Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Χοίροι… «δωρητές οργάνων»

Χοίροι είναι δυνατό να γίνουν δωρητές οργάνων

Δεκαετίες τώρα, οι επιστήμονες έχουν την πεποίθηση ότι τα  όργανα των χοίρων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μεταμόσχευσή τους σε ασθενείς. Κι αυτό διότι έχουν περίπου την ίδια ανατομία με τα ανθρώπινα όργανα. Όμως, λόγω του ότι το  DNA των χοίρων μεταφέρει έναν καρκινικό ιό ο οποίος μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, η απόρριψη του ζωικού ιστού από το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς ήταν αναπόφευκτη.

Πρόσφατα  ωστόσο, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Harvard, κατάφεραν να αφαιρέσουν τον ιό ο οποίος είναι ενσωματωμένος στο DNA του ζώου, φέροντας έτσι την επιστημονική κοινότητα ένα βήμα πιο κοντά στη μεταμόσχευση οργάνων από γεννητικά τροποποιημένους χοίρους.

Ο καθηγητής George Church και οι συνεργάτες του, χρησιμοποίησαν μια πρωτοποριακή τεχνολογία γενετικής επεξεργασίας, η οποία ονομάζεται «Crispr», για να απομακρύνουν τον γενετικό κώδικα του ιού από ένα έμβρυο χοίρων.

Η τεχνική επεξεργασίας γονιδίων «Crispr» ανακαλύφθηκε από επιστήμονες του ΜΙΤ. Λειτουργεί με την αξιοποίηση του γεγονότος ότι τα βακτηρίδια επιτίθενται στους ιούς απομακρύνοντας μέρος του γενετικού κώδικα τους, διαλύοντας αποτελεσματικά τον ιό. Η τεχνική «Crispr» χρησιμοποιεί μια βακτηριακά παραγόμενη πρωτεΐνη για να αποκόψει ένα συγκεκριμένο γονίδιο, το οποίο στη συνέχεια αντικαθίσταται ή επισκευάζεται από άλλο μόριο που εισάγεται ταυτόχρονα.

Ο Church και η ομάδα του , εμφύτευσαν τα έμβρυα σε χοιρο-μητέρα όπου και μεγάλωσαν για να είναι υγιείς χοίροι. Γεγονός που θεωρείται επίτευγμα και αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν ζωικά όργανα στους ανθρώπους.

Αν και σε πολλές ιατρικές επεμβάσεις χρησιμοποιούνται ήδη αποστειρωμένοι ιστοί χοίρου, όπως για παράδειγμα καρδιακές βαλβίδες στην καρδιοχειρουργική και μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, οι γιατροί πιστεύουν πως η μεταμόσχευση οργάνων χοίρων- όπως η καρδιά, οι πνεύμονες κλπ- θα αποτελέσει τη λύση στην έλλειψη δωρητών οργάνων.

«Αυτή η εργασία αποτελεί ένα υποσχόμενο πρώτο βήμα για την ανάπτυξη γενετικών στρατηγικών για τη δημιουργία στελεχών χοίρων, όπου έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος μετάδοσης ρετροϊών στη μεταμόσχευση οργάνων», αναφέρει  ο Ian McConnell,  επίτιμος καθηγητής της κτηνιατρικής επιστήμης (Veterinary Science ) στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Και καταλήγει: «Μένει να δούμε αν αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να μεταφραστούν σε μια πλήρως ασφαλή στρατηγική για τη μεταμόσχευση οργάνων».

Η έρευνα έχει δημοσιευθεί στην εφημερίδα Science.

Πηγή: telegraph.co.uk

 

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο