Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Ο τέταρτος άνθρωπος που πάτησε στο φεγγάρι απεβίωσε

Apollo 12 astronaut Alan Bean, 1969.

Ο Alan Bean ήταν ο τέταρτος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι, και ο πρώτος Αμερικανός που έζησε σε ένα διαστημικό σταθμό. Σε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του είχε αφοσιωθεί στις διαστημικές αποστολές. Αφού όμως άφησε πίσω του τα διαστημικά ταξίδια, ασχολήθηκε με την τέχνη της ζωγραφικής.

Ο άνθρωπος αυτός απεβίωσε σε ηλικία 86 ετών, το Σάββατο 26 Μαΐου στο Houston.

Μετά και από αυτή την απώλεια, μετράμε να βρίσκονται εν ζωή μόνο 4 άνθρωποι που περπάτησαν στο φεγγάρι. Ο Buzz Aldrin, σε ηλικία 88 ετών, ο Dave Scott, σε ηλικία 85 ετών, ο Charlie Duke σε ηλικία 82 ετών, και ο Harrison Schmitt σε ηλικία 82 ετών.

Οι άλλοι 8 που πήραν μέρος στο πρόγραμμα Apollo, τις δεκαετίες του 1960 και 70, έχουν φύγει από την ζωή, όπως και οι 7 αστροναύτες του διαστημικού προγράμματος Mercury.

O Bean γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 1932 στο Wheeler του Texas. Απέκτησε το πτυχίο μηχανικού από το University of Texas το 1955. Έπειτα βρέθηκε στο ναυτικό των ΗΠΑ, και αργότερα έγινε αεροπόρος και στην συνέχεια πιλότος δοκιμών (test pilot) – έφτασε τις 5.500 ώρες πτήσης με 27 διαφορετικούς τύπους αεροπλάνων.

Η NASA τον επέλεξε ως μέλος της τρίτης ομάδας αστροναυτών της (1 από τους 14) το 1963. Ο Bean πέρασε την εκπαίδευση αστροναύτη, και αργότερα του ανατέθηκε η πλοήγηση της σεληνάκατου του Apollo 12. Αυτή διεκπεραιώθηκε τον Νοέμβριο του 1969, και ήταν η δεύτερη αποστολή της NASA προς την επιφάνεια του φεγγαριού.

Πως έσωσε το Apollo 12

Ο Bean απέδειξε την αξία ως πιλότος αυτής της αποστολής, λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση του πυραύλου Saturn V, που μετέφερε στο διάστημα το Apollo Command Module και το Lunar Module. Σε εκείνη την στιγμή ο προωθητήρας του πυραύλου χτυπήθηκε από ένα κεραυνό.

Ο κεραυνός έθεσε εκτός λειτουργίας πολλά από τα συστήματα και τα όργανα του Command Module, με συνέπεια το σκάφος να στέλνει δυσνόητα δεδομένα και μετρήσεις προς το κέντρο ελέγχου στην Γη.

Ακόμα πιο δυσμενή έκανε την κατάσταση το γεγονός ότι ο κεραυνός κατέστρεψε και το πολύ προσεκτικά ρυθμισμένο σύστημα πλοήγησης. Λίγο μετά το χτύπημα, ο διοικητής της αποστολής, Charles “Pete” Conrad Jr., κάλεσε το κέντρο ελέγχου στο Houston για να τους ενημερώσει ότι υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν γνωρίζουν τι έχει συμβεί.

Σε μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας του κέντρου ελέγχου, ένας ελεγκτής πτήσεων, ο John Aaron, θυμήθηκε πως είχε δει ξανά ένα παρόμοιο μοτίβο τέτοιων δυσνόητων τηλεμετρικών δεδομένων, όταν το τροφοδοτικό του συστήματος “Signal Conditioning Equipment” (SCE) δεν λειτουργούσε. Ο Aaron κατέληξε πως αν ρυθμίσουν το SCE σε backup mode, τότε θα το ενεργοποιούσαν ξανά.

Ο Aaron είπε στον Gerry Griffin, Apollo 12 flight director, να ρυθμίσουν το σύστημα πλοήγησης ώστε να τροφοδοτείται από τη δευτερεύουσα πηγή ενέργειας (“Try SCE to Aux”), εκείνος όμως δεν αναγνώρισε την διαδικασία. Παρόλα αυτά μετέφερε την εντολή στον Conrad, διοικητή της διαστημικής αποστολής, που ούτε αυτός την αναγνώρισε.

Όμως ο Bean γνώριζε τι θα έπρεπε να κάνει, και βρήκε και πάτησε αμέσως τον διακόπτη που έπρεπε. Σχεδόν αμέσως το κέντρο ελέγχου άρχισε να λαμβάνει σωστές μετρήσεις και δεδομένα τηλεμετρίας, τα οποία έδωσαν το πράσινο φως ώστε να συνεχίσουν την αποστολή τους.

Το συγκεκριμένο γεγονός έχει απαθανατιστεί, με αρκετά μεγάλη ακρίβεια, σε ένα επεισόδιο της μίνι σειράς From Earth to the Moon του HBO, το 1998.

Από ηχητικά ντοκουμέντα που καταγράφηκαν μέσα στο Command Module, μας αποκαλύπτουν ότι λίγα λεπτά μετά το συμβάν και πριν βρεθούν σε τροχιά, το πλήρωμα έκανε αστεία σχετικά με περιστατικό.

Μερικές ημέρες μετά, η NASA κατάφερε να προσεδαφίσει για δεύτερη φορά ένα σκάφος στην επιφάνεια της σελήνης.

Μετά το Apollo

Ο Bean βρέθηκε για δεύτερη φορά στο διάστημα το 1973, ως μέλος της δεύτερης επανδρωμένης αποστολής προς τον διαστημικό σταθμό Skylab. Μαζί με άλλα δύο μέλη πέρασαν 59 ημέρες στο διάστημα, καθώς η NASA συνέχισε να κάνει επιστημονικά πειράματα στις χαμηλότερες τροχιές γύρω από την Γη και ξεκίνησε να πειραματίζεται με τα διαστημικά ταξίδια μακράς διαρκείας.

Παρέμεινε στην NASA ολόκληρη την δεκαετία του 70 και αποχώρησε από το διαστημικό πρόγραμμα το 1981. Την περίοδο που το τότε νέο διαστημικό λεωφορείο (space shuttle) έκανε το παρθενικό του ταξίδι.

Από το διάστημα στην ζωγραφική

Όπως είχε αναφέρει ο ίδιος, “Μου άρεσε πολύ που ήμουν αστροναύτης. Σκεφτόμουν πως θα μπορούσα να πετάξω με ένα space shuttle, αλλά είπα πως υπάρχουν πολλοί νέοι άνθρωποι, γυναίκες και άντρες, που θα μπορούσαν να πετάξουν ένα shuttle τόσο καλά όσο μπορώ και εγώ, ή και ακόμα καλύτερα”.

Ο άλλος δρόμος για αυτόν, ήταν η ζωγραφική. Παρότι οι αστροναύτες του Apollo 12 είχαν καταγράψει όλα όσα έζησαν στο φεγγάρι σε βίντεο, φωτογραφίες και ηχητικά ντοκουμέντα, ο Bean ένιωσε ότι μέσω της τέχνης θα μπορούσε να αιχμαλωτίσει το πνεύμα της αποστολής, με ένα πιο ανθρώπινο τρόπο.

Οι πίνακες του παρουσιάζουν τους αστροναύτες να κάνουν μερικά από τα πράγματα που όντως είχαν κάνει, και κάποια που ήθελαν/φαντάζονταν/ήλπιζαν ότι θα έκαναν. Αν και η επιφάνεια του φεγγαριού ήταν ένα μουντό και γκρίζο τοπίο, ο Bean πρόσθεσε χρώματα που πήγαζαν από την  ανθρώπινη φαντασία στα έργα του.

Οι υπόλοιποι αστροναύτες των αποστολών Apollo, αφού έφυγαν από την NASA μετακόμισαν σε άλλες περιοχές. Ο Bean όμως παρέμεινε στο Houston, κοντά στο Johnson Space Center, όπου δημιούργησε και το στούντιο του.

Μέσα από του πίνακες του, ήλπιζε ότι θα εμπνεύσει τους μελλοντικούς εξερευνητές του διαστήματος όχι μόνο να ανακαλύψουν περισσότερα για αυτά που κρύβουν το φεγγάρι, ο πλανήτης Άρης και το απώτερο διάστημα, αλλά να κρατούν μαζί τους στα ταξίδια τους και την ανθρωπιά τους.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο