Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Οι αστρονόμοι μελετούν το αντικείμενο που ήρθε από το εξώτερο διάστημα

Οι αστρονόμοι μελετούν το αντικείμενο που ήρθε από το εξώτερο διάστημα

Για πρώτη φορά, απ’ όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον, ένας διαστρικός επισκέπτης εμφανίστηκε στο ηλιακό μας σύστημα.

Έχουμε να κάνουμε με ένα μικρό βράχο που τον ονόμασαν A/2017 U1, και δεν είναι πιο μακρύς από μισό χιλιόμετρο.

Οι αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο έχουν σπεύσει να τον μελετήσουν πριν αυτός αποχωρήσει.

“Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο”, αναφέρει ο Rob Weryk, αστρονόμος του University of Hawaii Institute for Astronomy.

Στις 19 Οκτωβρίου ο Dr. Weryk μελέτησε τις φωτογραφίες που τράβηξε το τηλεσκόπιο Pan-STARRS 1 του πανεπιστημίου στο νησί του Maui, όταν εντόπισε το αντικείμενο.

Αρχικά νόμισε ότι είναι κάποιο είδος διαστημικού βράχου,γνωστού ως αντικειμένου πλησίον της Γης (near earth object) αλλά η κίνηση του δεν είχε νόημα. Ήταν πολύ πιο γρήγορο από όλους τους γνωστούς αστεροειδείς και τους κομήτες που είχε παρατηρήσει μέχρι τώρα.

Έτσι έφτασε σύντομα στο συμπέρασμα ότι είναι κάποιο αντικείμενο που δεν ανήκει στο ηλιακό σύστημα μας.

“Κινείται τόσο γρήγορα που ο Ήλιος δεν μπορεί να το αιχμαλωτίσει σε κάποια τροχιά”, συμπλήρωσε ο Dr. Weryk.

Αφού επικοινώνησε με ένα συνάδελφο του στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (European Space Agency -ESA), για να συζητήσουν για την ανακάλυψη αυτή, υπέβαλε τα αποτελέσματα του στο Minor Planet Center, το οποίο παρακολουθεί τα αντικείμενα μέσα στο ηλιακό μας σύστημα.

Η πορεία του A/2017 U1

“Δεν περίμενα να δω κάτι τέτοιο σε όλη μου την καριέρα, αν και ξέραμε ότι ότι είναι πιθανό να συμβεί και ότι υπάρχουν τέτοια αντικείμενα”, είπε ο Davide Farnocchia, μηχανικός πλοήγησης (navigational engineer) του  Center for Near-Earth Object Studies της NASA στο  Jet Propulsion Laboratory στην Pasadena, California.

Οι αστρονόμοι είχαν προβλέψει ότι θα συμβεί ένα τέτοιο γεγονός, αλλά είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται κάτι τέτοιο.

Ο Dr. Farnocchia υπολογίζοντας ποια είναι η διαδρομή του απρόσμενου επισκέπτη, ανέφερε ότι ήταν εμφανές ότι το αντικείμενο είχε μία υπερβολοειδή τροχιά. Κοινώς, δεν έχει την κλειστή ελλειπτική τροχιά που έχουν όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται σε τροχιά γύρω  από τον Ήλιο. Κάτι που σημαίνει ότι μας ήρθε από κάπου εκτός του ηλιακού μας συστήματος και είναι θέμα χρόνου για να φύγει.

Το αντικείμενο ήρθε στο πιο κοντινό σημείο στον Ήλιο στις 9 Σεπτεμβρίου σε απόσταση 37 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (23 million miles) περίπου. Και με την βοήθεια του Ήλιου ανέπτυξε ταχύτητα και άλλαξε πορεία. Κατευθύνεται πλέον προς τον αστερισμό του Πήγασου.

Έπειτα στις 14 Οκτωβρίου το αντικείμενο ήρθε κοντά στην Γη, σε απόσταση 24 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (15 million miles) περίπου, με ταχύτητα τρεις φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα διαφυγής που ανέπτυξε το διαστημόπλοιο New Horizons, όταν πέρασε κοντά από τον Πλούτωνα το 2015.

Το αντικείμενο θα βγει από το ηλιακό σύστημα με ταχύτητα μεγαλύτερη από την ταχύτητα που έχει τώρα το Voyager 1, το πρώτο γήινο σκάφος που βγήκε από το Ηλιακό σύστημα και ταξιδεύει στο διαστρικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2012.

Οι επιστήμονες από όλο τον κόσμο παρακολουθούν το ταξίδι του, ελπίζοντας ότι θα συλλέξουν όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούν πριν απομακρυνθεί πολύ.

Όπως αναφέρει η Karen Meech, αστρονόμος του University of Hawaii Institute for Astronomy, προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο τηλεσκόπιο για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να ετοιμάσουν τις παρατηρήσεις τους και να κατεβάσουν τα δεδομένα.

Επειδή το αντικείμενο έχει έρθει από το μακρινό διάστημα, μπορεί να είναι δομημένο από υλικά τελείως διαφορετικά από αυτά που γνωρίζουμε από τους αστεροειδείς και τους κομήτες που έχουν μελετηθεί. Η ίδια και άλλοι αστρονόμοι πιστεύουν ότι στο προσεχές μέλλον θα έχουν περισσότερες πληροφορίες για την σύσταση και τις διαστάσεις του A/2017 U1, και ενδεχομένως και πληροφορίες για το από που προήλθε.

Η Dr. Meech επισημαίνει ότι οι επιστημονική κοινότητα δεν γνώριζε για την επίσκεψη του αντικειμένου διότι το κάλυπτε η φωτεινότητα του Ήλιου.

Αλλά όπως αναφέρει η Lindley Johnson (planetary defense officer της NASA), δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, στην λίστα με τα αντικείμενα που θα μπορούσαν να χτυπήσουν την Γη, ένα αντικείμενο που έρχεται εκτός του ηλιακού συστήματος είναι αρκετά χαμηλά.

 

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο