Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Σε τέσσερις μαθηματικούς απονεμήθηκαν τα μετάλλια Fields

Math Field Day

Κάθε τέσσερα χρόνια σε μια διεθνή συνάντηση μαθηματικών, τιμώνται με το μετάλλιο Fields -που συχνά περιγράφεται ως το βραβείο Νόμπελ των Μαθηματικών- οι νεότεροι και λαμπρότεροι μαθηματικοί.

Οι φετινοί βραβευμένοι που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη στο Διεθνές Συνέδριο Μαθηματικών στο Ρίο ντε Τζανέιρο, περιλαμβάνουν έναν από τους νεότερους μαθηματικούς: τον Peter Scholze, καθηγητή μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, ηλικίας 30 ετών.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Peter Woit, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, ήταν μεταξύ εκείνων που προσδοκούσαν ότι ο Δρ. Scholze θα λάβει το μετάλλιο.

Τα μετάλλια Fields απονέμονται σε μαθηματικούς ηλικίας 40 ετών ή και νεότερους. Αυτό σημαίνει ότι ο Δρ. Scholze θα μπορούσε να είναι υποψήφιος για τις επόμενες δύο απονομές μεταλλίων Fields. Το μετάλλιο, το οποίο απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1936, σχεδιάστηκε από τον John Charles Fields, έναν Καναδό μαθηματικό. Ο νεότερος νικητής, ο Jean-Pierre Serre το 1954, ήταν μόλις 27 ετών.

Τα υπόλοιπα μετάλλια απονεμήθηκαν φέτος, στους:

  • Caucher Birkar, 40 ετών, του Πανεπιστημίου του Cambridge στην Αγγλία
  • Alessio Figalli, 34 ετών, του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Ζυρίχη
  • και  Akshay Venkatesh, 36 ετών, του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών στο Princeton.

Πριν τέσσερα χρόνια, η Maryam Mirzakhani του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ έγινε η πρώτη γυναίκα που έλαβε ποτέ μετάλλιο Fields. (Πέθανε το 2017 από καρκίνο.) Και οι τέσσερις βραβευμένοι φέτος είναι άνδρες.

Ο Δρ. Scholze κέρδισε την πρωτοκαθεδρία κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών το 2010, απλοποιώντας μια απόδειξη 288 σελίδων σε μόλις 37 σελίδες. Στις εργασίες του, ασχολείται με δομές φράκταλ που ονομάζει τέλειες θέσεις.

Το πεδίο του Δρ. Birkar είναι η αλγεβρική γεωμετρία, η οποία διερευνά τις συνδέσεις μεταξύ αριθμών και σχημάτων. Ένα σύνολο λύσεων σε ένα σύνολο εξισώσεων μπορεί να εκπροσωπείται από έναν γεωμετρικό χώρο. Ο Δρ. Birkar και οι συνεργάτες του εξετάζουν τα “ελάχιστα μοντέλα”, όπου οι λύσεις μπορούν να αντικατασταθούν από ένα απλούστερο σετ λύσεων, που περιγράφεται από τις ίδιες ιδιότητες αλλά είναι ευκολότερο να κατανοηθεί.

Σε μια συνέντευξή του, το 2013 στο Live Science, ο Δρ. Figalli περιγράφει το έργο του με τη “βέλτιστη μεταφορά”.

“Με δεδομένο ένα ορισμένο κόστος μεταφοράς, ποιος είναι ο φθηνότερος τρόπος για να μεταφέρετε μια μάζα από το ένα μέρος στο άλλο;”, αναφέρει. “Αυτό το πρόβλημα έχει εφαρμογές όχι μόνο στα οικονομικά, αλλά και σε αρκετούς άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στη μετεωρολογία.”

Η έρευνα του Δρ. Venkatesh καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μαθηματικών κλάδων. “Είναι πραγματικά καθολικός μαθηματικός”, δήλωσε ο Δρ. Ellenberg, ο οποίος έχει εργαστεί σε προβλήματα με τον Δρ. Venkatesh. “Το έργο του έχει αντίκτυπο σε πολλούς διαφορετικούς τομείς.”

Πρόσφατα, ο Δρ. Venkatesh και ο Δρ Brian Lawrence, ένας από τους πρώην μεταπτυχιακούς φοιτητές του Δρ. Venkatesh, βρήκαν έναν διαφορετικό τρόπο για να αποδείξουν ένα πρωτοποριακό θεώρημα της δεκαετίας του ’80, που δηλώνει ότι θα μπορούσε κανείς να πει εάν ένα σύνολο εξισώσεων έχει πεπερασμένο αριθμό λύσεων ή απείρως πολλές λύσεις, απλά εξετάζοντας τη μορφή των εξισώσεων. Αν και το αποτέλεσμα δεν είναι κάτι καινούριο, η νέα τους προσέγγιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω πρόοδο στην κατανόηση της επίλυσης εξισώσεων.

“Αυτή είναι η φύση των μεταλλίων Fields”, δήλωσε ο Δρ. Ellenberg. “Δίνεται σε ανθρώπους που βρίσκονται στην πιο παραγωγική και ενεργή περίοδο της μαθηματικής σταδιοδρομίας τους. Δεν είναι βραβείο για επιτεύγματα μιας ζωής.”

 

Πηγή

nytimes.com – Fields Medals Awarded to 4 Mathematicians

Εικόνα: indiorotary.org

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο