Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Μια περιπλάνηση στο Ηλιακό σύστημα στο νέο βιβλίο με φωτογραφίες της NASA

Μια περιπλάνηση στο Ηλιακό σύστημα στο νέο βιβλίο με φωτογραφίες της NASA

Είναι εύκολο να παρασυρθούμε από τις εικόνες του ηλιακού μας συστήματος,  ειδικά όταν οι δορυφόροι της NASA, όπως ο Cassini τις έφερναν στην καθημερινότητα μας. Το νέο βιβλίο Οι πλανήτες – The Planets, που επιμελήθηκε η Nirmala Nataraj, με την εισαγωγή του Bill Nye, και περιέχει εκατοντάδες φωτογραφίες της NASA, κάτι που δεν θα αφήσει αδιάφορους και τους πιο κυνικούς.

Όπως το θέτει και ο ίδιος ο Bill Nye, δεν είχαμε τέτοιες φωτογραφίες, με τέτοια λεπτομέρεια στο παρελθόν. Είναι κάτι που ξεκινήσαμε να το κάνουμε σχετικά πρόσφατα. Οι πρόγονοι μας δεν μπορούσαν καν να φανταστούν τι υπάρχει εκεί έξω, πόσο μάλλον να το απεικονίσουν.

Οι εικόνες που υπάρχουν μέσα στο βιβλίο δεν τις διάλεξαν μόνο για να σας αφήσουν άναυδους, αλλά σχηματίζουν μέσα από αυτές ένα χρονολόγιο των πιο σημαντικών ανακαλύψεων της NASA. Μαζί με τις πιο πρόσφατες φωτογραφίες του Κρόνου και των δορυφόρων του, του Τιτάνα και του Εγκέλαδου, περιέχει και την πρώτη φωτογραφία της Γης που τραβήχτηκε από την οπτική της Σελήνης, που μας έδωσε το Lunar Orbiter 1.

Εκτός από τους πλανήτες του συστήματος μας, υπάρχουν και φωτογραφίες του Ήλιου, αντικείμενα από την ζώνη Kuiper (μεγάλο σύνολο μικρών σωμάτων στην περιοχή του εξωτερικού Ηλιακού συστήματος), και τον Πλούτωνα (που πλέον δεν θεωρείται πλανήτης) και του φυσικού δορυφόρου του, τον Χάροντα.

Saturn [Photo: NASA/courtesy Chronicle Books]
Saturn [Photo: NASA/courtesy Chronicle Books]

Ο Nye μας παραθέτει την ιστορία του Ηλιακού μας συστήματος και το πως δημιουργήθηκε. Ξεκινά από τον Ήλιο και προχωρά στους εγγύτερους πλανήτες, ύστερα στους γίγαντες αερίων και τέλος στην ζώνη Kuiper.

Εκτός αυτών, δίνει και κάποιες οδηγίες για το πως να ξεφυλλίσει/περιεργαστεί κανείς το βιβλίο. Στην ερώτηση αν είμαστε μόνοι στο σύμπαν – “Are we alone out here in the cosmos, suspended on the arm of the Milky Way?” – που ρωτά ο ίδιος, δίνει μία πολύ όμορφη απάντηση, για να βρει κανείς τις απαντήσεις του, κρατήστε το καλύτερο για το τέλος, και δείτε την Γη από το διάστημα όπως την βλέπουν οι αστροναύτες, θα σας αλλάξει – “To find your own answer to these universal questions, save the best for last and look at our Earth from space as astronauts do. It will change you.”

Αρκετές από τις εικόνες είναι αποτύπωση καμερών του υπεριώδους και του υπέρυθρου φάσματος, και περιλαμβάνουν ψευδή χρώματα για την ενίσχυση των συστημάτων καταιγίδας, των ορυκτών κοιτασμάτων και άλλων χαρακτηριστικών.

Σίγουρα όλες αυτές τις φωτογραφίες μπορούμε να τις βρούμε πολύ εύκολα μέσα στο Internet, κάποιες θα τις βρείτε και μέσα στο GeekD, όμως θα έλεγα ότι αξίζει να έχει κανείς σε έντυπη μορφή αυτό το υλικό, δίπλα από την ιστορική αναδρομή του πως φτάσαμε ως εκεί.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο