Η μεγαλύτερη μελέτη για τη γενετική βάση της ενσυναίσθησης, υποδηλώνει ότι το ποσοστό της ενσυναίσθησης που οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες υπολογίζεται μόλις σε 10%.
Αυτό σημαίνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ικανότητας ενός ατόμου να αναγνωρίζει και να ανταποκρίνεται κατάλληλα στις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων, φαίνεται να βασίζεται σε κοινωνικούς παράγοντες, όπως η ανατροφή, η εκπαίδευση και το περιβάλλον.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Cambridge επιβεβαίωσαν επίσης προηγούμενες μελέτες που υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες διαθέτουν περισσότερη ενσυναίσθηση από τους άνδρες – αν και δεν βρέθηκε κάποια γενετική βάση για αυτή τη διαφορά. Ακόμη, ανακάλυψαν ότι οι γενετικές παραλλαγές που συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο για αυτισμό.
Ο διδακτορικός φοιτητής Varun Warrier, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: “Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατανόηση του μικρού αλλά σημαντικού ρόλου που παίζει η γενετική στην ενσυναίσθηση. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι μόνο το ένα δέκατο των ατομικών διαφορών στην ενσυναίσθηση στον πληθυσμό οφείλονται στη γενετική. Είναι εξίσου σημαντικό να κατανοήσουμε τους μη γενετικούς παράγοντες που εξηγούν το άλλο 90%.”
Η ομάδα του Cambridge συνεργάστηκε με την εταιρία γενετικής 23andMe, η οποία έλαβε δείγματα DNA από 46.000 πελάτες και τους ζήτησε να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που μετρά τα επίπεδα της ενσυναίσθησής τους, γνωστής ως EQ (συναισθηματική νοημοσύνη).
Στη συνέχεια συνέκριναν τα γενετικά δεδομένα με τις βαθμολογίες EQ ώστε να καθορίσουν ποιο ποσοστό των επιπέδων ενσυναίσθησης έχει κάποια γονιδιακή βάση.
Ο καθηγητής Thomas Bourgeron πρόσθεσε: “Αυτή η νέα μελέτη αναδεικνύει τον ρόλο που παίζουν τα γονίδια στην ενσυναίσθηση, αλλά δεν έχουμε εντοπίσει ακόμα τα συγκεκριμένα γονίδια που εμπλέκονται. Το επόμενο βήμα μας είναι να συλλέξουμε μεγαλύτερα δείγματα για να αναπαραγάγουμε αυτά τα ευρήματα”.
Τέλος, η κατανόηση του ρόλου των γονιδίων στην ενσυναίσθηση μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο ώστε να συναισθανθούμε ανθρώπους που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, οι οποίοι αγωνίζονται να φανταστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματα ενός άλλου προσώπου.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Translational Psychiatry.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Το geekd.gr παρέχει μέσα από την αρθρογραφία του πληροφορίες βασισμένες σε επιστημονικές πηγές. Δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Το παραπάνω άρθρο και όποιο αντίστοιχο περιεχόμενο, δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τις συμβουλές γιατρών ή άλλων επιστημόνων υγείας. Πάντα να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού σχετικά με την κατάσταση σας. Ποτέ μην παραβλέπετε την ιατρική συμβουλή ή να καθυστερήσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, με αφορμή κάτι που έχετε διαβάσει σε αυτή την ιστοσελίδα.
Πηγή
telegraph.co.uk – Empathetic people are made, not born, new research suggests
Γιώτα Ζώτου
Latest posts by Γιώτα Ζώτου (see all)
- Φωτογραφίζοντας τον ‘Ηλιο για πρώτη φορά από απόσταση αναπνοής - 16 Ιουλίου 2020
- Οι πρώτες φωτογραφίες του Ήλιου… από πολύ κοντά! - 15 Ιουλίου 2020
- Τα μαθηματικά που σώζουν ζωές - 14 Ιουλίου 2020
Αφήστε ένα σχόλιο