Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Τεράστια μάζα θερμών πετρωμάτων κάτω από το New England

New England

Mε μία πρώτη ματιά η περιοχή του New England (η βορειοανατολική περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών που περιλαμβάνει 6 πολιτείες: Maine, Vermont, New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut) δεν φαίνεται να έχει τρομερή γεωλογική δραστηριότητα. Πρώτα πρώτα δεν υπάρχουν εκεί γύρω ηφαίστεια, και κατά δεύτερον οι σεισμοί είναι πάρα πολύ σπάνιοι. Επίσης τα βουνά της περιοχής φαίνονται σαν μικροί λόφοι σε σχέση με τις οροσειρές Rocky Mountains (ή Rockies) και Sierra Nevada των δυτικών ΗΠΑ.

Δεν θα έπρεπε όμως να ξεχνάμε ή να υποτιμούμε το τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια της Γης. Όπως φαίνεται η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται πάνω σε μία διογκωμένη μάζα θερμών πετρωμάτων. Κάτι αντίστοιχο με τις μάζες μάγματος που συσσωρεύονται κάτω από τις ηφαιστειογενείς περιοχές, αλλά σε μικρότερη κλίμακα.

Η τελευταία έρευνα, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο journal Geology, υποδεικνύει ότι η περιοχή του New England ίσως να μην έχει τόσο μεγάλη ανοσία στις απότομες γεωλογικές αλλαγές.

Μία ομάδα ερευνητών του Rutgers University και του Yale University έκανε αυτή την σημαντική ανακάλυψη χρησιμοποιώντας μία προηγμένη συστοιχία σεισμικών αισθητήρων που δείχνει τι βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας.

“Πριν δέκα χρόνια αυτό δεν θα ήταν δυνατό” ανέφερε ο Vadim Levin, συγγραφέας της έρευνας και καθηγητής του Rutgers University-New Brunswick’s department of Earth and planetary sciences. “Τώρα, όλως αιφνιδίως, έχουμε την δυνατότητα να δούμε καλύτερα μέσα στη Γη”.

Στο εσωτερικό του πλανήτη, η θερμότητα του πυρήνα περνά μέσα από τον μανδύα, και αυτή κάνει τις τεκτονικές πλάκες του φλοιού να κινούνται. Εκεί που οι πλάκες συναντιούνται είναι και οι περιοχές που, κατά κύριο λόγο, βλέπουμε μεγάλες οροσειρές, ηφαίστεια και σεισμούς.

Δεν είναι όμως κάτι το απλό να δει κανείς το εσωτερικό της Γης. Οι γεωλόγοι χρησιμοποιούν τις σεισμικές δονήσεις που δημιουργούν οι σεισμοί για να αποκτήσουν μία εικόνα για τα χαρακτηριστικά του υπεδάφους. Για παράδειγμα, η ανίχνευση και ο υπολογισμός της ταχύτητας των σεισμικών κυμάτων, δίνει λεπτομέρειες για την δομή και την θερμοκρασία του μανδύα.

Σε αυτή την έρευνα η ομάδα Levin μελέτησε δεδομένα από το EarthScope, ένα πρόγραμμα του National Science Foundation – NSF, με σκοπό την τοποθέτηση εκατοντάδων γεωφυσικών οργάνων σε όλη την χώρα των ΗΠΑ.

Η συστοιχία Transportable Array, ένα προσωρινό δίκτυο σεισμικών αισθητήρων, μπήκε σε λειτουργία το 2007. Η συστοιχία συνέλεξε μετρήσεις από μικρές σεισμικές δονήσεις και παρατηρήθηκαν οι κινήσεις των σεισμικών κυμάτων σε διάφορες περιοχές.

 

 

Η ομάδα ακολούθησε τα βήματα προηγούμενων ερευνών που έδειχναν ότι υπάρχει κάποιο σχετικά θερμό σημείο στον άνω μανδύα κάτω από το New England.

Με τα δεδομένα του EarthScope, παρατήρησαν μία θερμή μάζα πετρωμάτων κάτω από το Vermont, western New Hampshire και western Massachusetts, και βρήκαν γεωλογικές αποδείξεις ότι είναι εν κινήσει.

Στις περιοχές που έχουν μικρότερη πυκνότητα, τα πετρώματα είναι πιο θερμά, και εκεί τα σεισμικά κύματα κινούνται πιο αργά. Αυτό ακριβώς παρατήρησαν και κάτω από το New England.

Οι φυσιολογικές κινήσεις των πλακών αφήνουν πίσω τους κάτι αντίστοιχο με τα σημάδια ολίσθησης που αφήνει ένα αυτοκίνητο, και αυτά είναι που ανιχνεύουν οι αισθητήρες. Σε αυτή την περιοχή όμως αυτά τα σημάδια είχαν εξαφανιστεί από τις ανοδικές κινήσεις των θερμότερων πετρωμάτων.

Κοιτώντας το από πιο ανθρώπινη πλευρά, οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχήσουν. Το φαινόμενο υπάρχει εκεί εδώ και δεκάδες εκατομμύρια χρόνια, σχετικά πρόσφατη εξέλιξη για τα δεδομένα της γεωλογίας, και κινείται πολύ αργά. Σίγουρα δεν είναι καθόλου κοντά στο σημείο να αλλάξει την όλη περιοχή ή να δημιουργήσει ένα ηφαίστειο.

Ο Levin αναφέρει ότι ίσως να μην είχε αρκετό χρόνο ή να είναι πολύ μικρή και δεν θα έχει τέτοια εξέλιξη. Την απάντηση θα την έχουμε σε περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια.

Η ανακάλυψη αυτή θα αλλάξει το πως βλέπουν οι γεωλόγοι αυτήν την περιοχή, και τους δίνει να καταλάβουν ότι η δομή της Γης είναι πιο περίπλοκη και δυναμική απ’ ότι γνώριζαν μέχρι τώρα. Αυτά αναφέρει και η Meghan S. Miller, σεισμολόγος (structural seismologist) και αναπληρώτρια καθηγήτρια (associate professor) του Australian National University’s Research School of Earth Sciences, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα.

 

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο