Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Νέο εμφύτευμα θεραπεύει κατάγματα καθώς μετατρέπεται σε πραγματικό οστό

Νέο εμφύτευμα θεραπεύει κατάγματα καθώς μετατρέπεται σε πραγματικό οστό

Η διαδικασία επούλωσης ενός κατάγματος στα οστά με τη χρήση των σημερινών τεχνικών μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηρή, καθώς τα σοβαρά κατάγματα διορθώνονται με τη βοήθεια μεταλλικών πλακών, βιδών και άλλων εργαλείων.

Ωστόσο, ένα νέο τεχνολογικό θαύμα μπορεί να καταστήσει αυτές τις μεθόδους παρωχημένες. Ο λόγος για ένα 3D τυπωμένο κεραμικό εμφύτευμα που κρατά τα οστά που έχουν υποστεί κάταγμα ενωμένα ενώ με την πάροδο του χρόνου μετατρέπεται σε πραγματικό, φυσικό οστό.

Δημιουργήθηκε από την Hala Zreiqat και τους συναδέλφους της στο University of Sydney στην Αυστραλία και στις δοκιμές, το συγκεκριμένο εμφύτευμα έχει επιδιορθώσει με επιτυχία σπασμένα κόκαλα βραχίονα σε κουνέλια.

Επιπλέον, σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, η ομάδα εξέτασε αυτή την ικανότητα με μεγάλα κατάγματα ποδιών σε πρόβατα. Παρά το μικρό δείγμα, οι ερευνητές ενθαρρύνθηκαν από το γεγονός ότι το πείραμα ήταν εξίσου επιτυχές και στα οκτώ ζώα που συμμετείχαν στη μελέτη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα πρόβατα ήταν σε θέση να περπατήσουν αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση όπου τοποθετήθηκε το εμφύτευμα. Ωστόσο, για ένα διάστημα τεσσάρων εβδομάδων μετά τη χειρουργική επέμβαση, τα πρόβατα περπατούσαν με γύψο στο πόδι όπου είχαν υποστεί κάταγμα για να βελτιώσουν τη σταθερότητα καθ’ όλη τη διαδικασία επούλωσης.

Τρεις μήνες μετά την επέμβαση, οι ερευνητές παρατήρησαν πλήρη θεραπεία σε ποσοστό 25% των καταγμάτων και το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 88% σε διάστημα ενός έτους. Επιπλέον, καθώς τα σπασμένα οστά επουλωνόταν, το αρχικό εμφύτευμα διαλυόταν σταδιακά.

Έτσι, όχι μόνο το εμφύτευμα επιτρέπει στο οστό να θεραπευτεί, αλλά παράλληλα δημιουργεί κυριολεκτικά φυσικό οστό σε μέρη όπου λείπει ενώ διαλύεται όταν δεν είναι πλέον χρήσιμο.

Μιλώντας με το New Scientist, η Zreiqat δήλωσε για την επιτυχία αυτής της μελέτης ότι «επανήλθαν τα παλιά  τους οστά», αναφερόμενη στα πρόβατα.

Το εμφύτευμα έχει παρόμοια σύνθεση με το φυσικό οστό, συνεπώς οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν σε θέση να διαλυθεί χωρίς  τοξικές παρενέργειες για τον οργανισμό και να συγχωνευθεί με το οστό λόγω του ότι «το σώμα δεν μπορεί να διακρίνει κάποια διαφορά σε σχέση με το φυσικό οστό«, δήλωσε η Zreiqat.

Το εμφύτευμα είναι πορώδες και λειτουργεί ως ικρίωμα που μπορεί να αναπτυχθεί από τα φυσικά οστά και τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που το καθιστά ένα φαινομενικά τέλειο εργαλείο στην αποκατάσταση των οστών.

Εάν και οι μελλοντικοί έλεγχοι αποδειχθούν επιτυχείς, η χρήση αυτών των εμφυτευμάτων θα μπορούσε να αποτελέσει μια δραστική βελτίωση στη θεραπεία για τα σπασμένα οστά.

Παρατηρήθηκε ότι τα πρόβατα της μελέτης είναι εξαιρετικά ανεκτικά στα εμφυτεύματα. Επιπλέον, οι σημερινές μέθοδοι που χρησιμοποιούν μοσχεύματα οστών ενδέχεται να απορριφθούν από το ανοσοποιητικό σύστημα των ασθενών, σε αντίθεση με το κεραμικό εμφύτευμα που δε συνέβη κάτι τέτοιο κατά τις δοκιμές.

Συγκεκριμένα, το εμφύτευμα αποτελείται από πυριτικό ασβέστιο, ορυκτό γαγγίτη και μικρές ποσότητες στροντίου και ψευδαργύρου που αποτελούν ιχνοστοιχεία των φυσικών οστών.

Βέβαια, ένα μειονέκτημα για τα νέα εμφυτεύματα φαίνεται να είναι η ακαμψία τους, αλλά για πολλούς, η χρήση αυτών των μοσχευμάτων θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον πόνο και να επιτρέψει τη γρηγορότερη επούλωση των καταγμάτων.

Το μέλλον της ιατρικής θα επωφεληθεί από τις μοναδικές εφαρμογές των προηγμένων τεχνολογιών. Η τρισδιάστατη εκτύπωση εκτός από τις ψηφιακές συσκευές αφορά και τα βιολογικά στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον ιατρικό τομέα για τη βελτίωση της ζωής των ασθενών, των ιατρών και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

 

Πηγή

futurism.com – A New Implant Heals Broken Legs by Transforming into Real Bone

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.
Γιώτα Ζώτου

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο