Αναμείνατε ολίγον τι
ΕπιστήμεςΤεχνολογία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να γίνει “Κλιματικά Ουδέτερη” μέχρι το 2050

Αιολικό πάρκο

Η κλιματική αλλαγή είναι από τα προβλήματα που οι συνέπειες βρίσκονται προ των πυλών, και πρέπει να ενεργήσουμε αμεσότατα. Είτε εμείς οι απλοί πολίτες, είτε οι κυβερνήσεις των κρατών.

Οι ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν δεσμευθεί να λάβουν αυστηρά μέτρα για την σημαντική μείωση της επίδρασης τους στο κλίμα, αλλά τον τελευταίο καιρό έθεσαν και ακόμα πιο επίδοξα σχέδια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει ότι θα κατορθώσει να αποβάλει τις όποιες πρακτικές επιβαρύνουν το περιβάλλον και να μετατρέψει την οικονομία σε “κλιματικά ουδέτερη” (climate neutral) πολιτική μέχρι το 2050.

Αυτή η πολιτική περιλαμβάνει στρατηγικές που θα έχουν σαν κύριο στόχο την ευρύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, 80% μέχρι το 2050, την χρήση ηλεκτροκίνητων μέσων μεταφοράς και την ανάπτυξη των μεθόδων “από-ανθρακοποίησης” (αποβολής των παραγώγων του άνθρακα).

Ο επίτροπος κλίματος (European Commissioner for Climate Action and Energy) Miguel Arias Cañete ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές προκλήσεις που θα πρέπει να ξεπεραστούν, αλλά δήλωσε ότι το status quo δεν αποτελεί επιλογή (“But status quo is not an option.”)

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν η Ευρώπη διατηρήσει την πορεία της με τους τωρινούς στόχους της, θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 60% μέχρι τα μισά του αιώνα μας.

Τέτοιοι στόχοι δεν θα φανούν ικανοί να φρενάρουν την καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας.

Η Ε.Ε. βρίσκεται ανάμεσα στις κύριες οικονομικές δυνάμεις που στηρίζονται σε ρυπογόνες πρακτικές, και θα ήταν υψίστης σημασίας να γίνει μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στον κόσμο που θα επιδιώξει να γίνει “κλιματικά ουδέτερη”.

Για να επιτευχθεί όμως κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί να γίνει μία μεγάλη επένδυση προς αυτό τον τομέα, σύμφωνα με τον επίτροπο ενέργειας της Ε.Ε. (Commission for the Energy Union) Maroš Šefčovič.

Όπως υπολογίζεται θα είναι απαραίτητο για επενδυθούν από 175 δισεκατομμύρια έως 290 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Αλλά η Ε.Ε. πιστεύει ότι θα καταλήξει να κερδίσει χρήματα μειώνοντας τα έξοδα στις εισαγωγές καυσίμων, βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα/ατμόσφαιρας, μειώνοντας έτσι το κόστος των υπηρεσιών υγείας, και τέλος βελτιώνοντας την αποδοτικότητα όλων των τομέων (υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν 2 με 3 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2050).

Παρουσίασε επίσης ιστορικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η οικονομική ανάπτυξη και η πράσινη πολιτική δεν είναι ανεξάρτητα γεγονότα. Υπολογίζεται ότι ο αυξανόμενος ρυθμός των επενδύσεων προς την ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας, θα επιφέρει από 2 μέχρι 2.8 τοις εκατό αύξηση στο Ευρωπαϊκό ακαθάριστο προϊόν.

Βέβαια το πεδίο παρουσιάζει αρκετές διαφοροποιήσεις. Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν διαφορετικές εξαρτήσεις από τα ορυκτά καύσιμα και μπορούν να ακολουθήσουν αυτή την πολιτική σε διαφορετικό βαθμό.

Για παράδειγμα, η Γερμανία έχει αντισταθεί σθεναρά στην μείωση των επιτρεπτών επιπέδων εκπομπής καυσαερίων των αυτοκινήτων, και από την άλλη η Πολωνία εξαρτάται πολύ από χρήση γαιανθράκων-καρβουνου, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι αρκετά δύσκολο να στραφεί σε άλλες πηγές ενέργειας.

Στην Γαλλία υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αυξήσει του φόρους των καυσίμων.

Άλλες χώρες που ακολουθούν πιο συντηρητική πολιτική, είναι επόμενο να αρνηθούν να επωμιστούν αυτές τις αλλαγές.

Έχοντας υπόψιν τα παραπάνω, και γνωρίζοντας το πόσο σημαντικός είναι αυτός ο στόχος, υποθέτουμε ότι κάποιες χώρες θα πρέπει να ενεργήσουν πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερο βαθμό, για να μπορέσουν να καλύψουν την αρνητική στάση, και την αναμενόμενη απραξία, κάποιων μελών.

Πηγές

Εικόνα: Priscilla Du Preez

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο