Αναμείνατε ολίγον τι
ΕπιστήμεςΤεχνολογία

Λογισμικό αστροφυσικής βοηθά στην προστασία ειδών υπό εξαφάνιση

Λογισμικό αστροφυσικής βοηθά στην προστασία ειδών υπό εξαφάνιση

Αστροφυσικοί και οικολόγοι στο Liverpool John Moores University (LJMU), συνεργάζονται με σκοπό την παρακολούθηση και προστασία σπάνιων και απειλούμενων ειδών. Εφαρμόζοντας λογισμικό και τεχνικές αστροφυσικής στην υπέρυθρη απεικονιστική θερμογραφία (thermal infrared imagery) μέσω drones, επιτυγχάνουν την αυτόματη ανίχνευση και ταυτοποίηση των ζώων – ακόμη και τη νύχτα όπου παρατηρούνται και τα περισσότερα περιστατικά λαθροθηρίας.

Drone

Τα drones μπορούν να επιθεωρούν μεγάλες περιοχές από ψηλά, επιτρέποντας στους οικολόγους να έχουν πρόσβαση σε δύσβατες περιοχές και να παρακολουθούν την άγρια ​​φύση χωρίς να ενοχλούν τα ζώα. Το project παρουσιάστηκε από την Claire Burke στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αστρονομίας και Διαστημικής Επιστήμης (EWASS) στο Λίβερπουλ, την Τρίτη 3 Απριλίου.

Η Burke εξηγεί: «Με τις υπέρυθρες κάμερες, μπορούμε εύκολα να εντοπίσουμε τα ζώα από την θερμότητα του σώματός τους – είτε είναι μέρα είτε νύχτα – ακόμα και όταν είναι καμουφλαρισμένα στο φυσικό τους περιβάλλον, όπως συμβαίνει και με τα άστρα και τους γαλαξίες στο διάστημα. Καταφέραμε να συνδυάσουμε την τεχνική των αστρονόμων με τη γνώση των οικολόγων επιστημόνων για τη δημιουργία ενός συστήματος για την αυτόματη εξεύρεση ζώων ή λαθροκυνηγών».

Conservationist, Serge Wich tests out his system in South Africa

Το πρόγραμμα βασίζεται σε αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και εργαλεία αστρονομικής ανίχνευσης που αναπτύσσονται μέσω του opensource λογισμικού Astropy. Μετά από ένα αρχικό πιλοτικό project όπου η ιδέα δοκιμάστηκε σε αγελάδες και ανθρώπους, η ομάδα συνεργάστηκε με το Knowsley Safari και τον ζωολογικό κήπο Chester για να δημιουργήσει βιβλιοθήκες εικόνων, ώστε να εκπαιδεύσει το λογισμικό στην αναγνώριση διαφορετικών ειδών ζώων, σε διαφορετικά είδη τοπίου και βλάστησης.

“Πραγματοποιήσαμε την πρώτη μας δοκιμή στη Νότιο Αφρική τον περασμένο Σεπτέμβριο για να ανιχνεύσουμε κουνέλια Riverine, ένα από τα πιο απειλούμενα είδη θηλαστικών στον κόσμο. Τα κουνέλια είναι πολύ μικρά και έτσι πετούσαμε αρκετά χαμηλά, σε ύψος 20 μέτρων από το έδαφος. Αν και αυτό περιόριζε την περιοχή που θα μπορούσαμε να καλύψουμε με το drone, καταφέραμε να κάνουμε πέντε παρατηρήσεις. Ήταν μια πραγματική επιτυχία, αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν γίνει περίπου 1000 παρατηρήσεις από κουνέλια Riverine από οποιονδήποτε συνολικά», αναφέρει η Burke.

Rhino

Η ομάδα έχει αναπτύξει λογισμικό που είναι σε θέση να διαχωρίζει τα δεδομένα που λαμβάνει από τη βλάστηση της περιοχής όπου ερευνά, επιτρέποντας την ανίχνευση ζώων που κρύβονται κάτω από δέντρα ή φύλλα. Το σύστημα εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται για να αντισταθμιστούν οι ατμοσφαιρικές επιπτώσεις, ο καιρός και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες. Οι τεχνικές πτυχές του project παρουσιάστηκαν στην EWASS από την Maisie Rashman την Τετάρτη 4 Απριλίου.

“Η υγρασία μπορεί να είναι ένα ζήτημα, αλλά τα μεγαλύτερα προβλήματά μας προκύπτουν όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι πολύ κοντά με εκείνη του ζώου που προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε”, αναφέρει η Rashman.

Στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία ενός εύχρηστου συστήματος το οποίο θα βοηθήσει στην παρακολούθηση και εύρεση των απειλούμενων ζώων, καθώς και στην παρεμπόδιση της λαθροθηρίας.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο