Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Μηχανές Rube Goldberg

Μηχανές Rube Goldberg

Μια μηχανή Rube Goldberg είναι μια σκόπιμα πολύπλοκη διάταξη, στην οποία μια σειρά συσκευών που εκτελούν απλές εργασίες συνδέονται μεταξύ τους για να παράγουν ένα φαινόμενο ντόμινο στο οποίο ενεργοποίηση μιας συσκευής ενεργοποιεί την επόμενη συσκευή στην ακολουθία.

Η έκφραση ονομάζεται μετά του Αμερικανόυ γελοιογράφου και εφευρέτη τέτοιων αντικειμένων, Rube Goldberg.
Με την πάροδο των ετών, η έκφραση έχει επεκταθεί για να σημαίνει οποιοδήποτε σύγχρονο ή πολύπλοκο σύστημα.

Οι γελοιογραφίες του Rube Goldberg έγιναν γνωστές για την απεικόνιση πολύπλοκων συσκευών που πραγματοποιούσαν απλές εργασίες με έμμεσα στροβιλιζόμενους τρόπους.


Η “Self-Operating Napkin” ενεργοποιείται όταν το κουτάλι σούπας (A) ανασηκωθεί στο στόμα, τραβώντας το σπάγκο (Β) και με τον τρόπο αυτό τρυπώντας την κουτάλα (C). Ο παπαγάλος κανει κινηση να πιασει το μπισκότο και το κλαδί του (F) γέρνει, ανατρέποντας τους σπόρους (G) στο δοχείο (H). Το πρόσθετο βάρος στο δοχείο τραβά το κορδόνι (Ι), το οποίο ανάβει έναν αναπτήρα ελαφρύτερα (J), το οποιο με την σειρα του βάζει ένα πυροτέχνημα σε καύση (Κ), το οποίο προκαλεί το δρεπάνι (L) να κόψει τη χορδή (M) σκουπίζοντας έτσι το πηγούνι.

Ο όρος “Rube Goldberg” χρησιμοποιήθηκε στην εκτύπωση για να περιγράψει περίτεχνα αντικείμενα από το 1928 και εμφανίστηκε στο Random House Dictionary της Αγγλικής Γλώσσας το 1966 που σημαίνει “έχοντας μια φανταστικά περίπλοκη αυτοσχέδια εμφάνιση” ή “πρόδηλα περίπλοκη και μη πρακτική ”

Πολλές από τις ιδέες του Goldberg χρησιμοποιήθηκαν σε κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές για το κωμικό αποτέλεσμα της δημιουργίας τέτοιων εργαλείων για ένα τόσο απλό έργο, όπως το μηχάνημα πρωινού στο του Pee Wee Herman, στην κωμαδια Ernest Goes to Jail ή στο μουσικό βίντεο των ΟΚ Go – This too shall pass.

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

demetris

Ονομάζομαι Αθανασόπουλος Δημήτρης και είμαι κάποιος που του αρέσει να δημιουργεί παράξενες ιστορίες, να γράφει για τα αγαπημένα του πράγματα και ότι συνάντα στην ζωή του έως παράξενο, να γράφει πολλές σελίδες, σχεδόν άστοχα και άσκοπα για τα χόμπι του και που ελπίζει ότι ο,τι θα βρείτε εδώ μέσα να σας αρέσει και να σας εμπνεύσει.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο