Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Ο αστεροειδής Florence θα περάσει κοντά από την Γη την 1η Σεπτεμβρίου

An artist's rendition of 2016 WF9 as it passes Jupiter's orbit inbound toward the sun.

Ο μεγάλος αστεροειδής Florence (Φλόρενς) θα περάσει σε ασφαλή απόσταση από την Γη την 1η Σεπτεμβρίου. Σε μία απόσταση σχεδόν ίση με 7 εκατομμύρια χιλιόμετρα ή περίπου 18 φορές φορές την απόσταση της Σελήνης από τη Γη. Ο Florence είναι ανάμεσα στους πιο μεγάλους αστεροειδείς που βρίσκονται κοντά στην Γη και έχουν μέγεθος μερικών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τις μετρήσεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA και την αποστολή NEOWISE φαίνεται να έχει μέγεθος περίπου 4.4 χιλιόμετρα.

Florence asteroid passing close to earth gif

Όπως ανέφερε ο Paul Chodas (manager of NASA’s Center for Near-Earth Object Studies - CNEOS / Jet Propulsion Laboratory, California), έχουν περάσει αρκετοί αστεροειδείς πολύ πιο κοντά στη Γη απ’ ότι θα περάσει o Florence, αλλά εκτιμάται ότι όλοι τους είναι αρκετά μικρότεροι. Ο Florence είναι ο πιο μεγάλος αστεροειδής που έχει περάσει κοντά στη Γη από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα ανίχνευσης και εντοπισμού αστεροειδών της NASA.

Asteroid Florence, a large near-Earth asteroid, will pass safely by Earth on Sept. 1, 2017, at a distance of about 4.4 million miles

Αυτή η κοντινή επαφή δίνει την ευκαιρία στους επιστήμονες να μελετήσουν τον αστεροειδή καλύτερα. Ο Florence αναμένεται να είναι ένας άριστος στόχος για παρατηρήσεις εδάφους με radar. Η απεικόνιση μέσω radar έχει προγραμματιστεί από το “NASA's Goldstone Solar System Radar” στην California και από το “National Science Foundation's Arecibo Observatory” στο Puerto Rico. Οι εικόνες που θα παραχθούν θα δείξουν το πραγματικό μέγεθος του αστεροειδή και θα αποκαλύψουν λεπτομέρειες της επιφάνειας του, με ακρίβεια 10 μέτρων.

Το διαστημικό radar είναι μια ισχυρή τεχνική για τη μελέτη του μεγέθους, του σχήματος, της περιστροφής, των επιφανειακών χαρακτηριστικών και της τραχύτητας των αστεροειδών, και για τον ακριβέστερο προσδιορισμό της τροχιάς τους.

Ο αστεροειδής Florence ανακαλύφθηκε από τον Schelte "Bobby" Bus στο Siding Spring Observatory στην Αυστραλία τον Μάρτιο του 1981. Ονομάστηκε προς τιμήν της Florence Nightingale (1820-1910), ιδρύτρια της σύγχρονης νοσηλευτικής. Η συνάντηση αυτή με τον αστεροειδή είχε επαναληφθεί το 1890 και δεν θα ξαναβρεθεί κοντά στην Γη μέχρι το 2500. Ο Florence θα εμφανιστεί στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτέμβρη, και θα είναι ορατός ακόμα και από μικρά τηλεσκόπια για αρκετές νύχτες.

Πηγή: www.nasa.gov
Εικόνες: NASA/JPL-Caltech

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο