Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Μπορεί ένα νησί να δώσει απαντήσεις για τα μυστικά του Κόκκινου πλανήτη;

Μπορεί ένα νησί να δώσει απαντήσεις για τα μυστικά του Κόκκινου πλανήτη;

Ένα νησί που σχηματίστηκε από ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο κοντά στην Tonga, έχει κερδίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων λόγω του γεγονότος ότι παραμένει αμετάβλητο.

Το νησί, που ανεπίσημα ονομάστηκε Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, σχηματίστηκε από την έκρηξη ενός υποθαλάσσιου ηφαίστειου το 2015. Οι επιστήμονες τότε, πίστευαν ότι το νησί θα διαβρωθεί μετά από λίγους μήνες, όπως συνηθίζεται να συμβαίνει και με άλλες προσωρινές ηφαιστειακές δημιουργίες.

Ωστόσο, δύο χρόνια αργότερα το νησί εξακολουθεί να παραμένει συμπαγές και οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μπορεί να παραμείνει σε αυτή την κατάσταση για άλλες 3 δεκαετίες. “Δεν έχουμε δει ένα τέτοιο νησί να διατηρείται εδώ και 50 χρόνια”, δήλωσε ο Jim Garvin, επικεφαλής επιστήμονας του Goddard Space Flight Center της NASA στο Greenbelt, Maryland, σε συνέντευξη Τύπου της NASA αυτή την εβδομάδα.

 

 

Σπάνιες ηφαιστειακές συνθήκες αναγκάζουν το νησί να μείνει ανέπαφο

Η σταθερότητα του νησιού οφείλεται στις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμορφώθηκε. Όταν το ηφαίστειο ξέσπασε, αναδύθηκε καυτό μάγμα από μεγάλο βάθος από τον πυρήνα της γης, το οποίο ήρθε σε επαφή με το παγωμένο νερό του ωκεανού, με αποτέλεσμα το σχηματισμό του νησιού.

Παρόμοιες ηφαιστειακές συνθήκες δημιούργησαν το νησί Surtsey, ένα χερσαίο σχήμα στα ανοικτά των ακτών της Ισλανδίας που σχηματίστηκε στη δεκαετία του 1960 και υπάρχει μέχρι σήμερα.

Η NASA πιστεύει ότι το νησί Hunga Tonga-Hunga Ha’apai έχει ξεπεράσει τις προβλέψεις για τη διάρκεια ζωής του, επειδή οι χημικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ θερμού θαλασσινού νερού και ηφαιστειακού υλικού ανάγκασαν την ακτογραμμή του νησιού να σκληρύνει σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την έκρηξη, με αποτέλεσμα να προστατεύονται τα εσωτερικά τμήματα από τη διάβρωση.

 

This Shapeshifting Pacific Island Might Be Similar to Martian Volcanoes

 

Το νησί αλλάζει μορφή χωρίς όμως να διαβρώνεται

Οι επιστήμονες παρακολουθούν τα φαινόμενα που επικρατούν στο νησί από το 2015, έχοντας την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να μελετήσουν αρκετές σημαντικές αλλαγές. Το νησί είχε αρχικά ένα τραχύ οβάλ σχήμα, με τον κρατήρα της έκρηξης στο κέντρο του.

Ωστόσο, τα κύματα και τα ρεύματα του ωκεανού κατέστρεψαν με τον καιρό τα βράχια ύψους 400 μέτρων που περιέβαλαν τον κρατήρα, τροποποιώντας τη μία πλευρά, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας εσωτερικής λίμνης με άνοιγμα στον ωκεανό.

Οι επιστήμονες πίστευαν ότι αυτό μπορεί να σημάνει το τέλος για το νησί, όμως σύντομα σχηματίστηκε ένας αμμώδης λόφος που προστατεύει τους υπόλοιπους βράχους. Πλέον, το νησί αποτελείται ουσιαστικά από δύο διακριτά μέρη που συνδέονται με μια χερσόνησο.

Αν και το σχήμα του συνολικού νησιού έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια, η συνολική του μάζα δεν έχει υποστεί κάποια σημαντική αλλαγή, οδηγώντας τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το νησί είναι αποφασισμένο να παραμείνει στη θέση του.

 

Θα βοηθήσει το συγκεκριμένο νησί στο να δοθούν απαντήσεις για τα μυστικά του Άρη;

Η παρακολούθηση ενός νησιού που αναπτύσσεται και εξελίσσεται, παρέχει στους επιστήμονες μια τεράστια ευκαιρία για την καλύτερη κατανόηση της ηφαιστειακής και ωκεάνιας δραστηριότητας. Η NASA είναι ενθουσιασμένη για τις δυνατότητες που της παρέχει το Hunga Tonga-Hunga Ha’apai καθώς θεωρεί πως θα μπορέσει μέσα από αυτό να μάθει περισσότερα για τον πλανήτη Άρη.

Ο Garvin, εξηγεί πως υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ του νησιού και του πλανήτη, καθώς ο Άρης διαθέτει μικρά ηφαίστεια “παρόμοια με το Hunga Tonga-Hunga Ha’apai σε εμφάνιση, αν και δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σχηματίστηκαν”.

Μέσω της εξέτασης του σχηματισμού αυτού του νησιού και σε σύγκριση με τα ηφαιστειακά στοιχεία του Άρη, μπορεί να δοθούν απαντήσεις για το πώς δημιουργήθηκε η επιφάνειά του. Οι ομοιότητες, ενδεχομένως να υποδηλώνουν την παρουσία εξαφανισμένων ωκεανών ή άλλων υδάτινων σωμάτων. “Πιστεύουμε ότι [αυτή είναι] μια πραγματική ευκαιρία για μάθηση”, δήλωσε ο Garvin.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο