Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Νέα μέθοδος μπορεί να προβλέψει αν ένα παιδί ανήκει στο φάσμα του αυτισμού

Νέα μέθοδος μπορεί να προβλέψει αν ένα παιδί ανήκει στο φάσμα του αυτισμού

Επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα, υψηλής ακρίβειας μέθοδο που αναλύει τους μεταβολικούς βιοδείκτες για να αξιολογήσει εάν ένα παιδί βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο PLOS Computational Biology.

Η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού επηρεάζει περίπου το 1,5% των παιδιών παγκοσμίως, ωστόσο η ακριβής αιτία παραμένει άγνωστη και η διάγνωση απαιτεί μια πολυεπιστημονική ομάδα ιατρών.

Προηγούμενη έρευνα έχει αποκαλύψει ορισμένες διαφορές στις μεταβολικές διεργασίες μεταξύ παιδιών στο φάσμα του αυτισμού και των νευροτυπικών παιδιών. Τώρα, οι ερευνητές προσπάθησαν να μετατρέψουν αυτές τις διαφορές σε νέα διαγνωστικά εργαλεία.

Στη νέα μελέτη, ο Juergen Hahn και ο Daniel Howsmon του Πολυτεχνείου Rensselaer της Νέας Υόρκης και οι συνεργάτες τους, παρουσιάζουν μια μέθοδο για τον προσδιορισμό ενός παιδιού ως επί του φάσματος αυτισμού με βάση συγκεντρώσεις συγκεκριμένων ουσιών που βρίσκονται σε δείγματα αίματος.

Αυτές οι ουσίες παράγονται με μεταβολικές διεργασίες που είναι γνωστές ως μονοπάτια μεταβολισμού FOCM και TS, τα οποία αμφότερα μεταβάλλονται σε παιδιά με αυτισμό.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν στο παιδικό νοσοκομείο του Αρκάνσας, από 83 παιδιά με αυτισμό και από 76 νευροτυπικά παιδιά, όλα μεταξύ 3 και 10 ετών.

Με τη βοήθεια προηγμένων εργαλείων μοντελοποίησης και στατιστικής ανάλυσης, τα μεταβολικά δεδομένα επέτρεψαν στους ερευνητές να ταξινομήσουν σωστά το 97,6% των παιδιών με αυτισμό και το 96,1% των νευροτυπικών παιδιών.

«Η μέθοδος που παρουσιάζεται σε αυτή τη μελέτη είναι η μόνη του είδους που μπορεί να ταξινομήσει κάποιον ως άτομο στο φάσμα του αυτισμού ή ως νευροτυπικό», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης Juergen Hahn. «Δεν γνωρίζουμε κάποια άλλη μέθοδο, που χρησιμοποιεί οποιοδήποτε βιολογικό δείκτη που μπορεί να το κάνει αυτό, πολύ λιγότερο με το βαθμό ακρίβειας που βλέπουμε στη μελέτη μας».

Ο Hahn αναφέρει ακόμη, ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα ώστε να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα. Η ομάδα ελπίζει επίσης να μελετήσει κατά πόσο οι θεραπείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αλλάξουν τις συγκεντρώσεις των προϊόντων των FOCM και TS και εάν ναι, αν αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα συμπτώματα της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού.

 

Πηγή

PLOS. «Autism: New analysis method of metabolites accurately predicts whether a child has autism: Products of metabolic processes altered in children with autism could enable earlier diagnosis.» ScienceDaily. ScienceDaily, 16 March 2017.

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.
Γιώτα Ζώτου

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο