Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Οι διαφορετικές αποφάσεις καθρέφτης ενός διαφορετικού εγκεφάλου

Οι διαφορετικές αποφάσεις καθρέφτης ενός διαφορετικού εγκεφάλου

Καθημερινά καλούμαστε να λάβουμε μια σειρά αποφάσεων και ο καθένας από εμάς προσεγγίζει αυτές τις αποφάσεις με διαφορετικό τρόπο. Μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιλινόις (University of Illinois), δείχνει ότι αυτές οι ατομικές διαφορές συνδέονται με διαφορές σε συγκεκριμένα δίκτυα του εγκεφάλου – ειδικότερα με εκείνα που σχετίζονται με τις εκτελεστικές, κοινωνικές και αντιληπτικές διαδικασίες.

Μια ομάδα ερευνητών στο Ινστιτούτο Προηγμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας Beckman στο Ιλινόις, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Aron Barbey και τον μεταδιδακτορικό ερευνητή Tanveer Talukdar, διερεύνησε εάν οι ατομικές διαφορές στην εγκεφαλική συνδεσιμότητα σχετίζονται με τη λήψη αποφάσεων – κάνοντας χρήση της λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού (fMRI) και μιας εξέτασης λήψης αποφάσεων. Ενώ οι προηγούμενες μελέτες του είδους, επικεντρώνονταν στις ομοιότητες των εγκεφάλων των συμμετεχόντων, η νέα μελέτη επικεντρώθηκε στις ατομικές διαφορές.

“Οι άνθρωποι συχνά υιοθετούν διαφορετικές προσεγγίσεις στη λήψη αποφάσεων. Μπορούν να εφαρμόσουν διαφορετικές στρατηγικές, να εξετάσουν διαφορετικά στοιχεία του προβλήματος ή να δώσουν διαφορετική αξία στις επιλογές τους”, δήλωσε ο Barbey. “Η έρευνά μας δείχνει ότι οι νευροβιολογικές διαφορές φαίνεται να είναι σημαντικές όταν υπολογίζουμε την ευαισθησία κάποιου στις προκαταλήψεις και στην κατανόηση της ικανότητάς του στη λήψη αποφάσεων”.

Η έρευνα στην οποία έλαβαν μέρος 304 υγιείς ενήλικες, δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Human Brain Mapping και αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και πιο ολοκληρωμένες μελέτες με αντικείμενο τις μεμονωμένες  διαφορές στη λήψη αποφάσεων μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι συμμετέχοντες πέρασαν από ένα τεστ ικανότητας λήψης αποφάσεων για ενήλικες (Adult Decision-Making Competence test), που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εργαλείο ψυχολογικής αξιολόγησης το οποίο αξιολογεί καθιερωμένες πτυχές λήψης αποφάσεων – όπως είναι για παράδειγμα η “αντίληψη κινδύνου”.

“Όταν λαμβάνουμε αποφάσεις, ενδέχεται να είμαστε ευάλωτοι σε συγκεκριμένα είδη σφαλμάτων και προκαταλήψεων κατά την κρίση μας. Το συγκεκριμένο τεστ, μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε το βαθμό στον οποίο οι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε συγκεκριμένους τύπους προκαταλήψεων που έχουν μελετηθεί στη βιβλιογραφία για την ανθρώπινη κρίση και τη λήψη αποφάσεων”, δήλωσε ο Barbey. “Ένα άτομο πιστεύεται ότι είναι αρμόδιο για τη λήψη αποφάσεων στο βαθμό που είναι σε θέση να αντισταθεί σε αυτές τις προκαταλήψεις και να λάβει ακριβείς αποφάσεις”.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν επικεντρώθηκαν μόνο σε μεμονωμένες περιοχές του εγκεφάλου. Μέσω της fMRI εξέτασης αξιολόγησαν και τον τρόπο με τον οποίο κάθε περιοχή του εγκεφάλου συνδέεται λειτουργικά με τις υπόλοιπες. “Διεξάγαμε μια ανάλυση ολόκληρου του εγκεφάλου, εξετάζοντας τις συνδέσεις μεταξύ όλων των περιοχών”, δήλωσε ο Talukdar.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λειτουργική συνδεσιμότητα σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου συνδέεται με μεμονωμένες διαφορές στη λήψη αποφάσεων. Όπως αναμενόταν, εμπλέκονται περιοχές του εγκεφάλου στο μετωπιαίο λοβό, οι οποίες είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν εκτελεστικές λειτουργίες όπως η συλλογιστική και η επίλυση προβλημάτων. Επιπρόσθετα, εμπλέκονται περιοχές οι οποίες υποστηρίζουν τη μνήμη και την προσοχή, καθώς και δομές του εγκεφάλου οι οποίες επεξεργάζονται οπτικές και χωρικές πληροφορίες.

“Είναι γνωστό ότι η ικανότητα λήψης αποφάσεων επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες, όπως είναι η κοινωνική δέσμευση, η διατροφή και η σωματική άσκηση”, ανέφερε ο Talukdar.

Η ομάδα του Barbey, επικεντρώνει τώρα την έρευνά της στο πώς διαμορφώνονται οι ατομικές διαφορές στη λειτουργική συνδεσιμότητα του εγκεφάλου με τη μάθηση και την εμπειρία. Εξετάζουν ζητήματα όπως το κατά πόσον οι ικανότητες λήψης αποφάσεων μπορούν να βελτιωθούν με συγκεκριμένες παρεμβάσεις – από τη γνωστική κατάρτιση, τη μη επεμβατική εγκεφαλική διέγερση, την σωματική άσκηση και τη διατροφή – για να κατηγοριοποιήσουν τα δίκτυα εγκεφάλου που προσδιορίζονται στην τρέχουσα μελέτη.

 

Πηγή

University of Illinois at Urbana-Champaign. “Decision-making is shaped by individual differences in the functional brain connectome.” ScienceDaily. ScienceDaily, 20 March 2018.

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο