Αναμείνατε ολίγον τι
ΕπιστήμεςΤεχνολογία

Η NASA δημοσίευσε κοντινές φωτογραφίες της ερυθράς κηλίδας του πλανήτη Δία

Επεξεργασμένη φωτογραφία από το Junocam

Οποιοσδήποτε έχει δει φωτογραφίες του πλανήτη Δία, θα έχει δει την μεγάλη ερυθρά κηλίδα, την τεράστια καταιγίδα που μαίνεται εδώ και 350 χρόνια. Τώρα όμως είναι η πρώτη φορά που την βλέπουμε από τόσο κοντά, χάρη στο διαστημόπλοιο Juno της NASA. Το ρομποτικό διαστημόπλοιο πέταξε σε ύψος 9.000km (5.600miles) πάνω από το σημείο, η κοντινότερη απόσταση που έχει βρεθεί ποτέ πάνω από αυτό το χαρακτηριστικό “έμβλημα” του πλανήτη, ενώ και τα 8 όργανα συνέλεξαν δεδομένα. Τώρα η NASA εξέδωσε την πρώτη συλλογή κοντινών φωτογραφιών από την JunoCam, που δείχνει την αρχαία καταιγίδα σε πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια απ’ ότι την είχαμε δει έως τώρα.

Η υπηρεσία έχει ανεβάσει στην ιστοσελίδα του JunoCam ανεπεξέργαστες φωτογραφίες της κηλίδας και της γύρω περιοχής. Μπορεί να μην έχουν υποστεί επεξεργασία, αλλά διάφοροι έχουν ξεκινήσει να τις μετατρέπουν στις ευκρινέστερες και πιο όμορφες φωτογραφίες του διαστήματος που έχουμε συνηθίσει. Στην NASA ευελπιστούν να καταλάβουν την δομή της καταιγίδας και των αναταράξεων γύρω από αυτή, με τα δεδομένα που συνέλεξε το Juno. Αναμένεται να εκδώσουν μια ανάλυση των εικόνων σε συνδυασμό με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τα όργανα του διαστημοπλοίου στο άμεσο μέλλον. Για τώρα μπορεί κανείς να δει τις κοντινές φωτογραφίες της ερυθράς κηλίδας του Δία εδώ.

Μπορείτε να δείτε κάποιες από αυτές εδώ:

Φωτογραφίες

  • NASA / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt / Seán Doran © public domain
  • Tom Momary © cc nc sa
  • NASA / SwRI / MSSS / Gerald Eichstädt / Seán Doran © cc nc sa

Πηγή: engadget

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο