Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Ο δορυφόρος Parker Solar Probe επέζησε από την πρώτη επαφή του με τον Ήλιο

Ο δορυφόρος Parker Solar Probe επέζησε από την πρώτη επαφή του με τον Ήλιο

Τον Αύγουστο που μας πέρασε εκτοξεύθηκε η πρώτη αποστολή που θα μελετούσε τον Ήλιο μας: το Parker Solar Probe. Ένας δορυφόρος εξοπλισμένος με τα κατάλληλα όργανα ώστε να μελετήσει σε βάθος την δομή, την σύσταση και τις δραστηριότητες του Ήλιου.

Τι απέγινε όμως αυτός ο δορυφόρος;

Όπως ήταν αναμενόμενο έχει διανύσει πάρα πολλά χιλιόμετρα, αλλά αυτά είναι το λιγότερο! Έχει ξεπεράσει πολλές δοκιμασίες!

Το PSP πλησιάζει τον Ήλιο

Ο δορυφόρος άντεξε στο πρώτο του πέρασμα από την “φωτιά” (Περιήλιο). Το σκάφος έφτασε σε απόσταση 24 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο στις 5 Νοεμβρίου. Απόσταση ρεκόρ αφού καμία άλλη αποστολή στο παρελθόν δεν είχε βρεθεί τόσο κοντά.

Στις 7 Νοεμβρίου, ο δορυφόρος επικοινώνησε με το κέντρο ελέγχου (Johns Hopkins University Applied Physics Lab) για να ενημερώσει ότι είναι σε άριστη κατάσταση και ότι συνεχίζει να συλλέγει δεδομένα ανενόχλητος (εξέπεμψε status “A” που είναι το καλύτερο από τα 4 σήματα).

Όπως ανέφερε σε δήλωση του ο Thomas Zurbuchen (associate administrator of NASA’s Science Mission Directorate, Washington, D.C.): “Το Parker Solar Probe είχε σχεδιαστεί ώστε να φροντίσει τον εαυτό του και το πολύτιμο φορτίο του κατά την διάρκεια μιας τέτοιας κοντινής προσέγγισης, χωρίς καμία οδηγία από μας στην Γη – και τώρα γνωρίζουμε ότι έγινε με επιτυχία”.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, “Το Parker είναι το αποκορύφωμα 6 δεκαετιών επιστημονικής προόδου. Τωρα, έχουμε συνειδητοποιήσει την πρώτη κοντινή επίσκεψη της ανθρωπότητας στο αστέρι μας, η οποία δεν θα έχει συνέπειες μόνο εδώ στην Γη, αλλά και στην κατανόηση του σύμπαντος”.

Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές, ο δορυφόρος έχει σπάσει και ένα άλλο ρεκόρ, αυτό της ταχύτητας. Στην πρώτη του αυτή επαφή (που τεχνικά ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου), έφτασε τα 343.112 km/h σε σχέση με τον Ήλιο.

Πριν από το PSP, και τα 2 ρεκόρ τα κατείχε η αποστολή Helios 2. Τον Απρίλιο του 1976, εκείνος ο δορυφόρος έφτασε τα 246.960 km/h και βρέθηκε στα 42,73 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον Ήλιο.

Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι το PSP θα ξανασπάσει αυτά τα ρεκόρ αρκετές φορές μέσα στα επόμενα 7 χρόνια την αποστολής. Ο δορυφόρος θα κάνει άλλα 23 “παράτολμα” περάσματα από τον Ήλιο κατά την διάρκεια της αποστολής, και θα βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά στο αστέρι μας.

ORBITS IMAGE

Η θέση, η ταχύτητα και το round-trip light time (χρόνος απόκρισης της επικοινωνίας με τον δορυφόρο) του Parker Solar Probe’s στις 31 Οκτωβρίου.
Η θέση, η ταχύτητα και το round-trip light time (χρόνος απόκρισης της επικοινωνίας με τον δορυφόρο) του Parker Solar Probe’s στις 31 Οκτωβρίου. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία του online.

Η τελευταία προσέγγιση θα γίνει προς τα τέλη του 2025 και το PSP θα βρεθεί σε απόσταση -αναπνοής- των 6,16 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνεια του Ήλιου.

Κατά την διάρκεια της προσέγγισης αυτής, η ηλιακή βαρύτητα θα επιταχύνει τον δορυφόρο μέχρι που θα αγγίξει τα 690.000 km/h.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο