Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Το Nobel φυσικής σε επιστήμονες που ασχολούνται με τα βαρυτικά κύματα

NASA illustration of binary black hole Markarian 231

Το βραβείο Nobel φυσικής για το 2017 μοιράστηκε μεταξύ των Ranier Weiss  από το MIT και των Barry C. Barish και Kip S. Thorne από το Caltech. Οι τρεις επιστήμονες εργάστηκαν πάνω στα βαρυτικά κύματα, και την παρατήρηση τους. Σε μια συνεργασία με τα Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) των Η.Π.Α. Και το Virgo, το αντίστοιχο Ευρωπαικό κέντρο.. Το βραβείο δόθηκε στο “for decisive contributions to the LIGO detector and the observation of gravitational waves” όπως αναφέρει η ιστοσελίδα των βραβείων.

Η πρώτη επιβεβαιωμένη παρατήρηση των βαρυτικών κυμάτων, συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν δύο μαύρες τρύπες συγκρούστηκαν.

Τα βαρυτικά κύματα είναι κυματισμοί της καμπυλότητας του χωροχρονικού συνεχούς που διαδίδονται ως κύματα από την πηγή προς τα έξω. Προβλέφθηκαν το 1916 από τον Albert Einstein στη βάση της θεωρίας του της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας και μεταφέρουν ενέργεια υπό την μορφή βαρυτικής ακτινοβολίας.

Τα κύματα βαρύτητας δεν μπορούν να υφίστανται στη νευτώνεια θεωρία της βαρύτητας, η οποία διατυπώνει ότι οι φυσικές αλληλεπιδράσεις διαδίδονται με άπειρη ταχύτητα, ενώ στη γενική σχετικότητα, είναι δεδομένη η έννοια της πεπερασμένης ταχύτητας διάδοσης των φυσικών αλληλεπιδράσεων.

Ακολούθησαν και άλλες τέτοιες παρατηρήσεις που κατάφεραν να εντοπίσουν τέτοια κύματα Η τέταρτη και πιο πρόσφατη φορά συνέβη πριν μερικές ημέρες. “Τα βαρυτικά κύματα περιέχουν πληροφορίες σχετικά με την πηγή τους και την φύση της βαρύτητας που δεν μπορούν να εντοπιστούν από άλλα αστρονομικά φαινόμενα” είπε η France Córdova, διευθύντρια του National Science Foundation. “αυτές οι παρατηρήσεις έχουν δημιουργήσει ένα καινούριο τομέα: την αστρονομία βαρυτικών κυμάτων (gravitational wave astronomy)”.

Η επιτροπή αποφάσισε να επιλέξει τους τρεις επιστήμονες γιατί “οι  βραβευθέντες, με τον ενθουσιασμό τους και την αποφασιστικότητα τους, συνέβαλαν ανεκτίμητα στην επιτυχία του LIGO”. Η σκληρή δουλειά τους συνέβαλε στην επιτυχία του project και σιγούρεψε ότι το κυνήγι διάρκειας 40 ετών θα είχε σίγουρα αποτελέσματα και θα έφτανε στον στόχο του, στον εντοπισμό των κυμάτων.

Βέβαια όπως αναφέρουν και σε σχετικό άρθρο στο Popular Science, οι τρεις αυτοί επιστήμονες βραβεύθηκαν με τον Nobel ενώ δούλεψαν σκληρά για αυτό το project πάνω από 1000 άνθρωποι.

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο