Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Η κώφωση στο στόχαστρο της γενετικής επιστήμης

Η κώφωση στο στόχαστρο της γενετικής επιστήμης

Με την τοποθέτηση ενός γονιδίου “τροποποιητή” απευθείας στα κύτταρα των αυτιών νεογέννητων τρωκτικών, με στοιχεία στο DNA τους που δημιουργούν προδιάθεση για κώφωση, επιστήμονες «απενεργοποίησαν» το μεταλλαγμένο γονίδιο που θα μείωνε τη δυνατότητα ακοής με την πάροδο του χρόνου. Σε ηλικία τεσσάρων εβδομάδων, τα ποντίκια που δεν είχαν δεχθεί την θεραπεία δεν μπόρεσαν να ακούσουν ήχους στα 80 ντεσιμπέλ – ένταση που αντιστοιχεί στο επίπεδο κυκλοφορίας στην πόλη.

Τα γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, αντίθετα, αντέδρασαν σε ήχους πολύ χαμηλότερης έντασης – της τάξης των 65 ντεσιμπέλ – δηλαδή ένταση του επιπέδου μιας συνηθισμένης ανθρώπινης συζήτησης, σύμφωνα με τη δημοσίευση μιας ομάδα επιστημόνων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Μερικά από τα τρωκτικά του εργαστηρίου – που ονομάστηκαν ποντίκια “Beethoven” από τον Γερμανό συνθέτη που έχασε την ακοή του στα μέσα της καριέρας του – είχαν υποστεί γενετική τροποποίηση μόνο στο ένα αυτί. Στα αυτιά που είχαν τροποποιηθεί, οι ερευνητές παρατήρησαν πολύ πιο υγιή «τριχοειδή κύτταρα». Τα κύτταρα αυτά, είναι υπεύθυνα για την ανίχνευση του ήχου σε ανθρώπους και ποντίκια, όμως καταστρέφονται από μια μεταλλαγμένη έκδοση του γονιδίου TMC1.

“Ήμασταν πραγματικά ενθουσιασμένοι όταν παρατηρήσαμε ότι η ακοή διατηρείται στα αυτιά των ποντικών που είχε τοποθετηθεί το γονίδιο – “τροποποιητής”, σε αντίθεση με τα αυτιά που δεν είχαν τροποποιηθεί”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας David Liu του Harvard University.

Έπειτα από οκτώ εβδομάδες, τα μη υποβληθέντα σε θεραπεία ποντίκια δεν ανταποκρίθηκαν καθόλου σε ξαφνικούς, δυνατούς ήχους, σε αντίθεση με τα ποντίκια στα οποία είχε χορηγηθεί θεραπεία- τα οποία αντέδρασαν έντονα στην ακρόαση των ήχων.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, σχεδόν οι μισές περιπτώσεις απώλειας ακοής στους ανθρώπους οφείλεται σε υποκείμενη γενετική αιτία. Οι άνθρωποι με τη μετάλλαξη TMC1 γενικά αρχίζουν να χάνουν την ακοή τους μεταξύ των ηλικιών των 5 και των 30 ετών και οι περισσότεροι είναι κωφοί από την ηλικία των 50-60 ετών, δήλωσε ο Liu.

Ο Simon Waddington, ειδικός της γονιδιακής μεταφοράς στο University College London, αναφέρει ότι: “Οι μέχρι τώρα ανίατες και συχνά ανυπόφορες ασθένειες βρίσκονται πλέον στο πεδίο της γονιδιακής θεραπείας”.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ίσως ανοίξουν το δρόμο για την εφαρμογή μιας αντίστοιχης θεραπείας και στους ανθρώπους.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Το geekd.gr παρέχει μέσα από την αρθρογραφία του πληροφορίες βασισμένες σε επιστημονικές πηγές. Δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Το παραπάνω άρθρο και όποιο αντίστοιχο περιεχόμενο, δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τις συμβουλές γιατρών ή άλλων επιστημόνων υγείας. Πάντα να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού σχετικά με την κατάσταση σας. Ποτέ μην παραβλέπετε την ιατρική συμβουλή ή να καθυστερήσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, με αφορμή κάτι που έχετε διαβάσει σε αυτή την ιστοσελίδα.

Πηγή

telegraph.co.uk

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο