Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Ο «ανθρώπινος υπολογιστής» Katherine Johnson, τιμάται από τη NASA για το σπουδαίο έργο της στις διαστημικές αποστολές

Ο «ανθρώπινος υπολογιστής» Katherine Johnson, τιμάται από τη NASA για το σπουδαίο έργο της στις διαστημικές αποστολές

Πρόσφατα η NASA εγκαινίασε το νέο της κτίριο αποδίδοντας φόρο τιμής στην Katherine Johnson, την μαθηματικό και ερευνήτρια, της οποίας η συμβολή στα πρώτα διαστημικά ταξίδια υπήρξε καθοριστική. Η 99χρονη πλέον  Katherine Johnson, έκοψε την κορδέλα για την ερευνητική μονάδα Katherine G Johnson Computational Research Facility στο ερευνητικό κέντρο Langley, στο Hampton της Βιρτζίνια, όπου τιμήθηκε ως ένας «ανθρώπινος υπολογιστής».

Η πρωτοπόρος μαθηματικός εργάστηκε στα γραφεία της NASA από το 1953 έως την συνταξιοδότησή της, το 1986. Η ίδια και οι συνάδελφοί της ενέπνευσαν το βιβλίο και την ταινία Hidden Figures, μέσω των οποίων προβάλλεται ο ρόλος των αφροαμερικανών γυναικών στις πρώτες αποστολές της NASA, καθώς επίσης και ο ρατσισμός που βίωναν.

Η ταινία, που διαδραματίζεται επί το πλείστον το 1961 και το 1962, υπογραμμίζει την κακομεταχείριση και τις προσβολές που υφίστανται οι μαύροι υπάλληλοι της NASA, παρά την εξάρτηση του οργανισμού από αυτές. Στην ταινία, μετά την προσχώρηση της Johnson στην κύρια ερευνητική ομάδα, βλέπουμε ότι αναγκάζεται να πίνει καφέ από μια κατσαρόλα με την ένδειξη «έγχρωμη» και να περπατάει μισό μίλι για να χρησιμοποιήσει μια τουαλέτα για «έγχρωμες» γυναίκες.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, η πορεία της Johnson δεν μπορεί παρά να αποτελεί έμπνευση για κάθε νέα- και όχι μόνο- επιστήμονα. Με μια εξαιρετική καριέρα, η Johnson αντέκρουσε τους φυλετικούς περιορισμούς καθώς και το σεξιστικό στερεότυπο ότι οι γυναίκες είναι κατώτεροι μαθηματικοί σε σχέση με τους άνδρες, συμμετέχοντας σε πολλά από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της NASA στο διάστημα.

Ας δούμε όμως την ιστορία αυτής της σπουδαίας γυναίκας – επιστήμονα από την αρχή. Η Johnson γεννήθηκε το 1918 στην White Sulphur Springs, στη Δυτική Βιρτζίνια και ήταν το μικρότερο από τα τέσσερα παιδιά στην οικογένεια. Ο πατέρας της ήταν αγρότης και η μητέρα της δασκάλα και από μικρή ηλικία τους έδειξε την κλίση της προς τα μαθηματικά.

«Μετρούσα τα βήματα», είχε αναφέρει σε μια προφορική εξιστόρηση που αρχειοθετήθηκε από το Νational Visionary Leadership Project. «Μετρούσα τα πιάτα που έπλενα. Και ήξερα πόσα βήματα απείχε το σπίτι μας από την εκκλησία».

Ο νομός της δεν προσέφερε δημόσια μαθήματα σε μαύρους φοιτητές μετά την όγδοη τάξη, οπότε έπρεπε να μεταφερθεί στο Ινστιτούτο στη Δυτικής Βιρτζίνια για να συνεχίσει την εκπαίδευσή της. Αποφοίτησε από το State College στα 14 της, στην ηλικία που οι περισσότεροι μαθητές ξεκινούσαν την φοίτησή τους.

Παρακολούθησε κάθε μάθημα μαθηματικού περιεχομένου που της προσέφερε το κολλέγιο και έφηβη ακόμα, αποφοίτησε με πτυχία στα μαθηματικά και στα γαλλικά. Το 1939, ήταν μία από τους τρεις μαύρους φοιτητές – και η μόνη γυναίκα – που ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του κράτους, εγγραφόμενη σε πρόγραμμα μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια.

Για περισσότερο από μία δεκαετία, η Johnson δίδασκε σε διάφορα σχολεία. Τότε ένας συγγενής της, την πληροφόρησε για μία θέση εργασίας που άνοιγε στο National Advisory Committee for Aeronautics ή αλλιώς Naca, που αποτελούσε τον πρόδρομο της σημερινής NASA.

Το 1953, η Johnson εισήλθε σε μια «μαύρη ομάδα ανθρώπινων υπολογιστών» και με την μαθηματική της οξύτητα κέρδισε μια θέση στην κύρια ερευνητική ομάδα, όπου και παρήγαγε υπολογισμούς για την τροχιά πτήσης του Alan Shepard, του πρώτου Αμερικανού στο διάστημα, το 1961. Το 1962, επαλήθευσε επίσης τον υπολογισμό που παρήγαγε ένας υπολογιστής για την τροχιά του John Glenn.

Τα μαθηματικά που απαιτούνταν για την αποστολή ήταν εξαιρετικά περίπλοκα και οι υπολογιστές εκείνης της εποχής δεν ήταν σε θέση να κάνουν τους κατάλληλους υπολογισμούς. Έτσι, όταν ο αστροναύτης John Glenn περνούσε από έλεγχο πριν από την πτήση – από την οποία εξαρτιόταν η ζωή του – επέμεινε ότι η Johnson είχε ελέγξει διπλά τους υπολογισμούς. «Αν λέει ότι όλα είναι καλά», θυμάται η κ. Johnson να λέει ο Glenn, «τότε είμαι έτοιμος να πάω».  Το 1969 επαλήθευσε επίσης, τους υπολογισμούς για την αποστολή του Apollo 11 στο φεγγάρι.

Στο σύντομο βίντεο που ακολουθεί η Katherine Johnson, μοιράζεται τα συναισθήματά της για την τιμή της NASA προς το πρόσωπό της, αλλά και συμβουλές για τους νέους επιστήμονες:

«Ήταν κάτι νέο. Πάντα με ενθουσίαζε οτιδήποτε καινούριο… Δεν έκανα τίποτα μόνη μου, προσπάθησα όμως να φτάσω στη ρίζα της ερώτησης και να επιτύχω.»… «Μου άρεσε η δουλειά. Μου άρεσαν τα αστέρια και οι ιστορίες που λέγαμε. Και ήταν χαρά να συμβάλουμε στη λογοτεχνία που θα έβγαινε».

Το μυστικό της για την επιτυχία; «Να σας αρέσει ό,τι κάνετε και έτσι, θα δίνετε τον καλύτερό σας εαυτό».

Ο David Bowles, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Langley της Nasa, δήλωσε ότι: «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε την κληρονομιά ενός από τους πιο θαυμαστούς και εμπνευσμένους ανθρώπους που συνδέθηκαν ποτέ με τη NASA. Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο καλύτερο αφιέρωμα στον χαρακτήρα και τα επιτεύγματα της κ. Johnson από αυτό το κτίριο που θα φέρει το όνομά της».

Το 2015, ο Barack Obama απένειμε στη Johnson το προεδρικό μετάλλιο της ελευθερίας, την ανώτατη πολιτική τιμή των Ηνωμένων Πολιτειών, καλώντας την ως «την πρωτοπόρο που έσπασε τα εμπόδια φυλής και φύλου, δείχνοντας στις επόμενες γενιές των νέων ανθρώπων ότι όλοι έχουν τη δυνατότητα να διαπρέψουν στα μαθηματικά και στις επιστήμες και ότι μπορούν να φτάσουν ως τα

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο