίδια του ηλιακού ανέμου για να μετρήσει τα χαρακτηριστικά τους -ταχύτητα και θερμοκρασία.
  • Το Integrated Science Investigation of the Sun θα είναι υπεύθυνο για να εντοπίσει με ποιον τρόπο αυτά τα σωματίδια αποκτούν τέτοιες υψηλές ταχύτητες (1000000 χιλιόμετρα την ώρα ή 500 χλμ/δευτερόλεπτο)

Ένα από τα μεγάλα μυστήρια είναι η κορώνα και οι μυστηριώδεις υψηλές θερμοκρασίες που κατέχει. Η κορώνα, το εξωτερικό μέρος της ατμόσφαιρας του αστεριού, είναι εκατοντάδες φορές πιο θερμή απ’ ότι η επιφάνεια.

Αυτό είναι αντιφατικό με αυτά που γνωρίζουμε: όσο απομακρύνεσαι από την φωτιά τόσο λιγότερη ζέστη νιώθουμε. Στην προκειμένη περίπτωση δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί ισχύει το αντίθετο.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η υπερβολική θερμότητα είναι αποτέλεσμα των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων που ονομάζονται κύματα Alfvén, τα οποία κινούνται από την επιφάνεια του Ήλιου προς τα έξω.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι αποτέλεσμα νανο-εκλάμψεων -εκλάμψεις παρόμοιες με αυτές που παρατηρούμε με τα τηλεσκόπια αλλά πάνω στην επιφάνεια, μικρότερες και πιο συχνές.

Από την άλλη, ο ηλιακός άνεμος είναι ένας από τους κύριους στόχους του Parker Solar Probe, διότι αποτελεί ένα σημαντικότατο παράγοντα της διαμόρφωσης του ηλιακού συστήματος.

Ο ηλιακός άνεμος, μαζί με τις ηλιακές εκλάμψεις, είναι οι αιτίες για διάφορα φαινόμενα που παρατηρούμε, στα οποία έχουμε δώσει την ονομασία διαστημικός καιρός (space weather).

Ανάμεσα σε αυτά τα φαινόμενα περιλαμβάνεται και το πανέμορφο Σέλας, που δίνει μία διαφορετική πινελιά στον νότιο και τον βόρειο ουρανό -εδώ ίσως θα πρέπει να αναφέρουμε και το φαινόμενο που ονομάστηκε STEVE, μία όχι και τόσο συνηθισμένη μορφή του Σέλαος.

Τα παραπάνω φαινόμενα μοιάζουν ακίνδυνα, χάρη στο μαγνητικό πεδίο της Γης που μας προστατεύει.

Δεν είναι όμως όλη η αλήθεια αυτή. Ο διαστημικός καιρός και ο ηλιακός άνεμος μπορούν να επηρεάσουν τους δορυφόρους, τις τηλεπικοινωνίες και τις υπηρεσίες πλοήγησης, και τα φαινόμενα μεγαλύτερων διαστάσεων μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα επίγεια ηλεκτρικά δίκτυα.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα δεδομένα που συλλέξει το Parker Solar Probe θα βοηθήσουν στο να μπορέσουμε να κάνουμε καλύτερες προβλέψεις του διαστημικού καιρού, έτσι ώστε να υπάρξουν προειδοποιήσεις σχετικά με καταστροφικά γεγονότα.

Έτσι θα υπάρξει πρόληψη και προστασία των σημαντικότερων συστημάτων και θα αποφευχθούν τεράστιες και ανεπανόρθωτες βλάβες.

 

Παρακολουθείστε και το video που αναλύει το γιατί είναι τόσο δύσκολο το ταξίδι προς τον Ήλιο:

Ενημέρωση 12/08/2018:

Ένα video από την United Launch Alliance με τις σημαντικότερες στιγμές από την σημερινή εκτόξευση:

Πηγές

Εικόνα: Illustration of NASA’s Parker Solar Probe approaching the Sun. Credit: NASA, Johns Hopkins APL and Steve Gribben

Για περισσότερα δείτε εδώ: parkersolarprobe.jhuapl.edu

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο