Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Οι πρόσφατες φωτογραφίες από το Juno και τα νέα από τον πλανήτη Δία

An illustration of NASA's Juno spacecraft flying above the clouds of Jupiter

Ο δορυφόρος Juno βρίσκεται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Δία και περιφέρεται με ταχύτητα 130.000 μιλίων την ώρα (mph). Αυτή η ταχύτητα του επιτρέπει να ολοκληρώνει την περιστροφή του γύρω από τον πλανήτη κάθε 53.5 ημέρες.

Πριν μερικές ημέρες, στις 7 Φεβρουαρίου, ο Juno ολοκλήρωσε την 11η περιστροφή του, παίρνοντας αρκετές φωτογραφίες που απαθανατίζουν την ομορφιά του γιγάντιου γείτονα μας.

Οι πρόσφατες φωτογραφίες

Οι νέες αυτές φωτογραφίες φανέρωσαν γιγάντιες ζώνες από στροβιλιζόμενες καταιγίδες και ένα ασυνήθιστα φωτεινό σύννεφο – “μαξιλάρι”, μεταξύ άλλων στοιχείων.

Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί μέρες ή ακόμα και εβδομάδες για να μπορέσει να στείλει τις ακατέργαστες φωτογραφίες πίσω στη Γη, αλλά η θέα που απαθανατίζουν τα όργανα του JunoCam, αξίζει την αναμονή – όπως βλέπουμε και παρακάτω.

Βέβαια οι εικόνες που βλέπουμε, δεν είναι προϊόν της NASA – τις περισσότερες φορές τουλάχιστον. Οι ακατέργαστες φωτογραφίες ανεβαίνουν σε μία ειδική σελίδα όπου μία κοινότητα φίλων των επιστημών και των τεχνών, μπορούν να πάρουν τα ασπρόμαυρα αρχεία και να τα μετατρέψουν σε έγχρωμα αριστουργήματα που τα ξανά – ανεβάζουν στην ίδια ιστοσελίδα.

Εδώ μπορούμε να δούμε μία σύνθεση των εικόνων αυτών:

Τα τελευταία νέα σχετικά με τον Δία

Το κύριο χαρακτηριστικό του Δία είναι η μεγάλη ερυθρά κηλίδα (Great Red Spot – GRS), ο σφοδρός στρόβιλος – καταιγίδα που βρίσκεται στην επιφάνεια του.

Νέα στοιχεία όμως δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 10 με 20 χρόνια.

Η ιστορία του φαινομένου αυτού πηγαίνει εκατοντάδες χρόνια πίσω (~1665), αφού σε εκείνη την περίοδο εντοπίστηκε για πρώτη φορά με την βοήθεια των τηλεσκοπίων. Βέβαια, το πως ξεκίνησε θα παραμένει για πάντα ένα μυστήριο για τους αστρονόμους.

Στην σημερινή περίοδο όμως, οι επιστήμονες που μελετούν την ερυθρά κηλίδα για δεκαετίες, βλέπουν ότι συρρικνώνεται.

Την περίοδο του 1800, ο στρόβιλος αυτός είχε ανέμους που έφταναν τα 400mph και είχε 4 φορές το μέγεθος της Γης.

Συγκριτικά αν το δει κανείς, η μεγαλύτερη καταιγίδα πάνω στην Γη, που έχουμε καταγράψει, ήταν ο τυφώνας John το 1994, που διήρκεσε 31 ημέρες.

Τώρα όμως, φαίνεται ότι η κηλίδα έχει 1.3 φορές το μέγεθος του πλανήτη μας, και όπως ανέφεραν οι επιστήμονες της αποστολής του Juno, “τίποτα δεν κρατάει για πάντα” (“nothing lasts forever”).

An illustration comparing the size of Jupiter's Great Red Spot to that of Earth
An illustration comparing the size of Jupiter’s Great Red Spot to that of Earth.
NASA/SwRI/MSSS/Gerald Eichstädt/Seán Doran/Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Βάσει αυτών των στοιχείων, μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι οι φωτογραφίες που βλέπουμε από την καταιγίδα, ίσως να είναι τα μόνα στοιχεία που θα έχουμε στο μέλλον που θα καταδεικνύουν την ύπαρξη της.

Οι επιστήμονες που μελετούν την καταιγίδα που μαίνεται στην επιφάνεια του Δία, γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι μειώνεται το μέγεθος της.

Πολύ σημαντικό εργαλείο στις παρατηρήσεις τους είναι και ο δορυφόρος Juno. Τον Ιούλιο του 2017 το σκάφος έφτασε στα 9.000km πάνω από την καταιγίδα πλάτους 16.000km, δίνοντας στην NASA την ευκαιρία να φωτογραφίσει την ερυθρά κηλίδα από πολύ κοντά.

Αυτές οι φωτογραφίες ήταν που έδωσαν και τις απαραίτητες αποδείξεις στους επιστήμονες για να μιλήσουν για το ότι θα χαθεί η κηλίδα.

Τον Απρίλιο που μας έρχεται, θα βρεθεί ξανά σε κοντινή απόσταση από την κηλίδα, θα ξαναβρεθεί σε τέτοια θέση τον Ιούλιο του 2018, τον Σεπτέμβριο του 2019 και μία φορά ακόμα τον Δεκέμβριο του 2020. Αλλά σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν θα βρεθεί ξανά τόσο κοντά όσο την προηγούμενη φορά – τον Ιούλιο του 2017.

Όπως φαίνεται η μεγάλη ερυθρά κηλίδα (Great Red Spot – GRS) του γίγαντα αερίων Δία θα εξαφανιστεί όσο βρισκόμαστε ακόμα εν ζωή. Όπως αναφέρεται, στο μέλλον θα χάσει το ελλειπτικό σχήμα της και θα γίνει ένα μεγάλος ερυθρός κύκλος (Great Red Circle – GRC), και πολύ αργότερα θα μείνει ως μία ανάμνηση (Great Red Memory – GRM).

Πηγές

Εικόνα: An illustration of NASA’s Juno spacecraft flying above the clouds of Jupiter.NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin Gill

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο