Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Οι Ηλιακές εκλάμψεις που συνέβησαν τον Σεπτέμβριο

Οι Ηλιακές εκλάμψεις που συνέβησαν τον Σεπτέμβριο

Ο Ήλιος παρουσίασε μια ακόμα σημαντική έκλαμψη, με την κορύφωση της στις 12:06 μ.μ. EDT 10 Σεπτεμβρίου 2017. Το παρατηρητήριο της NASA, “NASA’s Solar Dynamics Observatory”, που παρακολουθεί διαρκώς τον Ήλιο, φωτογράφισε το παραπάνω συμβάν.

Οι ηλιακές εκλάμψεις είναι ισχυρές εκρήξεις ραδιενέργειας, πολύ επιβλαβείς, που παρόλο που δεν μπορούν να περάσουν μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης για να επηρεάσουν τον ανθρώπινο οργανισμό, αν είναι αρκετά δυνατές μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στα σήματα επικοινωνίας και στις λειτουργίες των GPS.

Η συγκεκριμένη έκλαμψη έχει καταγραφεί ως X8.2-class. Η X-class σηματοδοτεί τις πιο δυνατές εκλάμψεις, ενώ ο αριθμός παρέχει πληροφορίες για την ένταση της. Μια X2 έκλαμψη είναι δύο φορές πιο δυνατή από μια X1, και μια X3 είναι 3 φορές πιο δυνατή, κτλ.

Αυτή η έκλαμψη ήταν το αποκορύφωμα μίας σειράς από εκλάμψεις από την ενεργή περιοχή 2673 (Active Region 2673), που ανιχνεύθηκε στις 29 Αυγούστου και παρέμεινε να περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, σαν κομμάτι της περιστροφής του ίδιου του ουράνιου σώματος, μέχρι τουλάχιστον τις 13 Σεπτεμβρίου.

Το παρακάτω βίντεο δείχνει όσα παρατηρήθηκαν, από το NASA’s Solar Dynamics Observatory, στις 10 Σεπτεμβρίου 2017, από την X8.2-class ηλιακή έκλαμψη. Ο στατικός θόρυβος στα 24 δευτερόλεπτα του βίντεο οφείλεται σε σωματίδια του Ήλιου που “χτύπησαν” τα όργανα.

 

Παρακάτω θα δούμε φωτογραφίες που κατέγραψε το παρατηρητήριο από αντίστοιχα προηγούμενα συμβάντα:

4 Σεπτεμβρίου 2017 – Μία μεσαίου μεγέθους έκλαμψη

Πυροδοτήθηκε μία έκλαμψη μεσαίου μεγέθους που κορυφώθηκε στις 4:33 μ.μ. EDT

6 Σεπτεμβρίου 2017 – Δύο σημαντικές Ηλιακές εκλάμψεις

Ο Ήλιος παρουσίασε δυο σημαντικές εκλάμψεις στις 6 Σεπτεμβρίου 2017. Η πρώτη κορυφώθηκε στις 5:10 π.μ. EDT και η δεύτερη, και μεγαλύτερη, στις 8:02 π.μ. EDT. Και οι δύο πήγαζαν από την περιοχή AR 2673.

Στο παρακάτω animation φαίνονται και οι δύο εκλάμψεις (X2.2 & X9.3).

7 Σεπτεμβρίου 2017 – Δύο εκλάμψεις μεσαίου μεγέθους

Η πρώτη κορυφώθηκε στις 6:15 π.μ. EDT, και η δεύτερη, και μεγαλύτερη, στις 10:36 π.μ. EDT. Αυτές ήταν και η τέταρτη και πέμπτη έκλαμψη από την ίδια ενεργή περιοχή μετά τις 4 Σεπτεμβρίου. Η πρώτη κατηγοριοποιείται ως M7.3 έκλαμψη και η δεύτερη, X1.3. (η κλάση M είναι δέκα φορές μικρότερη από την X.)

 

8 Σεπτεμβρίου 2017 – M8.1 Έκλαμψη

Η έκλαμψη, κλάσης M8.1, κορυφώθηκε στις 3:49 π.μ. EDT και αποτέλεσε την έκτη έκλαμψη που παρουσιάστηκε στην ίδια ενεργή περιοχή μετά τις 4 Σεπτεμβρίου.

 

 

 

Πηγές

  • www.nasa.gov
  • NASA/Goddard/SDO
  • NASA’s Goddard Space Flight Center/Scott Wiessinger

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο