Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Θα υπήρχαν τα μαθηματικά αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι;

Young boy writes math equations on chalkboard

Δημιουργήσαμε μαθηματικές έννοιες που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας ή είναι τα μαθηματικά η μητρική γλώσσα του σύμπαντος;

Ο Jeff Dekofsky εντοπίζει μερικά διάσημα επιχειρήματα σε αυτή την πολυσυζητημένη ερώτηση.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα μάθουμε για την άποψη του Ευκλείδη, ο οποίος υποστήριζε πως η ίδια η φύση είναι η φυσική έκφραση των μαθηματικών νόμων αλλά και για τον Leopold Kronecker, καθηγητή μαθηματικών του 19ου αιώνα, ο οποίος συμπύκνωσε τη γνώμη του στην περίφημη φράση του: “Ο Θεός δημιούργησε τους αριθμούς. Όλα τα υπόλοιπα είναι ανθρώπινο δημιούργημα” .

Επίσης, θα γνωρίσουμε την άποψη των μαθηματικών David Hilbert, Henri Poincare και άλλων σημαντικών επιστημόνων, καθώς επίσης και μερικά παραδείγματα της χρησιμότητας των μαθηματικών για την περιγραφή φαινομένων στη φύση.

Είναι λοιπόν τα μαθηματικά δημιούργημα του ανθρώπου ή υπήρχαν πάντα;

Η απάντηση ίσως εξαρτάται από την οπτική γωνία που επιθυμεί κανείς να εξετάσει το ερώτημα. Ίσως πάλι στην προσπάθεια αναζήτησης της απάντησης, οδηγηθεί σε έναν φαύλο κύκλο.

Σκεφτείτε το εξής: αν υπήρχε ένας αριθμός δέντρων, αλλά δεν υπήρχε κανείς για να τα μετρήσει, θα υπήρχε αυτός ο αριθμός;

 

Πηγή

TED-ed

 

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο