Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Χειρουργική επέμβαση σε μορφή χαπιού, πιθανή θεραπεία για τον διαβήτη

Χειρουργική επέμβαση μέσα σε ένα χάπι, πιθανή θεραπεία για τον διαβήτη

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι βαριατρικοί χειρουργοί έχουν κάνει μεγάλα βήματα στις χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους, που όχι μόνο αντιστρέφουν την παχυσαρκία αλλά μπορούν να αντιστρέψουν και τον διαβήτη τύπου 2 σε ασθενείς με αμφότερες τις παθήσεις.

Παρά τις δραματικές βελτιώσεις στην ποιότητα της ζωής και την ύφεση του διαβήτη, ο αριθμός των ασθενών που διαλέγουν την χειρουργική οδό παραμένει αρκετά μικρός, σύμφωνα με τα στοιχεία του  Ali Tavakkoli, ιατρός – Medical Doctor, συν-διευθυντής του Κέντρου Διαχείρισης Βάρους και Μεταβολικής Χειρουργικής (Center for Weight Management and Metabolic Surgery) στο Brigham and Women’s Hospital.

Το γεγονός αυτό οδήγησε στην συνεργασία του Tavakkοli και των ερευνητών του Νοσοκομείου (Brigham and Women’s Hospital) για να βρεθεί μία λιγότερο επεμβατική αλλά εξίσου αποτελεσματική θεραπεία για την αντιστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Μία θεραπεία που θα μπορεί να προσφέρει τα ίδια οφέλη με την χειρουργική επέμβαση, που θα έχει όμως μεγαλύτερη απήχηση και ευρύτερη εφαρμογή.

Στην μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Materials (DOI: 10.1038/s41563-018-0106-5), η ομάδα παρουσίασε τα αποτελέσματα της προκλινικής έρευνας που διεξήγαγε.

Σε αυτή, χορήγησαν σε ποντίκια ένα φάρμακο από το στόμα (χάπι), το οποίο περιείχε μία ουσία που είναι ικανή να καλύψει προσωρινά το έντερο και να αποτρέψει την επαφή των θρεπτικών ουσιών με την εσωτερική επιφάνεια του εντέρου, και έτσι να αποφευχθούν οι αιχμές στο σάκχαρο του αίματος μετά τα γεύματα.

“Οραματιζόμαστε ένα χάπι που ένας ασθενής θα μπορεί να πάρει πριν από ένα γεύμα που θα καλύπτει προσωρινά το έντερο για να αναπαράγει τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης”, ανέφερε ο Jeff Karp, PhD, βιο-μηχανικός (bioengineer), κύριος ερευνητής στο BWH και ένας από τους κύριους συγγραφείς, “Τα τελευταία χρόνια, εργαζόμαστε με τους χειρουργούς – συναδέλφους μας πάνω σε αυτή την  ιδέα και έχουμε αναπτύξει ένα υλικό που ικανοποιεί μια σημαντική κλινική ανάγκη”.

Τα μέλη της ερευνητικής ομάδας αναζήτησαν ένα υλικό που θα αποτελούσε την βάση για την εκκίνηση των ερευνών. Το υλικό αυτό θα έπρεπε να έχει τις σωστές ιδιότητες ώστε να προσκολληθεί στο λεπτό έντερο και να διαλυθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Έτσι επέλεξαν την ουσία με το όνομα σουκραλφάτη (sucralfate), ουσία που είναι εγκεκριμένη για την θεραπεία του γαστρεντερικού έλκους.

Η ομάδα επεξεργάστηκε την ουσία ώστε να δημιουργήσει ένα υλικό που μπορεί να καλύψει το εσωτερικό του εντέρου χωρίς να απαιτείται η ενεργοποίηση του από το γαστρικό οξύ.

Η νέα αυτή ουσία, που ονομάστηκε LuCI (Luminal Coating of the Intestine), μπορεί να κατασκευαστεί σε ξηρή μορφή πούδρας, που μπορούν να την τοποθετήσουν μέσα σε ένα χάπι.

“Αυτό που αναπτύξαμε εδώ είναι ουσιαστικά η χειρουργική επέμβαση μέσα σε ένα χάπι”, δήλωσε ο συγγραφέας Yuhan Lee, PHD, Επιστήμη των υλικών στον τομέα Engineering in Medicine του BWH.

“Έχουμε χρησιμοποιήσει μία βιο-τεχνολογική προσέγγιση για να δημιουργήσουμε ένα χάπι που θα έχει καλές ιδιότητες προσκόλλησης και θα μπορεί να προσδεθεί στο έντερο σωστά, σε ένα προκλινικό μοντέλο, και μετά από μερικές ώρες να διασκορπιστεί”.

Ανακάλυψαν ότι αφού βρεθεί στο πεπτικό σύστημα των ποντικιών, η ουσία LuCI μπορεί να δημιουργήσει μία κάλυψη στο εσωτερικό, που αλλάζει την επαφή που έχουν οι θρεπτικές ουσίες με αυτό, και μειώνει  την αντίδραση του σακχάρου του αίματος μετά από ένα γεύμα.

Μετά από ένα γεύμα, τα επίπεδα του σακχάρου ανεβαίνουν και παραμένουν υψηλά. Όμως, μετά από 1 ώρα αφού έχει χορηγηθεί η ουσία στα ποντίκια, η σακχαρώδη αντίδραση είχε μειωθεί κατά 47%.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η αντίδραση αυτή ήταν προσωρινή, και μετά από 3 ώρες η επίδραση του φαρμάκου είχε εξαφανιστεί.

Η ομάδα εξετάζει τώρα την επίδραση των βραχυχρόνιων και των μακροχρόνιων επιδράσεων της χρήσης της ουσίας LuCI σε διαβητικά και παχύσαρκων μοντέλα ποντικιών.

Σχεδιάζουν επίσης να συνεχίσουν κάποιες από τις πιλοτικές μελέτες τους, που δείχνουν ότι η ουσία LuCI μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την χορήγηση άλλων φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένου και της μεταφοράς πρωτεϊνών απευθείας στο γαστρεντερικό σωλήνα.

“Το γαστρικό bypass είναι μία από τις καλύτερα μελετημένες επεμβάσεις στον κόσμο, και γνωρίζουμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε πολλά οφέλη συμπεριλαμβανομένων των θετικών επιδράσεων στην αρτηριακή πίεση, στην υπνική άπνοια, σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου και μια αξιοσημείωτα γρήγορη και ανεξάρτητη από το βάρος βελτίωση του διαβήτη”, είπε ο Tavakkoli. “Η ύπαρξη μιας παροδικής επικάλυψης που θα μπορούσε να μιμηθεί τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης θα ήταν ένα τεράστιο πλεονέκτημα για τους ασθενείς και τους φορείς παροχής φροντίδας τους.”

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Το geekd.gr παρέχει μέσα από την αρθρογραφία του πληροφορίες βασισμένες σε επιστημονικές πηγές. Δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Το παραπάνω άρθρο και όποιο αντίστοιχο περιεχόμενο, δεν προορίζεται να αντικαταστήσει τις συμβουλές γιατρών ή άλλων επιστημόνων υγείας. Πάντα να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού σχετικά με την κατάσταση σας. Ποτέ μην παραβλέπετε την ιατρική συμβουλή ή να καθυστερήσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, με αφορμή κάτι που έχετε διαβάσει σε αυτή την ιστοσελίδα.

Πηγές

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

agathan

Αποφοίτησα απο το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κάτα την διάρκεια εργάστηκα στην τεχνική υποστήριξη του τμήματος. Ακολούθησε το μεταπτυχιακό μου, Msc In Applied Mathematics at University Of Delaware. Ύστερα δούλεψα για μερικά χρόνια σαν web developer (CMS and what not) και SEO/Google Ads engineer.
Και τώρα είμαστε στο GeekD, μια λέξη που περιγράφει όλα τα παραπάνω.

"All we have to decide is what to do with the time that is given us."
-Gandalf The Grey, JRR Tolkien

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο