Αναμείνατε ολίγον τι
Επιστήμες

Χρησιμοποιούμε πράγματι μόλις το 10% του εγκεφάλου μας;

Χρησιμοποιούμε πράγματι μόλις το 10% του εγκεφάλου μας;

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα καταπληκτικό όργανο: ζυγίζει μόλις ενάμιση κιλό και είναι γεμάτος με σχεδόν 90 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα που μας βοηθούν να σκεφτόμαστε, να κινούμαστε, να αισθανόμαστε, να μαθαίνουμε και να βιώνουμε τον κόσμο γύρω μας.

Αλλά τι ποσοστό από αυτό το τεράστιο διανοητικό δυναμικό μένει αχρησιμοποίητο;

Πολλοί πιστεύουν ότι αξιοποιούμε μόλις το 10% του εγκεφάλου μας. Η νευροεπιστήμη όμως καταρρίπτει αυτόν τον μύθο.

Οι νευρώνες του εγκεφάλου μας έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να χρησιμοποιούν τη μικρότερη ποσότητα ενέργειας, ενώ παράγουν τον μέγιστο αριθμό πληροφοριών που είναι δυνατόν – ένα επίτευγμα που απαιτεί ολόκληρο τον εγκέφαλο.

Όμως, αν ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί το 100% των δυνατοτήτων του, πώς είμαστε σε θέση να μαθαίνουμε νέα πράγματα;

Τα νέα δεδομένα που λαμβάνουμε από τα ερεθίσματα γύρω μας, καταλαμβάνουν χώρους που ο εγκέφαλός μας χρησιμοποιεί ήδη. Όταν κάνουμε ή μαθαίνουμε νέα πράγματα, αυτό που ουσιαστικά συμβαίνει, είναι ότι εκπαιδεύουμε τον εγκέφαλό μας ώστε να ενεργεί διαφορετικά.

Στην πραγματικότητα, τον αναγκάζουμε να δημιουργεί νέες συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων και να «καταστρέφει» όσες δεν χρειαζόμαστε.

Στο βίντεο που ακολουθεί, καταρρίπτεται βήμα-βήμα ο μύθος που  δημιουργήθηκε με αφορμή μια φράση του Αμερικανού ψυχολόγου Ουίλιαμ Τζέιμς η οποία υποστήριζε ότι: «Οι περισσότεροι από εμάς δεν αξιοποιούμε τις διανοητικές μας δυνατότητες». Η παρερμήνευση αυτής της φράσης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επιστήμονες δεν ήταν σε θέση να κατανοήσουν το σκοπό κάποιων περιοχών του εγκεφάλου, οδήγησε στην διαιώνιση αυτού του μύθου.

 

(Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους.)

 

 

 

Πηγή

Ted-Ed

Μοιραστείτε το άρθρο

The following two tabs change content below.

Γιώτα Ζώτου

Είμαι απόφοιτος του Τμήματος Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Κρήτης και κάθε προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση, που έχει σαν στόχο την διευκόλυνση της καθημερινότητας του ανθρώπου άπτεται των ενδιαφερόντων μου. Μέσα από αυτό το site λοιπόν θα μοιραζόμαστε ερευνητικά δεδομένα και εξελίξεις που αφορούν στις επιστήμες και την τεχνολογία, τα οποία έμμεσα ή άμεσα μας αφορούν και αξίζει να γνωρίζουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο

Επιλογές της ομάδας
σκίτσο του Άλμπερτ Αϊνστάιν
Πώς τα μυστικά των πρώτων αριθμών κάνουν τον κόσμο μας ασφαλέστερο
Πώς ο Ερατοσθένης υπολόγισε την περιφέρεια της Γης πάνω από 2000 χρόνια πριν;
Τι θα γινόταν αν ο αυτισμός ήταν ... υπερδύναμη;
Εκπληκτικές φωτογραφίες του Cassini λίγο πριν τη συντριβή του στον Κρόνο