Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Ο εγκέφαλός μας διαθέτει ενσωματωμένους «αποχετευτικούς αγωγούς» που αφαιρούν τις τοξικές ουσίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Ο εγκέφαλός μας διαθέτει ενσωματωμένους «αποχετευτικούς αγωγούς» που αφαιρούν τις τοξικές ουσίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλός μας διαθέτει δικό του αποχετευτικό αγωγό. Για πρώτη φορά, επιστήμονες ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος απαλλάσσεται από απόβλητα ή τοξικές ουσίες, βρίσκοντας αγγεία τα οποία αφαιρούν επιβλαβείς ουσίες ή νεκρά κυτταρικά υλικά για να διατηρήσουν τον εγκέφαλο υγιή.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος του Alzheimer, η οποία πιστεύεται ότι προκαλείται εν μέρει με τη συσσώρευση από κολλώδη πλακίδια που δεν απομακρύνει ο εγκέφαλος.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι τα αγγεία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αγωγοί μεταξύ του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος και θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξηγήσουν, πώς οι σωματικές ασθένειες συνδέονται με ψυχικά προβλήματα- όπως η κατάθλιψη.

«Παρακολουθήσαμε τους ανθρώπινους εγκεφάλους να αποβάλλουν το υγρό σε αυτά τα αγγεία», δήλωσε ο Dr Daniel Reich, ανώτερος ερευνητής στο  National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS) του NIH.

«Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματά μας θα δώσουν νέες ιδέες σε μια πληθώρα νευρολογικών διαταραχών. Για χρόνια γνωρίζαμε πώς το υγρό εισέρχονταν στον εγκέφαλο. Τώρα μπορούμε τελικά να δούμε ότι, όπως και άλλα όργανα στο σώμα, το υγρό του εγκεφάλου μπορεί να αποστραγγιστεί μέσω του λεμφικού συστήματος».

Τα αγγεία που ανακαλύφθηκαν από την ομάδα των ερευνητών, φαίνεται να είναι ίδια με αυτά του λεμφικού συστήματος, το δίκτυο αποχέτευσης του σώματος που «τρέχει» μαζί με τα αιμοφόρα αγγεία, καθαρίζει τα απόβλητα και παρακολουθεί αν το σώμα δέχεται επίθεση από βακτηρίδια ή ιό ή αν έχει τραυματιστεί .

Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το λεμφικό σύστημα επεκτείνεται ως τον εγκέφαλο, γεγονός που οδήγησε τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος διαφορετικός τρόπος που απαλλάσσει τον εγκέφαλο μας από τα απόβλητα. Ωστόσο, οι μελέτες σε ποντίκια έδειχναν ότι μπορεί να υπάρχει ένα παρόμοιο σύστημα, οπότε η ομάδα του Dr. Reich χρησιμοποίησε μαγνητική τομογραφία για να σαρώσει τους εγκεφάλους πέντε υγειών εθελοντών-στους οποίους είχε εγχυθεί μια μαγνητική βαφή σχεδιασμένη να δείχνει τα αγγεία.

«Ήμουν εντελώς έκπληκτος. Στην ιατρική σχολή, μαθαίνουμε ότι ο εγκέφαλος δεν έχει λεμφικό σύστημα», πρόσθεσε ο Dr. Reich.

«Αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αλλάξουν θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τον τρόπο αλληλεπίδρασης του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος», πρόσθεσε ο Dr. Walter Koroshetz, διευθυντής του NINDS.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eLife.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Το geekd.gr παρέχει μέσα από την αρθρογραφία του πληροφορίες βασισμένες σε επιστημονικές πηγές. Δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Το παραπάνω άρθρο και όποιο αντίστοιχο περιεχόμενο, δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τις συμβουλές γιατρών ή άλλων επιστημόνων υγείας. Πάντα να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού σχετικά με την κατάσταση σας. Ποτέ μην παραβλέπετε την ιατρική συμβουλή ή να καθυστερήσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, με αφορμή κάτι που έχετε διαβάσει σε αυτή την ιστοσελίδα.

Πηγή

telegraph.co.uk

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο