Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Πώς δημιουργήθηκαν τα μαθηματικά σύμβολα;

Πώς δημιουργήθηκαν τα μαθηματικά σύμβολα;

Πολλοί πιστεύουν ότι τα μαθηματικά σύμβολα της πρόσθεσης, της αφαίρεσης ή της ισότητας (+, – ,=) υπήρχαν πολύ πριν ο Ευκλείδης προχωρήσει στη συγγραφή του έργου του «Στοιχεία», το 300 π.Χ. Κι όμως αυτή η πεποίθηση είναι λανθασμένη! Δεν υπάρχουν σύμβολα στα έργα του Ευκλείδη, πέρα από κάποια γράμματα που σηματοδοτούν τα άκρα κάποιων τμημάτων και γωνίες γεωμετρικών σχημάτων.

Δεν υπάρχουν σύμβολα σε αρχαία αραβικά , ούτε και ευρωπαϊκά βιβλία άλγεβρας.

Ακόμα και το σύμβολο για την ισότητα δεν χρησιμοποιήθηκε στην έντυπη βιβλιογραφία πριν από το 1575, όταν ο Ουαλός μαθηματικός και γιατρός Robert Recorde, έγραψε ένα βιβλίο άλγεβρας που το ονόμασε «The Whetstone of Witte». Σε αυτό έγραψε τη φράση «ισούται με» σχεδόν διακόσιες φορές στις πρώτες διακόσιες σελίδες, πριν τελικά δηλώσει ότι θα μπορούσε εύκολα να «αποφύγει την κουραστική επανάληψη» αυτών των τριών λέξεων σχεδιάζοντας το σύμβολο “=====” για να τις αντικαταστήσει.

robert recorde equals sign
Στο κείμενο αναφέρονται τα εξής: “Howbeit, for easy alteration of equations, I will propound a few examples, because the extraction of their roots, may the more aptly be wrought. And to avoid the tedious repetition of these words: is equal to: I will set as I do often in work use, a pair of parallels, or Gemini lines of one length, thus =====, because no 2 things, can be more equal.” The equation spells out 14 x(squared) + 15 = 71. Φωτογραφία: Wikipedia

Φυσικά, οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν ιερογλυφικά σύμβολα για τις πράξεις της πρόσθεσης και της αφαίρεσης,  στα οποία παρουσιάζονταν άνθρωποι που έτρεχαν προς ή μακριά από τις ποσότητες που έπρεπε να προστεθούν ή να αφαιρεθούν αντίστοιχα.

Και από καιρό σε καιρό, οι συγγραφείς των μαθηματικών κειμένων πριν από το 16ο αιώνα πειραματίστηκαν με την χρήση συμβόλων. Έτσι, υπήρχαν περιπτώσεις όπου οι συγγραφείς χρησιμοποιούσαν σύμβολα για να αναπαριστούν λέξεις ή ακόμα και ολόκληρες φράσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένοι μαθηματικοί είχαν κάποιες «ιδιωτικές σημάνσεις» που χρησιμοποιούσαν για να δουλεύουν στα έργα τους.

Γενικότερα, οι μαθηματικοί δημιουργούν σύμβολα για να κωδικοποιήσουν και να «συμπυκνώσουν» περίπλοκες πληροφορίες για την καλύτερη κατανόηση όσων γράφουν.

moons
Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα το σύμβολο για το θετικό και το αρνητικό ήταν ένα φεγγάρι. Η παραπάνω εξίσωση είναι η -4 + 6 = 2 Φωτογραφία: Joe Mazur

Όταν οι αρνητικοί αριθμοί έγιναν για πρώτη φορά αποδεκτοί ως αριθμοί-ανά περιόδους κάποιοι αριθμοί θεωρούνταν απαγορευμένοι– υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το πώς θα πρέπει να γράφονται. Μέχρι το 19ο αιώνα, μερικοί συγγραφείς πρότειναν ότι οι αρνητικοί αριθμοί θα πρέπει να γράφονται ως θετικοί αριθμοί αναποδογυρισμένοι οριζόντια. Φανταστείτε τη σύγχυση που θα επικρατούσε με τους αριθμούς που περιέχουν 0 ή 8 ή γράμματα όπως b, d, p, q ή w.

Για μικρά χρονικά διαστήματα, οι αρνητικοί αριθμοί γράφονταν άλλοτε με μια σύντομη γραμμή από πάνω τους και άλλοτε, χρησιμοποιώντας τη σελήνη ως σύμβολο, ώστε να ξεχωρίζουν από τους θετικούς αριθμούς.

Ποια η χρησιμότητα των μαθηματικών συμβόλων;

Ένα λαμπρό παράδειγμα αποτελούν οι εξισώσεις του Maxwell: τέσσερις αλληλένδετες εξισώσεις που μας εξηγούν πώς τα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία σχετίζονται με την πυκνότητα φορτίου και την πυκνότητα ρεύματος.

Δημιουργούν ένα μαθηματικό ποίημα, γραμμένο εξ ολοκλήρου σε σύμβολα. Αυτό το ποίημα κατέχει το κλειδί για μια πολύ δημιουργική σκέψη για την ηλεκτροδυναμική και, τελικά, για τις πιο χρηστικές ανάγκες της σύγχρονης ζωής.

Προσπαθήστε να γράψετε αυτό το ποίημα εξ ολοκλήρου στα ελληνικά ή σε κάποια άλλη φυσική γλώσσα. Μπορεί να γίνει, αλλά ποιος θα το καταλάβει τότε;

Στο βίντεο που ακολουθεί, Ο John David Walters μας αφηγείται την ιστορία κάποιων μαθηματικών συμβόλων και φωτίζει τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο σημαντικά.

Πηγές

 

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο