Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Νέα εντυπωσιακά ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων

Νέα εντυπωσιακά ευρήματα από το ναυάγιο των Αντικυθήρων

Όταν το 1900, οι σφουγγαράδες Κοντός και Λυκοπάντης ανακάλυψαν τυχαία το ναυάγιο των Αντικυθήρων σε βάθος 45  μέτρων, είχαν βρει έξι μπρούτζινα δεξιά χέρια. Ωστόσο, χρειάστηκαν δεκαετίες και νέες τεχνολογίες για να αποκαλυφθεί το έβδομο.

Για τρίτη συνεχή χρονιά η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων διεξήγαγε υποβρύχια ανασκαφή στον χώρο του Ναυαγίου, η οποία διήρκεσε από τις 4 έως την 20 Σεπτεμβρίου και έφερε στην επιφάνεια πλήθος θραυσμάτων αμφορέων και άλλων αγγείων.

Στις καταδύσεις της, η ομάδα χρησιμοποίησε έναν ανιχνευτή μετάλλων υψηλής τεχνολογίας για να αποκαλύψει αντικείμενα κρυμμένα στην άμμο. Ο Αλέξανδρος Σωτηρίου, ένας από τους δύτες, σκόνταψε πάνω στον μπρούτζινο βραχίονα που σώζεται από τον ώμο μέχρι τα δάκτυλα.

** Scenes from video provided by ARGO 2017**

«Γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή ότι αυτό ήταν ένα σημαντικό εύρημα», δήλωσε ο κ. Σωτηρίου, ο οποίος προσπαθούσε για ώρα να βγάλει το βαρύ αντικείμενο που είχε ταφεί κάτω από έναν μεγάλο ογκόλιθο.

«Λείπουν μερικά δάχτυλα, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα υπέροχο εύρημα. Μπορείτε να δείτε την ομορφιά αυτού του βραχίονα », πρόσθεσε. «Φαίνονται οι μυς, οι τένοντες, τα δάχτυλα. Μπορεί να δει κανείς όλες τις λεπτομέρειες που υπάρχουν στο γυμνό δέρμα».

Λόγω του ότι το μπρούτζινο χέρι φαίνεται να αποκόπηκε από κάποιο άγαλμα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το υπόλοιπο μέρος του αγάλματος, τους περιμένει στο βυθό.

Επίσης, η ομάδα των δυτών εντόπισε ένα χάλκινο τμήμα με πτυχώσεις ενδύματος και ένα συσσωμάτωμα, το οποίο δημιουργήθηκε γύρω από κάποιο σιδερένιο αντικείμενο που έχει πλήρως οξειδωθεί και έχει αφήσει το αποτύπωμά του.

Στο συσσωμάτωμα παρατηρήθηκαν επίσης εγκλωβισμένα φύλλα μολύβδου, όστρακα, κομμάτια ξύλου και μία μεσόμφαλη μεταλλική φιάλη. Η ενάλια έρευνα έφερε στο φως μια ορθογώνια πλάκα από πολύχρωμο ερυθρωπό μάρμαρο και μια ενσφράγιστη λαβή αμφορέως, παρόμοια με δύο άλλες που είχαν βρεθεί στις παλαιότερες έρευνες.

Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ακόμη ένα δισκοειδές αντικείμενο, πάνω στο οποίο, όπως έδειξε η ραδιογραφία, υπάρχει παράσταση ζώου, πιθανόν βοοειδούς.

Όταν ο Brendan Foley, συν-διευθυντής του έργου και αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας  βρήκε το αντικείμενο, δεν μπορούσε να πιστέψει την τύχη του. Σκέφτηκε ότι μπορεί να ήταν ένα κομμάτι που λείπει από τον μηχανισμό των Αντικυθήρων – ίσως η σπανιότερη βελόνα στον υποθαλάσσιο αχυρώνα.

«Αναδύθηκε αυτό το αντικείμενο και είπα: Αγία αγελάδα! Ελάτε εδώ παιδιά. Δεν φαίνεται αυτό σαν κομμάτι του μηχανισμού; », είπε. «Και όλοι αρχίσαμε να γελάμε γιατί δεν θα μπορούσε να είναι. Αλλά σίγουρα φαίνεται πολύ πειστικό.»

Το εύρημα στάλθηκε σε εργαστήριο στην Αθήνα και διαπίστωσαν ότι κάτω από την πράσινη και μαύρη αποσύνθεσή του υπήρχε διακοσμητικός ταύρος. Θα εκτελέσουν περισσότερα πειράματα για να μάθουν τι είναι. Αν και δεν απέκλεισαν το αν θα μπορούσε να είναι μέρος του μηχανισμού των Αντικυθήρων, οι ερευνητές δήλωσαν ότι είναι εξίσου πιθανό να είναι κομμάτι από τη διακόσμηση του πλοίου ή ενός αγγείου.

Η ανασκαφή επεκτάθηκε σε δύο ακόμα περιοχές, όπου βρέθηκαν θραύσματα χαλκών και μαρμάρινων αγαλμάτων, τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο μελλοντικής έρευνας.

 

 

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο