Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Φαινόμενα που μπορείτε να δείτε μόνο κατά τη διάρκεια ηλιακής έκλειψης

φάσεις ηλιακής έκλειψης

Καθώς το φεγγάρι γλιστράει μπροστά από τον ήλιο στις 21 Αυγούστου, εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πλήρη ηλιακή έκλειψη. Από τις ακτές του Όρεγκον (Oregon) μέχρι τις παραλίες της Νότιας Καρολίνας (North Carolina), οι παρατηρητές του ουρανού σπεύδουν να βιώσουν την εκπληκτική στιγμή που η ημέρα μετατρέπεται για λίγο σε νύχτα.

Αλλά μια ολική έκλειψη είναι πολύ περισσότερο από το απόλυτο σκοτάδι. Στις στιγμές αυτές, οι παρατηρητές  μπορούν να δουν (αν προλάβουν)  κάποια ειδικά ουράνια χαρακτηριστικά που είναι ορατά μόνο όταν το φεγγάρι σβήνει τον ήλιο.

Για να δούμε μερικά.

Diamond Ring Effect

                                                                                       
Περίπου 15 δευτερόλεπτα πριν το φεγγάρι καλύψει πλήρως τον ήλιο, μόνο ένα μικρό ημισέληνο της ηλιοφάνειας έχει μείνει και η  ανώτερη ατμόσφαιρα του ήλιου, ή αστρικό στέμμα (corona), αρχίζει να εμφανίζεται. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο δακτύλιος του φωτεινού ηλιακού φωτός μεταβαίνει σε μια εκπληκτική έκρηξη ακτινοβολίας συγκεντρωμένη σε μια περιοχή κατά μήκος της άκρης του ήλιου. Μαζί με το αστρικό στέμμα που περιβάλλει το δίσκο, η έκρηξη φωτός δημιουργεί αυτό που είναι γνωστό ως εφέ δαχτυλιδιού διαμαντιών – Diamond Ring Effect.

Baily’s Beads

Τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν και μετά την έκλειψη, μια σειρά λευκών λαμπερών κουκκίδων ηλιακής ακτινοβολίας γνωστές ως χάντρες του Baily, που ονομάστηκαν από τον αστρονόμο Francis Baily, εμφανίζονται κατά μήκος της άκρης της σιλουέτας της Σελήνης. Η εικόνα αυτή που μοιάζει με κόσμημα σχηματίζεται από το φως του ήλιου που ξεχειλίζει μέσα από τις βαθιές κοιλάδες και τους κρατήρες κατά μήκος της άκρης της σελήνης. Οι θεατές πρέπει να ξέρουν  ότι κάθε μια από αυτές τις εκθαμβωτικές χάντρες θα διαρκέσει μόνο ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, όσο θα κάνουν να ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους.

Solar Flares

Όσο το φεγγάρι αρχίζει να καλύπτει τελείως τον ήλιο, γιγάντιες φωτοβολίδες που ονομάζονται ηλιακές προεξοχές ή εκλάμψεις (solar flares) γίνονται ορατές, κοιτώντας την άκρη του σκούρου δίσκου. Οι φωτοβολίδες αυτές  είναι αγκυροβολημένες στην επιφάνεια του ήλιου και ταξιδεύουν για εκατομμύρια μίλια στο διάστημα. Μπορούμε  να τα  εντοπίσουμε μόνο  κατά τις χρονικές στιγμές κοντά στην έκλειψη.

The Corona

Η πολύτιμη αυτή στιγμή της έκλειψης είναι όταν το φεγγάρι καλύπτει πλήρως τον ήλιο και είναι η μόνη φορά που οι άνθρωποι στη Γη μπορούν να δουν το αστρικό στέμμα χωρίς ειδικό εξοπλισμό. Αυτό το εξωτερικό μέρος της ηλιακής ατμόσφαιρας εκτείνεται για εκατομμύρια μίλια στο διάστημα, αλλά  πνίγεται από την αντανάκλαση της πυκνότερης επιφάνειας του αστέρα. 

Συνολικά η έκλειψη θα διαρκέσει για δύο λεπτά και 41,6 δευτερόλεπτα. Τον Ιούλιο του 2009, οι θεατές στην Ασία σημείωσαν μια εξαιρετικά μεγάλη απόλυτη έκλειψη, όταν το φεγγάρι μπλόκαρε τον ήλιο για σχεδόν επτά λεπτά.

Planets and Stars

Εκτός από την προβολή της κορώνας του ήλιου,  το φαινόμενο κάνει το περιβάλλοντα ουρανό τόσο σκοτεινό ώστε οι θεατές να μπορούν να δουν αστέρια και πλανήτες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στις 21 Αυγούστου, η Αφροδίτη και ο Δίας θα εμφανιστούν ως τα πιο φωτεινά αστέρια . Ο Άρης και ο Ερμής θα είναι πολύ πιο κοντά στον ήλιο, οπότε θα είναι λιγότερο ορατά. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε τον φωτεινό “Μέγα Κύων” (Canis Major) Sirius στον χαμηλό νοτιοδυτικό ουρανό, καθώς και το πορτοκαλί Capella στα δεξιά της Αφροδίτης και τα δίδυμα αστέρια Κάστωρ και ο Πολυδεύκης (Castor and Pollux) λίγο πάνω από τον πλανήτη.

Βίντεο ζωντανής μετάδοσης της έκλειψης ηλίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή
news.nationalgeographic.com

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο