Η αποστολή K2 της NASA έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στο διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler ώστε να πάει τα όρια της παρατήρησης, καθώς και το κυνήγι πλανητών, ένα βήμα πιο πέρα. Οι προσπάθειες για τη διάσωση του Kepler έπειτα από μια δυσλειτουργία του το 2013 ξεκίνησαν πρόσφατα, καθώς η διεθνής αποστολή επιβεβαίωσε την ύπαρξη σχεδόν 100 νέων εξωπλανητών. Αυτό αυξάνει τον συνολικό αριθμό των εξωπλανητών που βρέθηκαν από την αποστολή K2 σε σχεδόν 300 συνολικά. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Astronomical Journal.
“Ξεκινήσαμε να αναλύουμε 275 υποψηφίους από τους οποίους 149 επικυρώθηκαν ως πραγματικοί εξωπλανήτες. Με τη σειρά τους 95 από αυτούς τους πλανήτες έχουν αποδειχθεί νέες ανακαλύψεις », δήλωσε ο Andrew Mayo, Αμερικανός PhD φοιτητής του Εθνικού Διαστημικού Ινστιτούτου (DTU Space) στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας, σε δελτίο τύπου.
Σύμφωνα με τον Mayo, η ομάδα ήταν σε θέση να βρει πλανήτες που κυμαίνονται σε μεγέθη μικρότερα από τη Γη, μέχρι και πολύ μεγαλύτερα του Δία. Στο πλαίσιο αυτής της αποστολής, ήταν ακόμα σε θέση να βρουν “το πιο φωτεινό αστέρι που βρέθηκε είτε από τις αποστολές του Kepler είτε του K2 για να φιλοξενήσει έναν πλανήτη”, δήλωσε ο Mayo. “Οι πλανήτες γύρω από τα φωτεινά αστέρια είναι σημαντικοί γιατί οι αστρονόμοι μπορούν να μάθουν πολλά γι ‘αυτούς και από τα επίγεια παρατηρητήρια “.
Ανάπτυξη έρευνας
Αυτά τα απίστευτα ευρήματα δεν προέκυψαν απλά, καθώς είναι αρκετά δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ των σημάτων που προέρχονται από εξωπλανήτες και εκείνων που δεν σχετίζονται με αυτούς, καθώς τα σήματα μπορούν να προκληθούν από πολλαπλά συστήματα αστεριών, από θόρυβο διαστημοπλοίων ή από άλλες πηγές.
Τι σημαίνει λοιπόν η ανακάλυψη αυτών των νέων εξωπλανήτων;
Σύμφωνα με τον Mayo: «Καθώς ανακαλύπτονται περισσότεροι πλανήτες, οι αστρονόμοι θα αναπτύξουν μια πολύ καλύτερη εικόνα της φύσης των εξωπλανητών που με τη σειρά τους θα μας επιτρέψουν να τοποθετήσουμε το δικό μας ηλιακό σύστημα σε ένα γαλαξιακό πλαίσιο».
Με άλλα λόγια, η καλύτερη κατανόηση άλλων πλανητών μπορεί να μας επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα τον δικό μας.
Πηγή
Εικόνα: NASA
Γιώτα Ζώτου
Latest posts by Γιώτα Ζώτου (see all)
- Φωτογραφίζοντας τον ‘Ηλιο για πρώτη φορά από απόσταση αναπνοής - 16 Ιουλίου 2020
- Οι πρώτες φωτογραφίες του Ήλιου… από πολύ κοντά! - 15 Ιουλίου 2020
- Τα μαθηματικά που σώζουν ζωές - 14 Ιουλίου 2020
Αφήστε ένα σχόλιο